Halden

Her er menyen for hva som skjer i helga og uka som kommer

Thomas Felberg er klar for å gi haldenserne en stor dose Prince i dag. Men det er ikke det eneste som skjer i helga. Se guiden over hva som skjer her.

"Let's Go Crazy", "Controversy", "Head", "The Most Beautiful Girl In The World", "The Beautiful Ones", "Raspberry Beret", "When Doves Cry", "How Come U Don't Call Me Anymore", "Manic Monday", "Little Red Corvette", "Nothing Compares 2 U", "Sometimes It Snows In April", "Sign O' The Times", "1999", "Diamonds And Pearls", "Shhh", "The Everlasting Now", "D.M.S.R.", "7", "Cream", "Musicology", "Alphabet Street", "Kiss" - og "Purple Rain".

Du får dem alle når en rekke artister og personligheter hyller Prince på Brygga Kultursal. Thomas Felberg er nå kanskje mest kjent som et TV-ansikt i Stjernekamp og Tidsbonanza, men faktum er at han er en høyst respektert rocke-vokalist fra blant annet We.

Jonny Sjo (bass) og Kim Ofstad (trommer) fra D'Sound er med, Torbjørn Alsos Raae på gitar, Frode Mangen på keyboards, Magnus Bakken på saksofon, Jens Petter Antonsen på trompet og Even Kruse Skatrud på trombone.

I tillegg til Odd Einar Nordheim kommer også Sisi Sumbundu og Amina Sewali, som også deltok i MGP.

Christer Falck, som selv har møtt legenden, forteller historien.

Dette skjer i HALDEN

Ung, blakk og kreativ?

Det finnes penger. Frifond er en støtteordning som gir midler til barn og unges lokale og frivillige aktiviteter. Fredag kan du møte Frifond for å sjekke mulighetene for penger til ditt prosjekt. 
Hvor: Ungdomshuset Domino
Når: Fredag klokka 17–19

Hyller Prince

Prince er dessverre død, men musikken lever videre. Til Halden i kommer hyllest-showet «Purple Rain». Amina Sewali, Odd Einar Nordheim, Petter Aagaard, dansere og 7-manns orkester under ledelse av Kim Ofstad og Jonny Sjo står på scenen, og det gjør også historieforteller Christer Falck.
Hvor: Brygga kultursal
Når: Fredag klokka 21

Irsk aften på Herregårdskafeen

På Rød Herregård i Halden skal irenes store dag, St. Patricks day, markers på ordentlig. Derfor inviterer de til irsk aften med bandet Beyond The Fields. De spiller irske/amerikanske folkelåter, som ifølge arrangøren er ekte, ujålete og kommer rett fra hjertet. I bandet finner vi Gunn Heidi Larsen (gitar, ukulele, sang), Ketil Liland (irish whistle, dobro, uilleann pipes), Eivind Stensrud (fele, sang) og Chris Nilsen (trommer/perkusjon).
Også muligheter for irsk mat. 
Hvor: Rød Herregård, herregårdskafeen
Når: Fredag klokka 21

Gunnar Straumes minneutstilling

Haldenkunstneren Gunnar Straume gikk bort i fjor. Nå inviterer Halden Kunstforening, i samarbeid med Straumes familie, til en minneutstilling på Rød Herregård. Utstillingen tar for seg bilder fra hele hans kunstnerliv. 
Hvor: Rød Herregård
Når: Lørdag og søndag 12–16

UKM Halden

Det blir UKM (Ung Kultur Møtes) på Brygga kultursal lørdag. Ungdom mellom 10–20 år kan vise seg fram med teater, dans, musikk, maleri, fotografi og film, for å nevne noe. Det blir utstillingsåpning klokka 16.30, og forestilling i to deler fra klokka 17. Klokka 20.30 faller juryavgjørelsen på hvem som går videre til fylkesfinalen i Østfold. 
Hvor: Brygga kultursal
Når: Lørdag fra klokka 16.30

Ølsmaking

Det blir kurs i ølsmaking på Halden mikrobryggeri. Folka fra bryggeriet snakker om øl, du smaker på øl, og det blir mer snakk om øl. Påmelding. 
Hvor: Halden mikrobryggeri
Når: Lørdag klokka 18

Veislakt

Hardcore rockebandet Veislakt fra Jæren tar turen til Halden lørdag. René «Coleslaw og øl» Undem på vokal, Tommy «Få det spelt» Utsola på trommer, Aslak «Hæ?» Markhus på gitar, Fredrik «Såg på en serie og glemte av tiå» Undem på gitar og Vebjørn «designerkongen» Solheim på bass er medlemmene. 
Hvor: Feelgood
Når: Lørdag klokka 21

Luksus-Kent på prøve

Det blir for første gang stand up på Bryggerhuset. Til Halden kommer Kent, som blant annet har opptrådt på Scotsman i Oslo, Jesper Festivalen og Feelgood. 
Hvor: Bryggerhuset Syd
Når: Lørdag klokka 22

Opera på Bryggerhuset

Beate Mordal (sopran) kommer til denne utgaven av Opera på Bryggerhuset. Hun skal være Pamina i sommerens oppsetning av Tryllefløyten i Halden. Mes seg har hun Leif Jone Ølberg (baryton). Det blir uformell og hyggelig med perler fra operalitteraturen, lover arrangøren. 
Hvor: Bryggerhuset Syd
Når: Torsdag klokka 20.30

SARPSBORG

En skamfull opplevelse

Det går så smått mot mai, og like sikkert som at mai kommer, er det at russen springer ut. Men før den tid er det revytid. St. Olavs-russen inviterer nå til revyen «En skamfull opplevelse». Russen lover et humoristisk innblikk i deres kleine hverdag.

Hvor: Sarpsborg scene
Når: Fredag og lørdag

Eventyrkveld på kinoen

En virkelig Disney-klassiker returnerer til lerretet som spillefilm. «Skjønnheten og Udyret» har premiere fredag, og SF Kino Sarpsborg ordner i stand premierefest. Det blir rød løper, bobler i glasser, danseoppvisning og kåring av kveldens prins og prinsesse. 
Hvor: SF Kino Sarpsborg
Når: Fredag fra klokka 18

Banda Non Grata

Oslo-bandet Banda Non Grata spiller musikk inspirert av Balkan, latino-stemning og «swing-string», med tekster på italiensk, norsk og engelsk. De har med seg instrumenter som tuba, akustisk gitar, saksofon, klarinett og trommer.
Hvor: Glenghuset
Når: Fredag klokka 21

Greatland 2017

Greatland består av fem østfoldinger som alle har mye musikalsk erfaring. De spiller elektrisk jazz, og soul. Det er tredje gang bandet kommer tilbake til Glenghuset. 
Hvor: Glenghuset
Når: Lørdag klokka 21

Utdeling av Wilsemedaljen

Wilse-medaljen deles ut til en person som på en «uegennyttig og idealistisk måte har arbeidet for vernet av den lokale kulturarv og fremmet interessen for denne, har drevet forskning innen Østfolds kulturhistorie, eller ytet det lokale kulturhistoriske arbeid særlig avgjørende støtte», skriver Østfoldmuseene om prisen som skal deles ut søndag. Medaljen vil denne gangen deles ut av fylkesmann Trond Rønningen. Det blir kunstneriske innslag og årets Wilse-foredrag holdes av Per Kristian Skulberg. medaljen er til minne om Jacob Nicolay Wilse (1735–1801) som var sogneprest i Spydeberg og Eidsberg.
Hvor: Borgarsyssel museum
Når: Søndag klokka 14

Kulåssprinten

Det blir både barneskirenn og showrenn i Kulåsparken på onsdag. Petter Northug og brødrene Thomas og Even kommer sammen med VM-stjerna Maiken Caspersen Falla, østfoldingen Ola Vigen Hattestad. Blant annet! 
Programmet ser slik ut: 
16.30 Barneskirenn 
17.30 Presentasjon av løperne på scenen
18.00 Prolog damer og herrer
18.25 Kvartfinale damer og herrer
18.45 Semifinaler damer og herrer
19.40 Finale damer
20.05 Finale herrer
20.10 Premieutdeling på scenen
Hvor: Kulåsparken
Når: Onsdag

MOSS

Eventyrkveld

En virkelig Disney-klassiker returnerer til lerretet som spillefilm. «Skjønnheten og Udyret» har premiere fredag, og på kinoen blir det premierefest. Det blir rød løper, bobler i glasser, danseoppvisning og kåring av kveldens prins og prinsesse. 
Hvor: SF Kino Moss
Når: Fredag fra klokka 18

Tombstone slipper plate

Bandet Tombstone inviterer til slippkonsert for sin nye plate «Well Come On», som består av egne låter og et godt utvalg musikalske perler fra 60-tallet. Bandet har holdt det gående i Moss siden de var 15-åringer på midten av 60-tallet, og mange kjenner dem fra Blinkentråkk, ribberock og andre mossearenaer. Jan «Apache» Larsen, Eivind Jacobsen, Roger Bruun, Arne Forsgren og Egil Jegleim er med. 
Hvor: Tivoli sportsbar
Når: Lørdag klokka 20

Kammerkonsert

Røed herregård åpner dørene til en kammerkonsert med fyr i peisen. Trio Serafin står for musikken, og de består av de tre søstrene Daria, Julia og Maria. De spiller Dvorak, Serafin og Piazolla. Kafé, galleri, verkstedutsalg, og butikker er åpne fra klokka 11. 
Hvor: Røed gård, Jeløy
Når: Søndag. Konserten starter klokka 13

20 fingre

Musikkens Venner i Moss og omegn inviterer til konsert med klaverduoen 20 fingre, bestående av pianistene Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad. Det blir musikk av Grieg, Sinding, Brahms, Dvorak, Debussy, Moszkowski og Milhaud.
Hvor: Arena
Når: Tirsdag klokka 18

Kruttønnen Midtøsten

Erik Hillestad, som etablerte Kirkelig Kulturverksted (KKV) for over 40 år siden, kommer til Moss bibliotek. Han skal ta for seg nettopp kruttønnen Midtøsten, og hvordan det området er et kulturelt kraftsenter. Hillestad har jobbet mye med å støtte og utgi produksjoner med artister i Midtøsten. 
Hvor: Moss bibliotek
Når: Tirsdag klokka 19

Informasjonsmøte

Søndre Jeløy Vel holder årsmøte og informasjonsmøte i ett på Mors kafé. Byplanlegger Terje Pettersen (Moss kommune/Bylab) kommer for å orientere om byplanene. Det vil også bli diskusjon og «vanlig» årsmøte. 
Hvor: Mors kafé
Når: Torsdag klokka 19

Maria Zennström (S) om Andrej Kontsjalovskijs «Asia’s Happiness»

House of Foundation og Moss Filmklubb presenterer 12 filmer i løpet av høsten 2016 og våren 2017, valgt og presentert av en anerkjent forfatter/kunstner/kritiker. Til House of Foundation kommer forfatter, oversetter, kritiker og filmregissør Maria Zennström, som skal ta for seg Andrei Sergeyevich Mikhalkov-Konchalovskys «Asia's Happiness». Filmen ble undertrykt av sovjetiske myndigheter, men er nå å regne som ett av hans mesterverk. 
Hvor: House of Foundation
Når: Torsdag klokka 20

FREDRIKSTAD

Olsenbanden Jr. på sirkus

Fredrikstad barne- og ungdomsteater fortsetter med sin forestilling om Olsenbanden-gutta også denne helgen. Det er Egon     som oppdager at barnehjemsbestyreren tar alle pengene som kommunen gir ham for å ta barna med på sirkus. Det må Egon ordne opp i, og han får med seg Dynamitt-Harry. 
Hvor: St. Croix-huset
Når: Fredag, lørdag og søndag. Forestillinger også neste uke.

Baumgartners sitat

Fredrikstad-kvinnen Silje Louise Waters har skrevet manus og er regissør på teaterforestillingen «Baumgartners sitat», som handler om vår søken etter berømmelse. Om å bli sett, og at det ikke lenger er behovet for å overleve som er viktig, men å overleve «mest».

Hvor: Scene K60, Værste
Når: Fredag og lørdag

Dora Thoraldsdottir

«En sprudlende helaften med ærlig, intelligent og hysterisk morsom stand up med landets gøyeste relasjonsterapeut», skriver arrangøren om stand up-kvelden med Dora Thorallsdottir. I forestillingen «Familiegreier» tar hun opp begravelser, svigerfamilier og arveoppgjør, for å nevne noe. 
Hvor: City Scene
Når: Fredag klokka 21

Torgeir Waldemar

Han kom med et «brak» i 2014 og ble nominert til to Spellemann-priser for sitt debutalbum. Det var en blanding av folk og americana. «Waldemars kunststykke er at han klarer å skrive og fremføre slikt uten at det verken blir koselig melankoli eller morbid dødsromantikk av det. Han er også en glimrende fortolker av andres musikk», skriver arrangøren om artisten som kommer til Gamlebyen Kulturhus med sitt oppfølgeralbum «No Offending Borders». 
Hvor: Gamlebyen Kulturhus
Når: Fredag klokka 22

The Fingals

Det blir irsk fest på Café Magenta med bandet The Fingals. De spiller irske og skotske tradisjonslåter, coverlåter og noen egenskrevne sanger. 
Hvor: Café Magenta, Gamlebyen
Når: Fredag klokka 22

Fredrikstad Whiskyfestival 2017

Det sier seg litt selv hva dette er. Norsk MaltWhiskyLag Fredrikstad inviterer for første gang til festival i whiskyens navn i Fredrikstad. 
Hvor: Victoria hotell
Når: Lørdag fra klokka 13

En hyllest til Prince

Prince er dessverre død, men musikken lever videre. Amina Sewali, Odd Einar Nordheim, Petter Aagaard, dansere og 7-manns orkester under ledelse av Kim Ofstad og Jonny Sjo står på scenen for å hylle Prince, og det gjør også historieforteller Christer Falck.
Hvor: City Scene
Når: Lørdag klokka 21

Vikingenes båtbyggerkunst

Båtbygger Geir Røvik forteller ombord på Najaden på Isegran om vikingene og deres båtbyggerkunst. «Som prosjektleder for byggingen av Saga Oseberg, har båtbyggeren ervervet seg unik og verdifull kunnskap om vikingenes båtbyggerkunst», skriver arrangøren. Det blir også snakk om «vårt eget» Tuneskipet. 
Hvor: Najaden, Isegran
Når: Søndag klokka 13

Elektrisk

Hvor fantastisk, vakker, dødelig og hverdagslig er egentlig elektrisitet? Det skal Landreas Wahl både fortelle og vise i forestillingen «Elektrisk». Han er fysiker, vitenskapsformidler, programleder og tre ganger norgesmester i morellsteinspytting (!). 
Hvor: Blå Grotte
Når: Søndag klokka 18

Utstillingsåpning

St. Croix verksteder har fellesutstilling, og viser tegning, maling, keramikk og skulptur. Barna viser fram sine verker. Det loves en spennende og morsom utstilling av barn fra 3. klassetrinn. Står til 29. april.
Hvor: St. Croix-huset
Når: Åpner mandag

Helsefremmende tilbud 

Cirka 70.000 mennesker i Norge lever med demens, og redusert livskvalitet er vanlig. I dette foredraget blir det satt søkelys på forskning på tilbud som fremmer deres helse og livskvalitet. Dyr og bruk av robot er blant temaene. 
Hvor: Litteraturhuset 
Når: Mandag klokka 19

Tuneskipet og Rolvsøy i vikingtiden

Svein Skahjem tar for seg historien til Tuneskipet og Rolvsøy. Det er 150 år siden Haugenskipet, kjent som Tuneskipet, ble gravd fram. Men hvorfor ble det finnet akkurat her? 
Hvor: Litteraturhuset 
Når: Onsdag klokka 19

Lyngve & Graasvold

Det blir amerikansk og britisk folkemusikk når Erland Lyngve og Hans Marius Graasvold kommer til Gamlebyen. De har med seg en overraskelse på scenen denne kvelden.
Hvor: Café Magenta
Når: Onsdag klokka 22

Poesifest

Det blir poesifest på Litteraturhuset, og Ruth Lillegraven, Inger Elisabeth Hansen, Steinar Opstad og Ingvild Lothe leser fra sine verk. Lillegraven har med seg fiolinist og folkemusiker Benedicte Maurseth. 
Hvor: Litteraturhuset
Når: Torsdag klokka 19

Mer fra Dagsavisen