Halden

Da elgoksen meldte seg på sparkstøting-konkurransen

I romjula var det arrangert sparkstøting-konkuranse langs Iddefjorden. Året er 1939 og Johan i Bruddet ble disket.

Av Egil Torgersen

Som vanlig var lag og deltakere fra Bakke,  Liholt, Sannerød og Osdalen med.

Fra svenskesia møtte Krokstrand, Hellebogen og Lommeland sterkt opp.

Sola hadde badet i speilblank is på Iddefjorden denne dagen, og det borget for en durabelig konkurranse.

Starten foregikk fra  Bakke langs landeveien mot Liholt  og Sannerød, for deretter å fortsette på isen opp langs Iddefjorden med mål i Krokstrand.

Gode og varme premier

Iddesia var sterkt representert.

Både Bakke, Liholt, Sannerød og Ystehede  stilte med både kantsten- og gatestenhuggere som var vant til en støyt, og alle var klare til en innsats for gode og varme premier.

Premien var nemlig tre flasker hjemmebrent til førstemann over mål, en flaske til andremann, og en halvliter dobbeltrensa  til tredjemann.

Kvaliteten var det ikke noe å si på, det kunne Smed-Ola bekrefte. Skulle en innby folk fra andre sia fjor`n, måtte det sterke saker til.

Elida sydde opp startnummer av et gammelt hvitt laken, og malte på tall med svart maling. Deretter ble de hengt opp på klessnora til tørk.

Løype langs landeveien og opp isen langs fjorden

Løypesjefen var ingen ringere enn Oskar til Beda, som hadde lagt opp en variert  og krevende  runde rundt fjorden, men det var dårlig vær i sikte.

Starten var lagt til klokka sytten, og alle var nå kommet til start.

De som hadde hatt råd til å kjøpe seg brodd under beksømmen fikk seksti  meters tillegg ved start.

Hans fra Fagerholt, som var med i stenhugger-musikken, skulle blåse det hele i gang. Men kulda hadde nå satt inn for alvor, og det snødde etterhvert tett.

Lyden fra trompeten ble derfor både sprø og vassen, men løperne forstod at nå var det alvor, og løpet var i gang.

23 mann la i vei

Det var rene ”Åsgårdsreien” som la i vei nedover hellinga fra Bakke mot Liholt.

Feltet var samlet, og de som hadde brodder og startet i eget felt, dro stadig innpå.

Finn i Høla klaget over for stor fart, brøstet lød som en sekkepipe, og snusen hadde frosset fast i overleppa.

Ola skytebas klaget over beksømmen, som hadde høl under sålen, og  hadde kommet i sterk frysing. Et par slurker av medbrakt ”frostveske” satte fart i beksømmen, og Ola var straks oppe å førte  i kneika mot Liholt.

De som ennå hadde rust under meiene ble noe etter i bakkene, men Krokstrand-laget med  Kile-Karl i spissen, sørget for at laget ledet ved passering av  smia til  Smed-Hans.

På Helle-laget stilte Johan i Bruddet opp. Han var også favoritt, og  han hadde god trening på isen med spark fra den tia han fridde til Hulda på Svartejan.

Johan hadde fyrt opp tidlig, og var varm i trøya, så i Osdalsbakken var han ikke til å stoppe. Det lyste i skobesparerne under beksømmen i måneskinnet, og det var tydelig at resten av feltet ville få problemer i hellinga mot Sannerød.

Ned mot isen

Klyv-Johan var utplassert som vendemålsdommer ved Sannerødstranda, og skulle se til at alle vendte i riktig retning i det tette snøværet. Sikten var nå bokstavelig talt til å ta å føle på, og mange var i villrede ute på isen.

I tillegg var det bekmørkt, men etter hvert kom alle seg utpå.

Hoi og rop hørtes  for å holde feltet samlet, men nå falt mange av. I svakt lysskjær ved passering av Liholtstranda kunne en skimte bare en og en i et vilt tempo og med freske fraspark ute på isen.

Elgokse meldte ankomst

Johan i Bruddet var nå helt på villspor, og han hadde kommet for langt over på svenskesia.

Der borte hadde han skimtet noe som kunne minne om lagkameraten  Lunte-Erik. Det viste seg å være en elgokse, som hadde forvillet seg ut på isen.

Oksen syntes ikke noe om selskap med Johan, som så at elgoksen spant på isen, før den fikk opp en rasende fart og kom i mot.

Her var gode råd dyre, spark fikk være spark. Han måtte ta bena på nakken, og med elgoksen pustende i nakken fikk han plutselig øye på målskynket ved brygga på Krokstrand.

Passerte mål som første mann uten spark

Måldommerne hadde ikke ventet passering på en halvtime enda, og trodde de så syner da en mann med en elgokse hakk i hel passerte målsnora.

Det varte og rakk før neste mann dukket opp med rim langt ned mot knea. Det var  spregningsbas Johan fra Helle, og deretter kom de i mål en etter en.

Oskar i Hella hadde gått over til dobbelte fraspark, og sikret seg en solid tredjeplass.

Johan i Bruddet ble disket, fordi han passerte målstreken uten spark.

Fest på Krokstrand Folkets hus

Ektefellene hadde kommet over isen fra Bakke for å ta imot "Åsgårdsreien", og for å få være med på festen og premieutdelingen.

Hest og sleder hadde bragt  fram fruntimmer fra svenskesia helt ned til Hellebogen, som også ville være med å hylle heltene og vinneren.

I tillegg til premiene, som behørig ble utdelt til stor jubel, vanket det både det ene og det andre.

Musikken på Fagerholt hadde kommet over og underholdt med jubeltoner. Først ved åttetia om morgenen i grålysningen andre juledag  sjanglet
deltakerne hver til sitt.

Det tok noe tid ut på tredjedag jul før meislene og sleggene hørtes fra fjellet dagen derpå.

Les andre lokale historier fra Egil Torgersen:
Jul i "Brekka" ved Iddefjorden
Julekonkurranse i aking i Oskleva og Damhaugsbakkene 1943

Jul på bydelen Damhaugen for over 70 år siden

Mer fra Dagsavisen