Nyheter

Åpnet Fredrikstad Pride: – Ekstra viktig og ekstra riktig

Styreleder Hege Hansen er åpen om at det har kostet mye å stable på beina årets festival i kjølvannet av masseskytingen i Oslo.

Mandag formiddag sto hun sammen med ordfører Siri Martinsen (Ap) for den offisielle åpningen av Fredrikstad Pride 2022 utenfor byens rådhus.

– Vi har gledet oss til en uke hvor vi er oss selv, og trygge. Så skjedde 25. juni, og jeg stoppet å glede meg. Jeg ville melde meg ut av alt og trekke meg tilbake. Ikke fordi jeg ikke ville, men fordi jeg var redd. Jeg ER redd, men jeg står her, og vi skal ha Fredrikstad Pride denne uka. For selv om jeg er redd, så er jeg stolt, sa Hansen blant annet i sin appell til de frammøtte.

For halvannen måned siden, da to personer ble drept og mange andre skadet i masseskytingen ved utestedene Per på Hjørnet og London Pub i Oslo, kjentes det fjernt å skulle stå i spissen for et arrangement i hjembyen som feirer nettopp det som trolig var målet for angrepet.

– Jeg trakk meg helt unna noen uker. Jeg var selv i Oslo den dagen, har en sønn som var på London Pub, det ble … Pluss at vi hele tida etterpå fikk beskjed om at vi skulle være redde, kunne ikke gjennomføre noe av det vi skulle, sier Hansen til Dagsavisen Demokraten.

– Det har kostet å komme hit vi står nå. Nå er det mange som er med oss, så nå gleder vi oss, men det har vært noen tøffe uker, fortsetter hun åpenhjertig.

Åpning av Fredrikstad Pride 2022 utenfor byens rådhus.

– Veldig reelt

Samtidig har hun noen tanker rundt hvordan masseskytingen har påvirket trygghetsfølelsen i det skeive miljøet.

– Jeg tror mange har vært utrygge fra før, men alle truslene og fordommene ble veldig reelt. Det var en som var klar for å drepe oss. Og like ille var dagene etterpå, hvor du fikk beskjed om at du fortsatt skulle holde deg inne, mens andre store konserter og sånt ble avholdt. Da ble det veldig tydelig at det var rettet mot det skeive miljøet, sier Hansen.

Som følge av Oslo-angrepet var det også en stund uvisst om årets Fredrikstad Pride skulle gjennomføres, men i tett samarbeid med politiet kom festivalledelsen fram til at det lot seg gjøre. Nå er Hansen svært glad for den beslutningen, nettopp på grunn av det som skjedde i hovedstaden 25. juni.

– Det føles ekstra viktig og ekstra riktig, fastslår hun.

Biskop i Borg Kari Mangrud Alvsvåg (foran t.v.) var en av de frammøtte under åpningen av Fredrikstad Pride 2022.

Håper på flere enn i 2019

Nå er styrelederen i Fredrikstad Pride full av forventninger til det som skal skje i byen gjennom uka. Onsdag inviteres det til «En hyllest til kjærligheten» på Litteraturhuset, med foredrag og høytlesning fra forfatterne Amal Aden og Mette Werner, etterfulgt av konsertforestillingen «Ut av skallet» med Tom Hugo fra KEiiNO.

Torsdagen vies til et arrangement på Fredrikstad bibliotek som tar for seg homofile i litteraturen, der forfatter Gerd Brantenberg først skal fortelle om arbeidet med boka «På sporet av den tapte lyst», før bibliotekarene Thorbjørn Helin og Alexander Bjørndal samtaler om utvalgte bøker fra nyere tid med homofili som tema.

– Jeg ser fram til masse bra folk, fine foredrag og ikke minst paraden. Det er mange som har meldt seg på, sier Hansen med et smil.

Nå er det mange som er med oss, så nå gleder vi oss, men det har vært noen tøffe uker.

—  Hege Hansen, Fredrikstad Pride

Den store paraden arrangeres lørdag, med oppmøte utenfor rådhuset klokka 13. Tidligere på dagen blir det familiearrangement på Litteraturhuset, og sminking for dem som ønsker det.

– Det var 1.000 som gikk sist (i 2019, journ.anm.), så vi håper å slå det. Men vi vet ikke, det kan slå begge veier. Enten kommer det masse folk, eller så kommer de ikke fordi de er redde, men jeg håper de kommer, sier Pride-lederen.

Samme kveld blir det fest på Litteraturhuset, før det hele rundes av med piknik i Kirkeparken søndag.

Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen (Ap) og styreleder Hege Hansen i Fredrikstad Pride markerer åpningen av 2022-utgaven av festivalen med en selfie.

Mangfold og toleranse

Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen er klokkeklar på at det er en selvfølge at kommunen støtter helhjertet opp om den regnbuefargede festivalen i Plankebyen.

– Vi pleier å møtes for å åpne pride-uka i Fredrikstad med å heise pride-flagget. Men etter det meningsløse angrepet i Oslo, følte vi å vise vår solidaritet ved å heise flagget da, og har hatt det hengende siden. Nå skal vi sammen vise at kjærligheten vinner over hatet. Det å elske er en menneskerett, sa hun i sin åpningstale mandag.

– Vi ønsker en mangfoldig og tolerant by. Da er pride en fin måte å sette ord på, og markere hvor viktig det er at vi er mangfoldige. At vi er en by hvor det er lov til å være seg selv og elske den man vil, utdyper Martinsen overfor Dagsavisen Demokraten.

I likhet med Hege Hansen, mener hun det føles ekstra viktig å markere dette på skikkelig vis akkurat i år.

– For det første fordi vi har vært gjennom en pandemi der vi ikke har fått markert. For det andre var det hendelsen i Oslo som gjør at det er enda viktigere at vi står sammen og setter søkelyset på dette, konstaterer ordføreren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen