Hvaler

Første skoledag på splitter ny Hvaler-skole

Grønt nivå, nysgjerrige elever og en stresset, men smørblid rektor satte standarden da barne- og ungdomsskolen på Asmaløy åpnet dørene.

Onsdag var det mange unge og håpefulle i Fredrikstad-distriktet, med foreldre sprekkeferdige av stolthet, som tok sine første steg inn i en ny hverdag. For både 1.-klassinger og andre elever på Hvaler var det imidlertid enda større grunn til å få magen fylt av sommerfugler. Der ble det nemlig også markert innvielsen av den felles barne- og ungdomsskolen for hele øysamfunnet.

– Det er fantastisk, og vi er heldige som får lov til å starte året på en helt ny skole. Det er ikke ofte det skjer, sist gang det var noen nybygg på Hvaler var i 1987, de barneskolene vi kom fra var over 50 år gamle begge to, forteller rektor Øystein Myksvoll Lande til Dagsavisen Demokraten.

Rektor Øystein Myksvoll Lande måtte selv trå til for å sjekke at teknikken var i orden ved første skoledag på nye Hvaler barne- og ungdomsskole.

Moderne fasiliteter

Når vi møter ham i det sylferske barneskolebygget er årets første skoledag allerede godt i gang, og rektoren småløper fra rom til rom for å sjekke at alt flyter som det skal, blant annet at de digitale tavlene er klare for å tas i bruk.

– Det som er spennende med å starte på en ny skole, er jo at alt skal opp og gå. Skoleskyss, organisasjonen, alt inne i byggene skal fungere. Det er nytt for både elever og voksne, så det er ekstremt mange tråder som skal landes. Men vi har positive elever, foresatte og ansatte, og da blir det bra, smiler Myksvoll Lande.

Han tar seg god tid til å hilse på og slå av en prat med både elever og ansatte han treffer i gangene, tydelig stolt av sin nye arbeidsplass, noe han føler seg sikker på at han ikke er alene om. Her finnes både lekerom for de yngste elevene, egne uteområder for småtrinn, mellomtrinn og ungdomstrinn og en toppmoderne kantine som også er klargjort for å servere varmmat dersom det skulle bli aktuelt – for å nevne noe.

– Jeg er bare spent på å møte andre, utbryter en av 1.-klassingene når vi stikker hodet innom for å si hei.

Ute i skolegården er 7.-klassingene Noah Hauge Pedersen, Emilie Rømyr, Thelma Othilia Ahlén Nikolaysen, Adine Juliana Moen og Kaisa Sophie Eira i ferd med å gjøre seg kjent.

– Det er veldig fint her, men vi ønsker oss litt flere apparater ute. Trampoline og sklier, eller svømmebasseng, sier de samstemte.

7. klassingene Noah Hauge Pedersen (f.v.), Emilie Rømyr, Thelma Othilia Ahlén Nikolaysen, Adine Juliana Moen og Kaisa Sophie Eira på første skoledag ved nye Hvaler barne- og ungdomsskole.

Ser framover

Selv om rektor Øystein Myksvoll Lande ikke kan love verken det første eller siste, er han på glid når det gjelder i alle fall ett av innspillene fra elevene. Og ikke minst er han godt fornøyd med å starte det nye skoleåret på grønt nivå.

– Det er selvfølgelig helt nydelig, og det tror jeg elevene syns også. Elever som kan leke på tvers av klassetrinn, ikke måtte ta hensyn til at man må holde seg i den lille kohorten sin hele tiden. De aller fleste syns jo det er et skritt å gå fra ferie til skole, men at det egentlig er litt godt også, å se folk igjen, mener han.

Men det har ikke alltid vært bare fryd og gammen rundt storskoleprosjektet som nå har kommet i mål. Vedtaket om å legge ned de to barneskolene Åttekanten og Floren, og samle alle grunnskoleelevene i kommunen på Asmaløy ble møtt med store protester og mye støy.

– Jeg tror dette er en skole som knytter Hvaler-samfunnet sammen, og at man nå ser framover. Mange som var motstandere opplever og syns allerede at dette er positivt nå. For de var ikke motstandere av skolen som sådan, men redde for hva som skulle skje med samfunnet vårt. Nå tror jeg dette vil skape et bedre samfunn her ute, kommenterer Myksvoll Lande.

– Vi har elever som uttalte før sommeren at de syntes det var dumt det ble sommerferie, fordi de hadde lyst til å gå på skolen. Jeg har snakket med foresatte som bor noen få meter fra enten Floren eller Åttekanten, og som nå må frakte barna i bil eller buss for å komme hit, som sier at dette er helt fantastisk. Så mottakelsen har vært kjempebra, legger han til.

Rektor Øystein Myksvoll Lande ved Hvaler barne- og ungdomsskole.

Sosialt møtepunkt

Rektoren mener det er mange fordeler ved at de rundt 440 barne- og ungdomsskoleelvene i Hvaler nå nærmest kommer inn under samme tak.

– Vi er ikke så mange på Hvaler, så bare det å ha sosiale treffpunkter, og her treffer du alle. Vi har allerede tanker om samarbeid med korps inn i skoletida, fotballakademi begynner nå rett etter skolen. Hvaler er et sted der du må kjøre barna, det er lite kollektivtrafikk, så det å få tilbudene til barna samlet tenker jeg er positivt for samfunnet vårt, sier Myksvoll Lande.

– Når det gjelder oss og skole, er det først og fremst det å være flere i fellesskapet av pedagoger og fagarbeidere. Alle tjener på å ha noen å samarbeide med, her har vi flere å samarbeide med, og større anledning til å ha det som heter profesjonsfaglige fellesskap. Det er det vi tjener mest på, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen