Sarpsborg

– Skal farge Times Square blått og hvitt

Christian Lamøy Stahr (33) fra Sarpsborg har bosatt seg i «The Big Apple», og håper å samle så mange sarpinger som mulig til cupfest – i hjertet av Manhattan.

GIRA: Christian Lamøy Stahr (t.h.) fra Sarpsborg er bosatt i New York, og håper på en skikkelig cupfinalefest i sin nye hjemby. Her sammen med pubeier Jack Keane ved Football Factory at Legends, som viser kampen mellom Sarpsborg 08 og LSK søndag 3. desember.

– Jeg fikk ikke sett finalen for to år siden, for da var jeg opptatt med noe annet. Så nå gleder jeg meg som en liten unge, sier Stahr entusiastisk på telefon fra New York.

For sju år siden flyttet sarpingen «over dammen» fra hjembyen for å studere, og siden har han blitt der for å satse på en karriere innen musikk.

– Jeg komponerer og arrangerer musikk, og det er særlig musikaler og teater som appellerer til meg. Da er dette stedet å være, fastslår Stahr.

Alltid sarping

Men selv om han nå har slått rot i USA glemmer han aldri hvor han kommer fra, og ser så mange Sarpsborg 08-kamper han kan.

– Det blir mye nett-tv, siden jeg naturlig nok ikke får vært på stadion. Jeg prøver å få strømmet så mange kamper som mulig, og særlig cupkampene siden de sendes på NRK og er lett tilgjengelige her borte, forteller 33-åringen.

Nå ønsker han å nå ut til flere sarpinger som bor i New York-området eller er på besøk i byen den aktuelle helgen, med en invitasjon til å farge Manhattan i blått og hvitt 3. desember.

– Jeg kjenner ikke til så mange andre fra Sarpsborg her, men jeg vil gjerne komme i kontakt med så mange som mulig så vi i alle fall blir flest som heier på 08. I og med at finalen spilles tett opp mot jul, regner jeg også med at det er en del norske turister i byen på denne tida.

Tradisjon

Det er Football Factory at Legends, en av de største fotballpubene i New York, som skal vise duellen mellom Sarpsborg 08 og Lillestrøm, i samarbeid med reisebyrået New York Opplevelser.

Og det er ikke første gang nordmenn som bor i eller besøker storbyen får muligheten til å se den norske cupfinalen på storskjerm i hjertet av Manhattan.

– Dette har de gjort de fem siste årene, og det pleier å være stappfullt av nordmenn som har lyst til å få med seg cupfinalen.

Han legger til at også LSK-supportere og andre fotballinteresserte nordmenn er hjertelig velkomne, og håper på et realt kalas med godhjertede slengbemerkninger og forbrødring på tvers av favorittlag.

Tidlig kampstart

Det er opprettet et eget Facebook-arrangement med navnet «Cupfinalen 2017 på Manhattan!», og Stahr oppfordrer alle sarpinger som befinner seg i New York 3. desember til å melde seg på dette, eller å ta kontakt med ham direkte. En liten utfordring er at cupfinalen begynner klokka 07.15 lokal tid, men komponisten mener ikke det bør stå i veien for noen.

– Det skjer jo bare én gang i året, og uansett om du holder med noen av lagene er dette en høytidsdag. Da har vi også hele dagen etterpå til å løpe rundt i byen og feire og henge opp 08-effekter på Times Square, sier Stahr lattermild.

Det er med andre ord liten tvil om at han har store forventninger til utfallet av kampen på Ullevaal.

– Sarpsborg 08 er jo favoritter, og jeg har mye større tro på seier nå enn for to år siden. I tillegg blir det jo siste Sarpsborg-kampen til Ole Heieren Hansen, så det er betydningsfullt på mange måter, mener Stahr.