Nyheter

Slik er hverdagen i byens minst populære yrke

Du ser de i byen hver dag. Noen ganger i bil, men som oftest til fots ikledd signalgul vest. Der politiet har håndjern og batong, har de en håndterminal. Hvordan er det egentlig å være parkeringsvakt?

– Nei, han har ikke fått bot. Vi prøver å se etter eieren først, sier S. J. Han og kollegaen dirigerer trafikken rundt bilen og hengeren som blokkerer halve Storgata i Fredrikstad sentrum.

– Det er nok et flyttelass, tipper jeg. Når folk vet de skal parkere flyttebilen gatelangs midt i byen trenger de bare melde fra først, så slipper de bot.

– Han har ikke fått bot? Med den parkeringen?

– Ikke enda, men hvis vi ikke finner ham snart blir vi nødt til å skrive ut en bot. Det beste er hvis vi får snakket med ham først, gitt ham informasjon så han slipper forelegg. – Det mange ikke vet er at en like viktig del av jobben vår er å bidra med generell informasjon og lokalkunnskap. «Hvor er apoteket? Stenger parkeringshuset om natten? Hvordan funker appen? Hvordan kjører jeg for å komme til Fredrikstad Stadion?» -sånne ting. Turistene er annerledes, de hjelper vi mye.

Trafikksikkerhet

– Nei, dessverre, svarer S. J. da den polske håndverkeren spør om de kan parkere lastebilen på fortauskanten på andre siden av flyttelasset.

– Men du kan bruke parkeringsplassen lenger borte. Hvis dere trenger å parkere på fortauet må dere få tillatelse fra politiet først.

– Hadde ikke vi vært her nå ville det stått en lastebil og sperret av hele fortauet. Fotgjengere og syklister måtte ut i veien som allerede er uoversiktlig på grunn av flyttelasset.

– Det er sånn folk blir skadet. Det er lett å glemme å se seg for når man må gå ut i veien, fordi fortauet man har gått til og fra jobben hundrevis av ganger plutselig er sperret. Det er ikke lagt inn på autopiloten. Når katta først er ute av sekken

– Etter boten er skrevet ut, men før du har festet den under vindusviskeren og gått, engster du deg da? Tenker du «få det unna kjapt, før eieren av bilen kommer og begynner å gnåle og diskutere»?

– Hehe, kanskje litt til å begynne med. Når man har gjort det noen ganger så tenker man ikke over det. Det blir rutine, som ved alle andre jobber. Men det skjer jo at eieren kommer tilbake akkurat når vi fester boten.

– Da er systemet slik at vi ikke har mulighet til å trekke tilbake boten. Det eneste vi kan gjøre da, er å informere hvordan man kan klage på forelegget. 3 typer reaksjon

– Er det mye kjeft å få?

– Noen ganger. Du har på en måte tre ulike reaksjoner. Noen bare tar imot boten og vet at de har parkert feil. «Sånn er det. Denne gangen kom det en parkeringsvakt».

– På neste trinn har du de som skal diskutere og forklare: «Jeg skulle bare …», og «det er alt for dyrt å betale her i byen». Jeg forstår jo hva de mener. Jeg synes ikke det er gøy å få parkeringsbot selv. Men når lappen er skrevet ut sender systemet forelegget rett til kemneren, og prisene er det jo byen som bestemmer -ikke jeg.

– Det blir som å kjefte på kassadama på Rema 1000 for at brødet er for dyrt?

– Hehe, ja. Du kan si det sånn.

Ut i 100

– Den siste gruppen reagerer langt mer aggressivt. De går rett til personangrep og drittslenging. Jeg får høre «jævla utlending», og kvinnelige kolleger «jævla hore». Sånne ting. Trusler og fysiske angrep forekommer, men heldigvis ikke ofte.

– Har du blitt fysisk angrepet?

– Nei. Jeg er ganske høy, så jeg tror jeg har sluppet litt billigere unna på grunn av det. Det nærmeste jeg har kommet var når en fyr måtte bli holdt igjen av kameraten sin for ikke å fly på meg.

- Går det innpå deg?

– Da kunne jeg ikke hatt denne jobben. Det er klart, det var jo veldig rart når jeg først startet, men nå har det blitt rutine det også. De aller fleste som kjefter eller slenger dritt, tar seg i det når den første reaksjonen har roet seg.

– Flere ganger har vi avsluttet praten med ett handshake og smil minuttet etter jeg var «en jævla utlending» eller et «forbanna rasshøl». Hvis du møter folk med respekt og holder deg rolig går det som oftest greit.

Rimeligere enn EasyPark

– Du må skrive at det er billigere å betale for parkering her i byen med vår app. EasyPark-appen er bra den, men de legger på parkeringsavgiften med 15 prosent. Det slipper du med «Fredrikstad P». Det er det mange som ikke vet, avslutter den sympatiske parkeringsvakten.

Av «sikkerhetsårsaker» blir ikke parkeringsbetjenten i denne artikkelen nevnt med navn.

– Dette er vanlig i praksis i bransjen, nettopp for å unngå «forfølgelse» av ansatte i ettertid, sier parkeringssjef Frode Samuelsen.

Mer fra Dagsavisen