Fredrikstad

Ridderdagene gjør alle like

Ridderrittet på Beitostølen - verdens største skirenn for handikappede, er legendariske. Ridderdagene i Oldtidsparken og på Storedal er sommer-alternativet. Det er for alle!

Integrering av handikappidrett i tradisjonell idrett, friluftsliv og lek, har lenge stått høyt på agendaen. Både i Idrettsforbundet, Olympiatoppen og Kulturdepartementet. Og aldeles særlig på Ridderdagene i Borge og Skjeberg, nå til helgen.

Yr-meteorologene spår fint, mildt, sommerlig høstvær som passer den fyldige familie-menyen av aktiviteter, oppvisninger og konkurranser. For eks. den nye sporten Dog Run (Hundeløp) i Oldtidsparken, både for hunden og eieren.

Mange idretter

Erling Stordahls Minneritt på sykkel for handikappede, både på tandem med ledsager og på andre vanlige sykler. Seiling for blinde, handikappede og funksjonsfriske på Vispen i Skjærviken, Vikingeleir der du kan se hvordan våre forfedre levde for over 1000 år siden, pluss en rekke aktiviteter der du selv kan prøve deg. Som bueskyting med de samme buene som vikingene brukte.

Skogbrannfaren på Storedal er nå så liten at det er tillatt å grille selv - om du og familien ikke vil gjeste viking-restauranten. I flere av aktivitetene er det fortsatt mulig å melde seg på ved ankomst. Men sikrest via internet. Sjekk: ridderdagene.no

To blinde «konger»

I 2020 feirer Storedal Kultursenter, som er en del av Østfoldmuseene 50 år. Senteret med den verdensberømte statuen for blinde (!) - ja, du leste riktig - ligger på kongsgården som både er fødestedet til kong Magnus den Blinde og den ukronede «kongen» og gründeren av handikappidretten, Erling Stordahl. Som også var blind.

Dermed gav det seg selv at dagens eier av kongsgården heter Erling Magnus Stordahl jr. Sønn av legenden som for øvrig ligger gravlagt på der det hele begynte - og hvor han også gikk over i evigheten. Primus motor for Ridderdagene er Diane Hanisch som drev Ridderrittet på Beitostølen og Ridderuken i fire årtier. Det vil ikke forundre noen om hun holder på i 30-40 år på Storedal også....

Mer fra Dagsavisen