Halden

Millioner søker eiere

Østfold har nest dårligst anleggsdekning i landet, men er også et av fylkene som har færrest søknader om mange millioner tippekroner til store og små idrettsanlegg.

Tekst: Martin Næss Kristiansen

Fylkeskommunen mottar stadig færre søknader fra idrettsforeninger, velforeninger og andre lag, og slår nå alarm om situasjonen:

– Vi risikerer at millionene forsvinner ut av fylket, noe som vil gi et dårligere tilbud til Østfolds barn og unge, sier idrettsrådgiver Stein Cato Røsnæs i Østfold fylkeskommune til Dagsavisen Østfold.

Norsk Tippings årlige overskudd fordeles på fylkene ved hjelp av tre kriterier:

* Anleggsdekning per innbygger.

* Befolkningstetthet.

* Søknadsmasse.

Fordeler 50 millioner

Så mye som halvparten av vektingen legges på sistnevnte, og det er der Østfold taper så det synger.

– Vi har nest dårligst anleggsdekning etter Oslo og har høy befolkningstetthet – men veldig få søknader. Der er vi blant de dårligste fylkene i landet. Og det verste er at jeg tror ikke folk engang vet hva de går glipp av, sier Røsnæs.

De siste årene har fylkestinget kunnet fordele rundt 50 millioner kroner i året etter at det er søkt om cirka 70 millioner. Av 80 søknader i fjor var det bare fire som ikke ble innfridd.

– Ikke frykt byråkratiet

Røsnæs skulle ønske det var langt hardere konkurranse, for å sikre at Østfold ikke går glipp av, men i stedet får tilgang på, et økt antall millioner.

– Jeg mistenker at mange ikke vet om ordningen, og at andre stoppes av forestillingen om et tungt byråkrati. Men søknadsprosessen er blitt forenklet, og det sitter folk både i kommunene og i fylkeskommunen som kan hjelpe, presiserer han.

###

Lavterskel

Viktig å merke seg er at ikke bare store idrettslag kan søke om støtte.

Også helt nede på velforenings- og gatenivå kan man søke økonomisk støtte til nærmiljøanlegg knyttet til idrettsaktivitet, og rammene er både vide og rause.

– Eksempler er ballbinger, basketballbaner, sandvolleyballbaner, skateramper, turstier, klubbhus, garderober, lager og til og med sanitæranlegg knyttet til turområder. Er du i tvil om ditt prosjekt oppfyller kriteriene, bør du sjekke det. Du kan få deg en hyggelig overraskelse. Enda hyggeligere er det at småanlegg kan få tilskudd på inntil 50 prosent av kostnaden og opptil 300.000 kroner, forteller Røsnæs.

Mer fra Dagsavisen