Halden

Ungdommelig sjarme og dyktighet

Fem unge musikere fikk en velfortjent hyllest, da de lørdag presenterte et enormt register av musikalsk dyktighet sammen og hver for seg under Julekonsert i Fredrikshalds teater.

Bilde 1 av 7

Pianisten Eirik Haug Stømner, Sarpsborg-sangerne Carl-Christian Kure og Eirik Grøtvedt, samt fiolinisten Jonas Østervold og cellisten Sebastian Dankel fikk stående applaus etter sitt finalenummer "O Helga natt" lørdag.

Forut for klassikeren, som avsluttet konserten, serverte de unge musikerne et bredt spekter av julesalmer og musikkstykker publikum koste seg til.

De rundet den vakre forestillingen av med a cappella å fremføre "Deilig er jorden".

Publikum reiste seg og sang med.

Morsom innledning

Eva Stømner, som er pianist Eirik Haug Stømners mor, ønsket publikum velkommen til den tredje utgaven av julekonserten, og takket for fremmøte.

– Disse unge musikerne trenger publikum, og her er dere, sa hun.

Eva fortalte om en travel periode i hjemmet sitt de siste dagene, med fem unge menn i alderen 21-22 år i huset, som hadde øvd natt og dag og om hvordan "hverdags-ritualene" i et hjem ble satt på prøve mens det ble øvet.

– De har nå blitt mye flinkere til å få oppvasken inn i oppvaskmaskinen, sa hun mens publikum humret og nikket gjenkjennende til hennes historie.

###

Storkoste seg i teateret lørdag

Showet til latter fra salen

De er alle studenter ved Norges Musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og bød på et variert repertoar med forankring i den klassiske musikktradisjonen.
Virtuos instrumentalmusikk og vakre lieder, samt et knippe julesanger i egne arrangementer.
Trygge Hoff, Ludwig van Beethoven, Ralp Vaughan-Williams, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms og George Bizet stod på den musikalske menyen før pause.
Da publikum så og si hadde reist seg fra setene, for å innta kveldens julegløgg i pausen, dro de fem unge igang med et "juleshow-potpourri" av kjente norske og utenlandske julesanger innpakket i en stor porsjon humor, og folk i salen lo hjertelig og koste seg.
Det var en ledig og oppstemt stemning, da man kunne gå til den vakre salen med prismekronene, for å innta sin gløgg.
###

Rundet av med allsang og rørt publikum

Erik Haug Stømner innledet etter pausen med et stykke av Fartein Valen.

Alene på scenen viste han hva han er god for, og det gjorde han også underveis, da han spilte på samtlige numre.

Deretter fulgte Michael Praetorius` "Det hev ei rose sprunge" nydelig innpakket av Haug Stømner  og Eirik Grøtvedt.

Så kom den lystige Otto Olsson-komposisjonen "Lustiga riddare" med Carl-Christian Kure i sitt ess.

Fiolinisten Jonas Østervold og cellisten Sebastian Dankel leverte hele veien, og når "Nå tennes tusen julelys" fremføres er samtlige "spilt varme". Det man kan utsette på konserten der og da idet nest siste nummer fremføres, er at konserten føles for kort.

Så kommer  Adolphe Adams "O`Helga Natt" og bildet er komplett. Dette er en stor musikalsk kveld!

Etter stående applaus stemmer de fem i med "Deilig er jorden". Ikke et instrument lyder, bare fem unge, blide fjes og deres egne stemmer.

Publikum står oppreist og synger med på de siste versene.

Nå kan julen bare komme!

Mer fra Dagsavisen