Sport

Jørns store sjanse

Jørn Andersen står foran sin største oppgave som fotballtrener: Å lede Mainz til 1. Bundesliga. – Vi frykter ingen. Målet er å rykke opp, sier den tidligere storscoreren foran fredagens serieåpning.

45-åringen var nær ved å redde skakkjørte Offenbach fra nedrykk til 3. Bundesliga i vår, men målforskjellen sendte laget ned. Men Andersens innsats i den lille klubben ble lagt merke til.

Tidligere har tidenes første utenlandske toppscorer i 1. Bundesliga (1990) gjort solid innsats som trener i Oberhausen og assistent i Borussia Mönchengladbach.

– Dette er et steg videre i min trenerkarriere. Jeg har vært i klubber med små ressurser, men har gjort en god jobb og fortjener denne sjansen i Mainz. Jeg tenker kun på opprykk og å gjøre en god jobb. Målet er å etablere klubben i 1. Bundesliga, sier Andersen til NTB.

Egne ideer

Han har erstattet klubblegenden Jürgen Klopp, som har reist til større oppgaver i Dortmund.

– Jeg tar over et lag som er veldig godt taktisk utviklet, og slipper å begynne helt på nytt. Her får jeg brukt mine egne ideer om offensiv fotball. Vi skal spille hurtig fotball med raske overganger.

Jeg føler at laget er 10-15 prosent forbedret i løpet av sommeren. Svarene i sommer har vært gode, spillerne er villig til å lære og samhandlingen begynner å sitte, forklarer den tidligere måltjuven.

Selv om Mainz har slitt med skader i oppkjøringen, er Andersen optimist.

– I stallen har jeg 8-10 landslagsspillere og flere U21-landslagsspillere. Jeg er veldig optimistisk. Mainz er en bra klubb med et godt lag, og jeg føler at impulsene jeg gir blir verdsatt.

Overfor NTB sammenligner Andersen Mainz med Brann.

– Det er veldig positiv stemning. Folk gleder seg til å gå på kamper, og de feirer laget og gir oss støtte. De blir en slags 12. mann. Det er deilig å slippe et surt publikum. Det er litt som Brann og Bergen dette.

Neppe hjem

Andersen fikk i sin tid fem mål på 27 A-landskamper for Norge, men kommer neppe hjem for å trene sine tidligere lag Fredrikstad eller Vålerenga.

– I Norge vil man ha «helnorske» trenere. Det er vanskelig å komme utenfra og hjem. Jeg tror ikke nordmenn verdsetter det du har oppnådd ute. Det var ingen som spurte etter all erfaringen jeg kunne bringe med hjem, da jeg var tilgjengelig.

Jeg følger godt med på norsk og skandinavisk fotball, men nå vil jeg gjøre karriere på kontinentet. Og jeg er ikke bitter, sier Andersen som for noen år siden kunne blitt assistenttrener på det tyske landslaget.

Men den jobben glapp trolig fordi han ikke er født i Tyskland.

– Hvem har betydd mest for deg i din lange karriere som spiller og trener?

– Det er så mange jeg har jobbet sammen med. Jeg har tatt med meg det mest positive, og så har jeg snekret sammen treneren Jørn Andersen som har sine egne ideer med offensiv fotball. Jeg merker at jeg er respektert her nede. Folk vet at jeg har hatt en bra karriere i Tyskland. Det er en bonus å ha vært toppspiller. Du når lettere fram og får en helt annen respekt, sier Andersen.

Første oppgave er Kaiserslautern fredag. Da får vi første pekepinn på om Andersen har det som skal til for å lede Mainz opp til øverste nivå der motstanderne heter Bayern München, Schalke og Werder Bremen – ikke Koblenz, Ahlen og Ingolstadt som venter denne sesongen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen