Har fått inn over 600 forslag til fylkesvåpen

En jury bestående av ni Viken-politikere skal nå velge sine tre favoritter til det nye storfylkets fremste symbol. – Det blir krevende, men veldig gøy, sier juryleder Andreas Lervik (Ap).

Tidligere i høst ble det annonsert en innbyggerkonkurranse om å designe nytt fylkesvåpen for Viken. Da fristen gikk ut 22. november hadde det kommet inn over 600 forslag fra rundt 500 personer.

– Vi er veldig godt fornøyde med denne responsen. Da vi startet dette arbeidet visste vi ikke helt hva vi gikk til, og selv om Viken har hatt sine «ups and downs» med mange meninger rundt sammenslåingen, viser dette at folk bryr seg og har lyst til å bidra. Gjennom denne konkurransen ser det ut til at vi har vi klart å skape publisitet og forståelse rundt Viken, og det legger grunnlag for en god start på arbeidet i det nye fylket.

Les også: Østfolds identitetsbyggere spises opp av Viken

– Stor spennvidde

Østfold-politikeren leder arbeidsgruppa som utarbeider visjon, mål, verdier og symboler til Viken. Tirsdag neste uke skal de ni politikerne – tre fra hvert av de eksisterende fylkene – møtes for å komme ett steg videre i denne prosessen.

Riktignok har de fått litt starthjelp fra administrativt hold, som har silt antallet forslag ned til 40, men Lervik tror likevel det blir en tøff jobb å finne finaleheatet.

– De forslagene jeg har sett har en stor spennvidde, fra barnetegninger til profesjonelle grafiske uttrykk. Det er også stor variasjon i symbolbruken, som inneholder både landskap og historiske motiv, for å nevne noe. Det vitner om at det er mange kreative innbyggere i de tre fylkene våre.

– Vi har nå en krevende, men morsom oppgave foran oss. Først skal det kuttes ned fra 40 til 10 forslag, som alle får en premie på 2.500 kroner hver. Deretter blir det enda mer krevende når vi skal velge de tre beste som fylkestingene våre skal stemme over, fortsetter jurylederen.

Les også: Slik vil Viken-politikerne lønne seg selv

Foto: Viken fylkeskommune

Her er noen av de over 600 forslagene som har kommet inn

Avgjøres i juni

I tillegg til innbyggerkonkurransen har også utvalgte kommunikasjonsbyråer blitt invitert til å komme med sine forslag til nytt fylkesvåpen.

– Jeg føler meg ganske sikker på at vi allerede har fått inn vinnerforslaget, og nå gjelder det bare å finne det, smiler Lervik.

Først i juni, når alle tre fylkers politikere er enige om en vinner, blir det endelig vedtatt hva som blir det fremste symbolet for det kommende storfylket med 1,2 millioner innbyggere.

– Heldigvis har vi noen måneder på oss, og den tida skal vi bruke godt. Vi tar juryarbeidet på alvor, og er opptatt av å gjøre en grundig og seriøs jobb, men gleder oss til å ta fatt.

– Når denne prosessen er landet, går vi løs på neste steg, som blant annet innebærer å utforme det nye ordførerkjedet, avslutter Lervik.

Les også: Senterpartiet slakter regjeringens liste med oppgaver til Viken