Nyheter

Flere og flere bevere nær sentrum

Antallet observerte bevere i Fredrikstad har økt betraktelig de senere årene. Har beveren gått løs på et tre i hagen så finn fram nettingen snarest, er viltsekretær Bjørn Eriksens råd.

I sentrumsnære områder som Seut og Isegran har den krigerske gnageren i høst tatt for seg av både private og kommunale trær.

Finner ikke mat

– Vi har ingen tall å vise til, men det er hevet over tvil at Fredrikstad-distriktet opplever en økende beverbestand. Jeg får mange, mange flere telefoner fra folk som melder om skader nå enn da jeg begynte som viltsekretær for rundt 25 år siden, forteller Bjørn Eriksen (74) til Demokraten.

Den erfarne jegeren og friluftsmannen tror mangel på mat er årsaken til at den svære gnageren også slår seg ned i mer sentrumsnære strøk enn tidligere:

– Jeg har ikke grunnlag for å si at beveren har trukket nærmere folk fordi den finner mer næring der. Årsaken til at den nå opererer nærmere byen i et større omfang enn tidligere er kort og godt at bestanden øker. Når beverne blir flere og flere sliter dyra også mer med å finne seg mat, forklarer Eriksen.

Åpnet for jakt

– Hva skal folk som har fått beveren inn på sin eiendom gjøre?

– Har beveren gått løs på et tre så er vårt råd å slå netting rundt de andre trærna i hagen. Om tenna er skarpe så lar den trær med hønsenetting rundt være i fred - det kan jeg forsikre. Ellers er det ikke mye man kan gjøre, forteller Bjørn Eriksen.

– Kan beveren angripe et menneske?

–Nei. Beveren angriper verken mennesker, brygger, båter eller hus - kun trær. Beveren er svært sky og stikker så fort den ser et menneske. Det vet jo også en jeger; å skyte en bever er absolutt ikke lett. Og selv om det sist høst ble åpnet for jakt på beveren så er det vel knapt skutt et eneste dyr så langt. Simpelthen fordi den rømmer så fort den kjenner seg truet, opplyser den erfarne viltsekretæren.

Skaper problemer

Også Eriksens viltsekretær på Kråkerløy, Svein Erik Thorvaldsen, fastslår at beverne blir flere og flere i «Plankebyen»:

– Det er det nok ingen tvil om. Bestanden har helt klart vokst de senere åra - uten at heller jeg kan si hvor mange flere bevere vi har fått. I høst kom den også tilbake til Isegran hvor en større svartor ble angrepet, forteller Thorvaldsen som godt husker beverens herjinger på «Mindre Alvs øy» for rundt 20 år siden:

– Da veltet den et svært tre over en båt. Det gikk ikke så bra - for å si det sånn, minnes Svein Erik Thorvaldsen.

Mer fra Dagsavisen