Halden

– Beste stedet i byen

Det er smil, latter, muskler, pensjonister og mosjonister - damer og menn fordelt på to etasjer hos Fitness1 og Alida i Garvergata. Den gode stemningen er til å ta og føle på, og folk trives sammen.

Bilde 1 av 5

– Dette er det beste stedet i byen. Jeg har gått på flere treningssteder og kom hit i september. Romek har gitt meg veldig treningsglede, sier Elina og ser med et smil bort på gledessprederen Romek Josefsen, som er personlig trener på treningssentrene Fitness1 og Alida, i hver sin etasje i Garvergata 11.

Følger man Romek gjennom etasjene høres tilrop og latter idet han passerer, og han smiler og har et vennlig ord til alle.

Elina forteller at hun har lagt om kostholdet sitt etter råd fra Romek, og bedyrer at hun langt i fra er noen "mat-freak", men spiser helt vanlig kost, og har kuttet ut noe av det usunne.

– Jeg har fått økt kondisen min og jeg har gått ned med 10 kilo siden september, forteller hun og legger til:

– Nå har jeg lyst til å ta dette videre og trene også til å bli deltaker i konkurranser, sier hun.

###

– Her er det best å være, sier Elina som vil ta steget videre fra mosjonist til fitnesskonkurranse.

Damer opp, men ikke menn ned

Det er 700 m² lokaler i første og annen etasje der Alida treningssenter er i 1. etasje og Fitness1 i annen.

– Damene trener for seg nede, men hvis noen av damene har lyst til å trene med spesielle apparater i 2. etasje, så får de det. Motsatt vei derimot har mennene ikke anledning til å gå, sier Romek.

Mange damer foretrekker å trene sammen damer, og da får de det hos Alida.

– Her trener jenter fra 14 - 83 år og de fleste er mosjonister. Noen trener for å delta i konkurranse og vi har også Halden Håndballklubbs Eliteseriekvinner i håndball her, og det er en god stemning, sier Romek Josefsen.

Da Halden24 besøkte treningssentrene var det full aktivitet, og det ble trent både på kondisjon og styrke, og kvinner i alle aldre og med ulik bakgrunn hadde et stort utvalg av utstyr å prøve seg ut på.

###

Sponvika-mannen Ronny Valentin Svendsen (i midten) trener mens egne barn er på trening andre steder i Halden.

– En dag uten trening...

Ronny Valentin Svendsen startet å trene i sommer.

–  Jeg følte meg i veldig dårlig form og vekten økte. Så bestemte jeg meg for å prøve Fitness1, og fikk Romek som personlig trener. Fra å ha trent null ganger i uka så trener jeg nå fem ganger i uka og har gått ned 12 kg, forteller Ronny fornøyd.

Det passer fint for han, når barna drar på trening inne i byen å stikke innom Fitness1.

– Vi bor i Sponvika, og mens barna trener så trener jeg selv også, forteller han.

– For å bruke en skikkelig klisje; En dag uten trening er en dag uten mening. Slik føler jeg det nå, at det er veldig deilig å trene. Jeg har ikke endret kostholdet, men jeg spiser kanskje mindre enn tidligere. Det er helt vanlig kost og jeg prøver å spise variert og sundt, sier Ronny.

###

Fra tidlig morgen til midnatt trenes det ivrig.

Åpent fra grytidlig til midnatt

Nede hos damene er det rundt 600 medlemmer og aktive er i overkant av 400. I etasjen oppe er det rundt 670 medlemmer og aktive er i overkant av 400.

Da Halden24 besøkte treningssentrene var det "stille" og det var kveld.

– Vi har åpent fra 05.00 til 24.00 daglig. Medlemmene her har eget nøkkelkort, og trener når det passer for dem, sier Romek.

Noen trener om morgenen før jobben, andre trener på dagtid, så er det ettermiddagspulje, og deretter kommer de som trener en økt før de legger seg for kvelden.

– Med flyt hele dagen igjennom fra grytidlig morgen er det alltid god plass her, men du er aldri alene, sier Josefsen.

Fitness1 har samarbeid med mange bedrifter, og det er svært mange ulike motiver for å trene.

– Det er utrolig sprekt av 50-åringer som kommer hit og kanskje har vært inaktive i 30 år. Det er vært bygging av hus, barn og etablering underveis, om man har ikke hatt tid til seg selv. Så kommer de hit, endrer kostholdet sitt, trives med å trene og bedrer styrke og kondisjon.

– Det er også besteforeldre her, som synes det er hyggelig å leke med barnebarna, som trener seg opp. Ikke minst er det folk, som har vært utsatt for sykdom eller ulykker, som står på for seg selv. Vi tilrettelegger et treningsprogram, som passer akkurat for den enkelte, og det er godt å se de som har hatt det vanskeligst komme tilbake i arbeidslivet etter å ha trent seg friskere, sier Romek.

###

Romek Josefsen (t.v.) og Rune Fredriksen slår av en hyggelig prat mellom øktene.

– Godt miljø

Rune Fredriksen har trent i to og et halvt år på Fitness1.

– Jeg trives flott, og har fått bra hjelp med treningen her, sier Rune.

Han får støtte av Ole Martin, som begynte tidligere i år på Fitness1.

– Det er helt suverent. Jeg har vært og trent flere andre steder tidligere. Her er folk veldig opptatt av å trene og det er lite "preking", sier han.

Ole Martin er veldig godt fornøyd med stor utstyrspark, som gir store variasjonsmuligheter i treningen, og ikke minst er han fornøyd med åpningstiden.

– Jeg er hobbymosjonist, jobber skift og dette med nøkkelkortordningen passet meg helt utmerket. Romek er en pådriver til å trene og følger opp hver enkelt. For meg er dette veldig bra, sier Ole Martin.

Mens Halden24 er på besøk kommer gamle og unge, hilser hyggelig på Romek og går til sine "faste apparater".

Noen varmer opp på en romaskin, andre jogger seg igang på en tredemølle, og atter andre er i full gang med sitt faste program de følger, og veksler fra maskin til maskin, løfter litt jern eller trener med ball og balanse.

Satser på klubbene

Foruten de mange studentene som trener på Fitness1 og Alida er det flere bedrifter, som har avtale for sine ansatte.

Et område treningssentrene i Garvergata har satset spesiel på er kontakten med idrettsforeninger, og tilbud om bruk av lokalene til spillere, utøvere og andre i klubbene.

– Fitness1 er hovedsponsor for Halden Håndball Damer Elite og bredde. Vi synes det er riktig og viktig å sponse og støtte oppunder det lokale idrettslivet. Vi har foruten Halden Håndballklubb andre foreninger, og vi tegnet nylig en avtale med Halden Tennisklubb. Klubbene får et medlemstilbud, og de får økonomisk støtte tilbake i form av sponsing, som de setter pris på, sier Romek Josefsen.

– Aldri for sent å begynne å trene

– Som du ser her er det folk i aldre aldre og størrelser. De fleste er mosjonister, og det som er viktig for oss er å prioritere miljø og personlig service, sier Romek.

Han regner med at det også etter nyttår i år blir noen som lover seg selv og andre at de skal endre livet sitt, og melder seg på et treningssenter.

–Jeg gir det rådet til folk at de bør drive "normal trening". Ikke trå til veldig til å begynne med, bli støle og deretter gi opp og bli passivt medlem her. Det er den jevne treningen - kanskje starte forsiktig og få treningsgleden, som er viktig, sier han og legger til:

– Det er heller aldri for sent å begynne å trene. Hit kommer folk i alle aldre, også 50-, 60- og 70-åringer av begge kjønn. I den alderen har de tid til å være litt egoistiske, og tenke på egen velvære og holde seg i fysisk god form. Det igjen bidrar til at man får bedre apetitt, bedre søvn og til og med bedre humør, sier Romek og ler.

– Det er aldri for sent å starte å trene og det er aldri for sent å endre livsstil. Det er en vinn-vinn situasjon vi snakker om, og det er selvfølgelig helt uforpliktende å ta en test her, sier han.

Mer fra Dagsavisen