Nyheter

Tøffe tak ved Solviken Camping – må svare for en rekke påståtte lovbrudd

En regulert lekepark og et telt-område er tatt i bruk som oppstillingsplass for campingvogner ved Solviken Feriehjem. Nå må eieren Fredrikstad Fagforening forklare seg for kommunens byggesaksavdeling.

– Vi har en hyttenabo i nærheten som åpenbart ikke liker den tradisjonsrike campingplassen vår. Han har blant annet påpekt at vi har fem campingvogner stående bak Valborg-stua (feriehjemmets café) hvor området egentlig er regulert som teltplass, opplyser styreleder Vidar Schei til Demokraten.

– Tar seg til rette

I et omfattende klagebrev til Fredrikstad kommune hevder Ole Fredrik Qvale på vegne av hytteeier Catrine Qvale at Fredrikstad Fagforening har brutt reguleringsplanen fra 2002 en lang rekke ganger.

Qvale peker blant annet på at fagforeningen har transformert arealer som er regulert som teltområde og lekeplass til å bli oppstillingsplasser for campingvogner.

Avslutningsvis stiller Qvale spørsmål om Fredrikstad Fagforening i det hele tatt er skikket til å drive en stor campingplass som Solviken Feriehjem.

Til Demokraten sier Qvale blant annet dette:

– Jeg føler de tar seg til rette. Det er jo ikke bare min familie som mener det, men hele Øytangen hytte-vel. Vi har sett hvordan områder nede i strandsona er blitt til parkeringsplasser, at to områder som i 2002 ble vedtatt regulert til lekeplasser er fylt opp med campingvogner og at det er anlagt veier som overholder ikke finnes i planen. Fredrikstad Fagforening har heller ingen tillatelse til å vinterlagre campingvogner på Solviken ettersom de ikke har fått opp et parkmessig belte som skjermer for innsyn, slik forutsetningen var i planen Er du en seriøs campingplass-aktør så gjør du ikke sånt, sier Qvale til Demokraten.

– Du vil med klagebrevet ha en reaksjon fra kommunen?

– Forskjellbehandling

– Ja, vi krever at feriehjemmet følger reguleringsplanen fra 2002. Denne planen ble jo laget for nettopp å rydde opp i gamle uklarheter. Siden dette er en relativt ny plan forstår vi ikke hvorfor feriehjemmet nå får anledning til å lage en ny reguleringsplan som etter alt å dømme skal tilpasses ulovlighetene, sier Qvale og legger til:

– Vi kan ikke ha det slik i samfunnet at hytte-eiere som setter opp en veranda en meter lenger enn tillatt får bygningspolitiet på døra, mens fagforeningen får operere som den vil i strandsona. Dette vitner om en opplagt forskjellsbehandling, synes Ole Fredrik Qvale.

Storm i vannglass ?

Vidar Schei, leder i Solvikens feriehjemsstyre, sier fagforeningen vil gjøre sitt for å etterkomme eventuelle pålegg som måtte komme fra Fredrikstad kommune:

– Vi tar denne saken på største alvor. Jeg kan også love Qvale at vi skal opptre seriøst - selv om vi ikke ser de store, enorme problemene han ser. At vi har fem-seks campingvogner stående bak Valborg-stua skjermet for omverdenen kan umulig plage noen. Det er riktig at parsellen er regulert for telting - men det er jo knapt noen som telter i vår tid. For øvrig har vi teltplasser nok andre steder inne på området ved behov, forklarer Schei.

– Hva kan denne saken bety for feriehjemmet Solviken dersom hyttenaboen skulle få gehør for sitt syn i kommunen?

Trues av nedleggelse

– I ytterste konsekvens kan det hende vi må redusere antallet vogner med 50-60 fra dagens 184 totalt. Da har vi ikke inntektsgrunnlag stort nok å drive videre for, hvilket betyr at vi må stenge. Å kompensere med høyere leie er heller ingen god idé; Solviken er jo tross alt et lavterskeltilbud der alle skal ha råd til å få gjennomført en fin ferie. Men vi får se hva vi får til når konsulentselskapet Rambøll har kommet opp med et forslag til en ny plan, forteller Vidar Schei.

– Dere er allerede i ferd med å bruke 100.000 eller mer på denne saken?

– Ja, et sekssifret beløp kan det nå fort bli. Men som sagt - vi skal svare kommunen på en mest mulig utfyllende måte. Derfor har vi også hyret inn ekstern bistand, påpeker styrelederen.

Mer fra Dagsavisen