Sarpsborg

- Forskjellsbehandling

Kommuneadministrasjonen liker funkis-stilen på bygget som bygges i Kirkeveien 41, men sier nei til bygget i Tunevannveien 10. Det overrasker arkitekten.

Bilde 1 av 3

I Kirkeveien, bare et steinkast bortenfor, settes nå opp fire boliger i en stil som fikk naboene til å reagere. Det førte ikke fram, og kommunen godkjente bygging av fire funkisboliger. I Tunevannveien 10 mener den samme administrasjonen at boligen som er ønsket bygget, bryter med omkringliggende bebyggelse og fremstår som et fremmedlegeme.

Tiltakshaver i Tunevannveien 10 fikk nei da første utkast til ny bebyggelse ble lagt fram. Nå har Meter Arkitektur gjort endringene kommunen krevde, men likevel sier rådmannen nei i sin innstilling til politikerne.

- Vi har en god og produktiv prosess med Sarpsborg kommune, og ble overrasket over denne innstillingen. Vi har hele tiden tilpasset oss de nye prosjektene som er godkjent i området. Dette gjelder blant annet materialbruk, høyde og fasadelengde. Dette vitner om forskjellsbehandling, siden man i kommunen ikke evner å se likhetene i disse nye prosjektene, sier Magnus Olsen i Meter Arkitektur.

Les også: Naboklager kom til kort

Meter Arkitektur mener ny bebyggelse i Tunevannveien 10 er i tråd med kommunen fortettingstanke.

- Fortetting av store boligtomter står i høysetet for all bebyggelse i kommunen, og vårt prosjekt har hensyntatt utearealer, lekeplass, egnet plass for bil- og sykkelparkering, samt renovasjon. Alt i alt er prosjektet med sine to etasjer innenfor hva man kan få plass til på en slik tomt, og derfor er dette et godt fortettingsprosjekt, mener Olsen.

Naboene har ikke klaget på tiltakshavers siste forslag, men velforeningen mener fortsatt at prosjektet ikke bør gjennomføres.

- Velforeningen mener at byggeprosjektet vil bryte totalt med resten av bebyggelsen i området og vil fremstå altfor voldsomt med Landeparken og Tunevannet som nærmeste nabo. De mener dette kan skape en presedens for fremtidige byggeprosjekt, noe som etter hvert kan forringe et populært boområde, samt et rekreasjonsområde og kulturlandskap som skal være tilgjengelig for alle.

I rådmannens innstilling kommer det klart fram at det er byggets stil som ikke er ønsket her. Bygget har en helt klar likhet med andre bygg i samme området, men nå mener rådmanenn det er nok.

- Bygget passer ikke inn i et område med villabebyggelse, og vil kunne danne presedens for den fremtidige utvikling av bygningsstrukturen i dette området. Det må derfor vurderes i en større sammenheng om det er ønskelig at bebyggelsen i området skal få lov til å utvikle seg fra en bebyggelse med villastruktur til en bebyggelse med blokkstruktur.

Saken skal opp til politisk behandling i Utvalg for plan, miljø og teknikk og tiltakshaver håper nå at politikerne ser at dette tiltaket i form ikke er annerledes enn andre tiltak i det samme området.

- Vi mener det også er positivt for kommunen at flere får muligheten til bo i et slikt område, og at det er en viktig signaleffekt for fortettingstanken. Vi håper politikerne ser likhetene med de andre godkjente prosjektene i dette området, som man se på en kort kjøretur.  Vi håper politikerne gir tiltaket tommelen opp, sier Magnus Olsen i Meter Arkitektur.

Saken skal opp til endelig behandling i Utvalg for plan, miljø og teknikk.

Mer fra Dagsavisen