Nyheter

En dag for dialog: – Det er viktig at man ikke dømmer hverandre

Åttendeklassinger fra Cicignon Ungdomsskole deltok onsdag på dialogdag i regi av Dialogforum Østfold. Det var både fint og viktig, synes elevene.

– Hvordan tror du andre opplever deg?

Det er Marit Torp, pensjonert rektor og frivillig i Dialogforum Østfold som spør. Klasse 8c ved Cicignon Ungdomsskole skal svare.

Det gjør de på et lite ark de har brettet i to. Mot slutten av workshoppen har de en liten bok som inneholder både hva de tror andre tenker om dem, og hva som faktisk er dem.

Denne stasjonen er den første av totalt fire klassen skal på. Senere skal de innom en kirke, en moské, og på filosofisk vandring til Håpets katedral på Isegran. Alt i regi av Dialogforum Østfold, som årlig holder dialogdager for ungdomsskoleklasser i Fredrikstad.

«Hvem er jeg?». Det svarer elevene i 8c på, i en egen liten bok.

Ingen er bare det du ser

Hva tenker vi om andre første gang vi møter dem? Og hvor fort gjør man seg opp en mening om andre?

Er den meningen alltid rett?

Disse spørsmålene har klassekameratene fått tid til å reflektere over når workshoppen, kalt «Ingen er bare det du ser», er ferdig.

– Det er viktig at man ikke dømmer hverandre. Man må bli mer kjent først, sier elev Yosef Waez.

Han står utenfor Metodistkirken sammen med klassekameratene Mathias Cvetkovic, Jessica Wergeland og Zelda Nori.

– Har dere opplevd at folk forhåndsdømmer dere?

– Folk kaller meg spesiell, men det synes jeg er positivt, sier Mathias Cvetkovic, og smiler mens han trekker på skuldrene.

– Hva tenker dere når dere ser meg, spør ungdomsdiakon Ørjan Kalmar Frøvik. Jentene gjetter at han både kan like musikk og fisking, men bare en av dem stemmer.

Det er fort gjort å tenke at noen er sånn eller slik, kun basert på utseendet.

– Vi gjør det jo uten å tenke over det, sier Zelda.

– Og da må vi akseptere at vi er ulike, og vise hverandre respekt uansett hvor man kommer fra eller hva man tror på, supplerer Jessica.

– Og være åpne for andres tanker, legger Yousef til.

Heller bru enn mur

Siden 2012 har muslimske og kristne trossamfunn og fellesskap jobbet sammen for å skape dialog og samhandling på tvers av religion og kulturer.

I 2015 ble Dialogforum Østfold offisielt stiftet, og arbeidet som før hadde hovedsete i Sarpsborg ble nå spredt utover i fylket.

Marit Torp, som sammen med ungdomsdiakon Ørjan Kalmar Frøvik leder dagens workshopper i Metodistkirken, har vært med fra start.

– Vi vil gi dem litt input, og tenke positivt om det å være ulike. For selv om vi er det, er vi glad i hverandre for det, sier hun.

Hvert år inviteres ungdomsskoleklasser med på dialogdag, hvor de får lære om mangfold, religion og kultur. Slik håper de å bygge bruer, ikke murer.

– Det handler om at vi må akseptere forskjeller og nedbygge fordommer, forteller Torp.

Ungdomsdiakon Ørjan Kalmar Frøvik i samtale med lærer Vetle Bråthen Blekken og frivillig Marit Torp.

Både like og ulike

Zelda og klassekompisene synes det er fint og viktig med dager som dette.

– Vi får jo se hvordan de jobber, og lære mer om både forskjeller og likheter mellom ulike kulturer og religioner, sier hun.

De andre er helt enige.

Så skysses de videre i retning Håpets katedral av lærer Vetle Bråthen Blekken.

– Ikke noe somling nå, da blir det anmerkning, sier han bryskt, uten at elevene tror mer på han av den grunn.

Mer fra Dagsavisen