Sarpsborg

Sier nei til folkeavstemning om Viken

Arbeiderpartiet ønsker ikke å gjennomføre en folkeavstemning om Viken i Østfold, ettersom flertallet i fylket allerede er imot en sammenslåing. Dermed får ikke Sp-forslaget politisk flertall.

Også det nest største partiet, Høyre, sier nei. Dermed er saken i realiteten avgjort før den skal opp som en interpellasjon fra Sp i fylkestinget torsdag.

– Vi mener det blir helt feil å bruke masse penger på en folkeavstemning om en sak som allerede er vedtatt to ganger i Stortinget, argumenterer gruppeleder Simen Nord (H).

– Vi vet hva folket vil

Siv Jacobsen, Aps gruppeleder i fylkestinget, er enig.

– Vi mener denne saken allerede er avklart. Ap har sagt nei til en sammenslåing både i fylkestinget og i Stortinget.

– Er det ikke likevel viktig å høre hva innbyggerne mener?

– Vi synes fylkestinget representerer innbyggerne i Østfold på en god måte. Vi sitter ikke med noen følelse av at innbyggerne er uenige med oss, når vi har stemt nei til Viken, svarer hun.

LES OGSÅ: Her er historien bak det endeløse kaoset rundt den nye regionen Viken

Mener det er bortkastet tid

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) mener det ikke er noe poeng i å bruke penger på å gjennomføre en folkeavstemning, så lenge den ikke skulle vise at de fleste innbyggerne er for en Viken-sammenslåing. Det tror han neppe er tilfellet.

– Ville ikke en folkeavstemning gitt et sterkt signal til regjeringen om hva innbyggerne mener?

– Jo, muligens, men da bruker man i så fall folkeavstemningen på en helt annen måte enn den er tenkt. Jeg tror heller ikke en folkeavstemning ville gitt noe sterkt signal, hvis man har en lav fremmøteprosent. Da det i sin tid ble gjennomført en folkeavstemning om sammenslåingen mellom Fredrikstad og småkommunene rundt, var det vel bare 25 prosents oppslutning, svarer han.

Tidligere i år ble det gjennomført en folkeavstemning om hvorvidt Finnmark og Troms skulle slå seg sammen til ett fylke. 87 prosent av finnmarkingene svarte nei, med en valgdeltakelse på 58 prosent. Folkeavstemningen skjedde derimot før fylkestinget hadde behandlet saken, og Haabeth mener derfor det ikke blir noen god sammenligning.

– En folkeavstemning skal gi råd til fylkestinget, men vi har for lengst gjort vårt vedtak, sier han.

LES OGSÅ: – Det er blytungt å gå videre med Viken

Senterpartiet er skuffet

Det var Senterpartiet, ved gruppeleder Johan Edvard Grimstad, som fremmet forslaget om folkeavstemning i en interpellasjon. Han er skuffet over at det nå ikke blir noe av.

– Det er veldig leit. Her hadde vi anledningen til å høre folkets mening om denne saken. Det ville vært en rådgivende folkeavstemning til Stortinget og fylkestinget. Det kunne enten styrket eller korrigert fylkestingets nei-vedtak, sier han.

Han håpet at et tydelig nei, ikke bare fra fylkestinget, men også gjennom en folkeavstemning, ville hatt en innvirkning på Stortingets avgjørelse.

– Vi vet nok godt hvordan en folkeavstemning i Østfold ville endt, men det ville uansett vært en viktig demokratisk vurdering. Dette er samfunnets måte å si ifra på, mener han.

Mer fra Dagsavisen