Nyheter

Sommerrevyen fyller 15 år

– Revy er kunsten å lese og få med seg publikum. Det virker kanskje som at revy er en døende sjanger, men den lever i beste velgående, under dekknavn som «stand-up», forteller Pål Nielsen.

Til tross for at koronaen har stukket kjepper i hjulene for teater- og revyscener over hele Norge, har årets sikreste sommertegn – Fredrikstadguttanes sommerevy – fått grønt lys fra kommunen. Etter tre år på rad med samtlige forestillinger utsolgt, er det duket for en 15-årsjubileumsforestilling den 20. juni, med et ensemble «større og mer slagkraftig enn noen gang».

– 170 billetter per forestilling, og 34 til sammen. Vi var bekymret for at koronaen ville sette en stopper for jubileumsåret. Heldigvis har vi et såpass stort lokale, så med 170 personer i salen følger vi FHIs smittevernregler. Vi hadde begge angst for at vi ville gå rundt denne sommeren uten noe å gjøre. Sist gang jeg ikke hadde noe å gjøre på sommerhalvåret var en gang på starten av 2000-tallet, og det var ikke moro, innrømmer Pål Nilsen.

Les også: Kortvarig teaterglede for «Skatten på Sjørøverøya»

Institusjonsbyggere

Da Fredrikstadguttane tok i bruk de tidligere lokalene til Fredrikstad Motorfabrikk, var det verken scene eller bar, ei heller isolerte vegger eller ordentlig gulv der. I dag er det en stor, moderne og intim scene som er plassert ved vannkanten. I tillegg har «Guttane» opprettholdt Fredrikstads stolte revytradisjon.

– Vi bygde opp denne scenen fra bunnen av. Det samme med alle tekstene, melodier og koreografier vi har brukt siden den første sommerevyen. Vi skriver alt selv, forteller Atle Jensen.

Les også: Marte ble utfordret til å utforske sine drømmer – resultatet ble Trosvik hagepark (+)

Samarbeidet

Det er ikke vanskelig å legge merke til at duoen har et godt samarbeid. Guttane veksler på en naturlig måte å fortelle historier og det knives aldri om å få ordet. Det var i 1990 at Nielsen fikk med seg Jensen på en revy, og siden den gang har duoen samarbeidet på heltid.

– Det har vært god flyt. Vi har aldri kranglet, fyller hverdagen med masse moro og elsker det vi holder på med. Det har vært en fantastisk reise, erkjenner Jensen.

De senere år har Fredrikstadguttane vokst og gruppa teller i dag seks medlemmer. Medvirkende i årets sommerrevy vil være Atle Jensen, Pål Nielsen, Bjørnar Spydevold, Monica Hjelle, Roger Amundsen og Ola Dahl Jensen, sønn til Atle Jensen.

Opprettholder en stolt tradisjon

Revyscenene ble en stor del av norsk kulturliv på midten av 1800-tallet. Populariteten til denne allsidige teaterformen – med sanger, monologer og sketsjer i en salig blanding – økte på kjente scener som Chat Noir og Edderkoppen i Oslo. Videre spredte revytradisjonen seg fort til Østfold, og særlig Fredrikstad, hvor Nilsen har underholdt i nesten fem tiår.

­– Jeg pleide å si at det var som å komme til hytta hver gang jeg gikk inn døra på Pizzanini. På en sommer hadde vi vanligvis 70 forestillinger, og bodde på bakrommet. Vi hadde én dag fri i uka, nevner Nielsen.

Da Pizzanini flyttet fra de opprinnelige lokalene, og dermed ikke var skikket for videre revydrift, ble Røde Mølle omgjort fra kino til kulturhus. Og igjen var Nielsen sentral i arbeidet, akkurat som med oppussingen av Båthusteateret i 2005.

Pizzanini  kvartalet
forfaller
nygata/nygaardsgata

– Jeg pleide å si at det var som å komme til hytta hver gang jeg gikk inn døra på Pizzanini, sier Pål Nielsen om den tidligere revyscenen Pizzaniniteatret som lå på hjørnet av Nygata og Nygaardsgata. Foto: Arkiv

Andre tider

På spørsmål om dagens ungdom ikke er fullt så driftige som før i tiden, tar gjengen de senere generasjoner i forsvar:

– Det er en annen tid. Vi hadde ikke det samme systemet rundt oss, så vi var nødt til å tenke utenfor boksen. Det fantes ikke dramalinjer på videregående, og det hadde vært helt sprøtt å dra og studere på teaterskoler i utlandet, noe dagens unge gjør. Vi trodde at vi, gang på gang, hadde funnet opp kruttet, meddeler Nielsen.

En gang tidlig på åttitallet reiste Nielsen med et følge til London for å se på musicals på West End. Alle ble forbauset over at det ikke var noen mikrofoner å se på scenen, og etter forestillingen ringte Nielsen teateret og spurte rett ut «where do you hide the microphones»? Dette resulterte i at reisefølget ble invitert til produsentens fabrikk i utkanten av byen. Disse mikrofonene, eller myggene, kom senere til å endre de norske revyscenene stort.

Nostalgi og optimisme  

Det er liten tvil om at 2020 allerede har vært et spesielt år. Guttane innrømmer at det kommer til å bli litt koronasnakk på årets sommerrevy, men håp vil også inngå.

– I utgangspunktet hadde vi bestemt oss for å satse på nostalgi som en rød tråd, at alt var bedre før. Trump kan ha bidratt til denne pessimismen. Men særlig én person gjorde at vi fikk blandet inn litt håp: Greta Thunberg. I tillegg vil det bli Rogers Revyorkester og masse godt humør, forteller Jensen.

På spørsmål om det blir 15 år til på Fredrikstads revyscene, nøler duoen å love noe:

– Vi får se. Vi holder på med det vi liker best og kommer til å holde det gående så lenge det går.

Én ting er i hvert fall sikkert: Det blir sommerrevy i år også, til tross for covid-19.

Mer fra Dagsavisen