Nyheter

Plensa: – Se med ørene

Onsdag ble endelig snoren klipt, og Plensa-hodene er med det offisielt blitt avduket for publikum.

Rundt 200 personer hadde møtt opp for å få med seg den offisielle avdukningen av de mye omtalte Plensa-hodene på Phønixbrygga på onsdag.

Kunstneren selv, Jaume Plensa, hevder at ørene er viktigere enn øynene, og at det er derfor hodene har øynene igjen og er sidestilt.

– Vi ser med ørene, og jeg vil gjerne invitere dere alle til å gjøre nettopp det. Vi opplever nemlig mye mer dersom vi gjør det, fortalte den spanske kunstneren.

Første verket i Norge

Det var en beæret Jaume Plensa som tok ordet etter at ordfører, Jon-Ivar Nygård (Ap), hadde fått klipt den røde snoren.

– Selv om jeg har samarbeidet med andre skandinaviske byer, så er dette det første verket som har blitt lagd for Norge, sier Plensa og understreker at han syntes det var en stor ære å få denne jobben.

Styrker bryggepromenaden

– Jeg vil påstå at denne gaven vil være med å gjøre Fredrikstad til en langt mer spennende by og både bo i og besøke. Samtidig bidrar denne installasjonen til å styrke bryggepromenaden, fortalte Nygård i sin tale.

– Håpet mitt er at vi vil se mer slikt i fremtiden, selv om det kanskje er uvant for Fredrikstadfolket med kunst ute i det offentlige, føyde ordføreren til.

Løfter frem debatten

At de tre kvinnehodene har løftet frem debatten om dette med kunst i det offentlige rom, hersker det liten tvil om.

Likevel ser ikke ordføreren på dette som negativt.

– Kunstens utfordring er å ikke bare i gallerier, samtidig er det også en ære for oss å få disse hodene hit til byen, fortsatte Nygård med og rundet av med å understreke at det likevel er opp til den enkelte å tolke kunstverket bak biblioteket.

Mer fra Dagsavisen