Nyheter

Politiet stoppet fjerning av røtter på Kniple gård

Mandag 19.februar gikk de store trærne på Kniple gård i bakken. I går fjernet eieren, Alf Ulven, stubber og røtter etter den mye omtalte tre-fellingen. Så stoppet politiet arbeidet.

Gravemaskiner og mannskaper var godt i gang mandag formiddag inntil en politipatrulje kom og stoppet arbeidet.

Før politiet ankom Kniple gård og stoppet arbeidene fortalte gårdeier Alf Ulven til Demokraten at han nå ønsket å gjøre ferdig arbeidet på tomta.

– Dette er innenfor det jeg kan gjøre. Jeg gjør ikke noe annet enn å fjerne røtter og fylle på jord og anlegge en gressplen. Fredrikstad kommune har forsøkt å lage et stoppvedtak på felling og rydding av trærne. Mine advokater har vurdert forholdet og sier at dette er helt klart innenfor det jeg kan gjøre. I seks år har jeg ventet på kommunen og en avgjørelse i forhold til trærne og et eventuelt vern, men det har ikke kommet. Jeg har også snakket med ordfører Jon-Ivar Nygård som sa at det ikke var noe politisk flertall for å frede disse trærne.

– Nå var maskinene ledige

– Når du valgte å felle trærne var det i vinterferien, nå begynner du gravearbeidene med fjerning av stubber og røtter i påskeuka. Er det en bevisst handling når det gjelder valg av tidspunkter?

– Nei, det var nå gravemaskinene var ledige for oppdrag.

Venter på avklaring

I begynnelsen av mars la Fredrikstad kommune ned forbud mot hugst, graving, planering og sprengning på Kniple gård. Forretningsmannen og lokalpolitikeren fra Aremark er hovedeier i eiendomsselskapet Kristiania Eiendomsforvaltning AS, han mener kommunes vedtak er ugyldig.

Til Fredrikstad Blad sier Ulven at han venter på en avklaring i saken.

– Nå er det opp til politijuristen som sitter i Ski å behandle saken og bestemme veien videre.

Uforutsigbarhet etter dialog

Gårdeier Ulven og hans håndtering av prosjektet Kniple gård har skapt sterke reaksjoner. Byantikvar Vegard Lie og kommunens byggesaksavdeling hadde befaring på eiendommen mandag 12.februar sammen med eier Alf Ulven. Fredag samme uke gjennomførte Lie et møte med Ulvens arkitekt om renoveringsarbeidet og vernet av bygningen på Kniple gård.

– Vi har hatt en god dialog om ivaretagelsen av bygningen, men med uforutsigbarheten jeg nå opplever med tre-fellingen er det vanskelig å vite hva som skjer i fremtiden, sa byantikvar Vegard Lie til Demokraten 19.februar.

Mer fra Dagsavisen