Nyheter

Skatehallen fikk ny rampe: – Gull for nybegynnerne

På kort tid sto den nye, spesialdesignede rampa klar til bruk i skatehallen på Lisleby, hvor et annerledes sponseprosjekt har gjort det mulig.

Juniorrampa, som er 3D-tegnet av Espen Solberg, en av fedrene i klubben, sto ferdig onsdag etter fire dagers arbeid. Skatehallen ble en av sju heldige vinnere i et utlyst sponseprosjekt før jul i fjor.

– Oi, se. Så kult! Jeg klarer ikke å slutte å glise, meldte leder Martin Thorsen Ranang i Fredrikstad Rullebrettklubb etter å ha inspisert den nye rampa i noen minutter.

Martins Silis (til venstre) og Rolands Sarzinskis i Nipas legger nær siste hånd på verket – en splitter ny juniorrampe i skatehallen på Lisleby.

Designet for nybegynnere

Ranang er imponert over hvor fort det har gått å få rampa ferdig og svært fornøyd med resultatet.

– Espen tegnet modellen ned til millimeteren, og rampa vi ser foran oss er akkurat som den ser ut på tegningene. Og de som har gjort jobben har jo aldri bygget noe sånt før. Det er gull på alle måter for oss at dette har gått så fort og at de som skater akkurat nå kan ta den i bruk, poengterer Ranang, og mener rampa gir gode utsikter til rekruttering av flere til sporten han elsker.

– Vi har sett mange nye ansikter her i sommer, men det er for mange skummelt å droppe, altså å sette utfor. Denne rampa er designet for nybegynnere. Det er en stor mental barriere å vippe seg ut i buen når man står på kanten, og det er noe som er teknisk lettere på den nye rampa, som også er lavere og mindre skremmende sånn sett. På denne tør også de som er skikkelig gode å prøve på nye ting, fryder Ranang seg.

Dugnad i arbeidstiden

Den nye skaterampa er et resultat av sponsing, men ikke i rene penger. Entreprenøren Nipas AS på Torp fant i fjor ut at de ønsker å gi bidrag til lokalsamfunnet på en annen måte. De ville sponse med arbeidskraft, noe som har resultert i det de kaller Nipas-dagen. Bedriften jobber dugnad i arbeidstiden. Dette første året anslår fungerende daglig leder Terje Lyngaas at arbeidskraften de har gitt bort tilsvarer 60-80 dagsverk.

Ledergruppas idé medførte et vell av ønsker fra idrettslag, velforeninger og andre, da de loddet stemningen på sosiale medier i fjor høst, ifølge markeds- og kommunikasjonsansvarlig Rune Solbrekke i Solid Gruppen, som eier Nipas.

– Det var drømmer om tribuner, gapahuker og masse annet som vi så det som ekstra fint å kunne bidra til fordi det var prosjekter som kunne glede hele lokalsamfunn. Det gjorde det veldig vanskelig å velge, så vi kjørte avstemming i sosiale medier på 20 forskjellige prosjekter. Sju av dem ble til slutt valgt ut, og det ble vel egentlig mer enn vi klarte å håndtere på den ene dagen vi hadde planlagt å bruke, smiler Solbrekke.

Prosjektleder for skaterampa, Andreas Rolland i Nipas, forteller om svært givende arbeidsdager med veldedighet på oppgavelista.

Fire av prosjektene ble utført på Nipas-dagen onsdag denne uka. Skaterampa var altså ett av prosjektene som krevde mer tid. Den har også fått trapp opp til der den ligger i høyden samt et beskyttende rekkverk, i tillegg til ekstra støtte til konstruksjonen.

– Vi ønsket å fullføre det vi hadde begynt på, og håper dette prosjektet vil føre til flere barn i aktivitet. Dette gir en helt annen følelse når man starter arbeidsdagen og oppleves langt mer meningsfylt. Det er veldedighet som gir en helt unik arbeidsglede, og vi har hatt det gøy mens vi har holdt på, forteller prosjektleder for skaterampa, Andreas Rolland i Nipas.

Norgesmester glad for tilbud til ferskingene

Sarpingen Lukas Aarvik (15), tre ganger juniornorgesmester i rampetypen bowl, var sammen med klubblederen en av dem som fikk teste den nye rampa straks den sto ferdig. Til vanlig er han i skatehallen tre ganger i uka og trener om lag fem timer av gangen.

– Jeg synes det her ble veldig bra. Mange barn synes det er skummelt med de store rampene, og den nye juniorrampa er veldig fin for dem som skal prøve seg for første gang. Det kan gjøre at flere vil prøve, tror han.

Tre ganger juniornorgesmester i skate bowl, Lukas Aarvik (15), gleder seg på vegne av nybegynnerne som får bedre forutsetninger for å lære skatekunsten med den nye rampa (øverst i bakgrunnen) i skatehallen på Lisleby.

Det er en stor mental barriere å vippe seg ut i buen når man står på kanten.

—  Martin Thorsen Ranang, leder i Fredrikstad Rullebrettklubb

Sponsoren, eller dugnadsyteren, har også egen nytte av Nipas-dagen. De bruker sin kompetanse, verktøy og sine samarbeidspartnere, men ser også prosjektdagen som en mulighet til å utvikle nye arbeidsledere.

– Vi har helt bevisst valgt å la våre yngste ansatte, noen av dem så å si rett fra skolen, få lede disse prosjektene. Det gir verdifull erfaring for dem og er en måte å utvikle framtidige arbeids- og prosjektledere på internt, påpeker Rune Solbrekke.

– Skal definitivt gjøre det igjen

Han og kollegene opplevde å få positive tilbakemeldinger og stor velvilje fra ulike samarbeidspartnere da ideen ble lansert, og flere andre har sponset prosjektene med materialer og utstyr. For eksempel har Bravida flyttet ventilasjonsanlegget i skatehallen på dugnad, for å gi plass til den nye rampa.

– Alt i ekte, norsk dugnadsånd. Og vi har lært mye av denne første gangen, blant annet at vi definitivt skal gjøre det igjen, slår Solbrekke fast.

– Vi har opplevd dette som samlende for bedriften, med prosjekter som skaper stolthet blant de ansatte, legger daglig leder Terje Lyngaas til.

De andre prosjektene som ble utført i forbindelse med Nipas-dagen var nytt klubbhus for medlemmene i Moss Fotballklubb, ny sjøbod til Hvaler Sjøspeidere/Hvaler Kulturvernforening, oppgradering av sosial møteplass i bakgården til Røde Kors Halden og det samme hos Blå Kors/Varmestua i Fredrikstad, en huske for rullestolbrukere ved Broløkka dagsenter på Østsiden og prosjektering av ny tribune i Trondalen, hvor Gresvik IF holder til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: