Nyheter

Kultur- og idrettstalenter hedret med midler til videre satsing

Roer Lars Martin Benske (22) og fiolinist Julie Waaler Skogrand (17) ble begge overrasket av Fredrikstad kommune med hver sin sjekk på 25.000 kroner.

– Jeg ble absolutt tatt på senga! De hadde invitert meg til et zoom-møte fordi jeg var en av de nominerte til idrettsstipendet, og jeg trodde vi bare skulle bare prate litt om det. Men da møtet startet kom jo beskjeden ganske fort om at det var jeg som hadde vunnet, forteller en storfornøyd Benske til Dagsavisen Demokraten.

OL-drøm

Fredag ble det offentlig kjent at han er tildelt Fredrikstad kommunes idrettsstipend for 2021. De 25.000 kronene det innebærer, betyr at 22-åringen får deltatt på viktige treningssamlinger i Italia og Spania, og kommer derfor godt med på hans videre reise mot verdenstoppen – og drømmen om OL-deltakelse om drøyt to år.

– Det betyr veldig mye. Nå kan jeg reise på disse utenlandssamlingene og forberede meg så godt som mulig til den kommende sesongen, fastslår Benske.

Juryen, som blant annet har bestått av kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen (MDG) og lederen for Fredrikstad Ungdomsråd Julie Flodin, har latt seg imponere over det Kråkerøy-gutten har fått til hittil i karrieren.

– Lars Martin Benske er en ung og lovende roer fra Fredrikstad som allerede har framvist at han holder høy internasjonal klasse. For å sikres en optimal oppkjøring fram mot OL i Paris i 2024, vil Fredrikstad kommunes idrettsstipend være et viktig bidrag til å kunne delta på samlinger og konkurranser i sesongen 2022, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Fredrikstad-roer Lars Martin Benske under en av sine mangfoldige treningsøkter på vannet.

Ny fiolin

Også vinneren av kommunens kulturstipend ble offentliggjort fredag, og dette går til fiolinisten Julie Waaler Skogrand (17).

Hun går andre året på musikklinjen på Greåker og har vært elev ved kulturskolen i Fredrikstad siden 2012. Skogrand beskrives som et stort musikalsk talent, og Fredrikstad kommune opplyser at hun allerede flere oppdrag som konsertmester bak seg.

– I din søknad skriver du at du ønsker et bidrag til ny fiolin, fordi studentfiolinen du har er under ditt ferdighetsnivå. Både på grunn av klang og teknisk spilling, trenger du en ny. Hele juryen syns det at du har så sterk motivasjon for å både fortsette gjennom videregående skole og satse på fiolinen din, og kanskje også har tenkt å studere videre med fiolin, er utrolig spennende. Vi trenger gode musikere i Fredrikstad, og du er virkelig et talent som vi ønsker å hedre, uttalte juryleder Erik Skauen da han dukket opp midt under en av 17-åringens mange øvinger.

Egentlig skulle stipendene ha blitt delt ut under den årlige Frederikprisen litt senere i januar, men på grunn av koronaen er dette arrangementet utsatt. Derfor valgte kommunen heller å løse tildelingen gjennom å overraske vinnerne.

– Det er kjempegøy, og betyr så mye for motivasjonen framover. Nå må jeg kjøpe meg ny fiolin, så det blir spennende å se hvilken det blir og hvor mye jeg kommer til å utvikle meg på den, sier Skogrand selv i en video produsert av Fredrikstad kommune.

– Drømmen min er å gå på en stor scene, med en fiolin med kjempegod klang i, og bare spille ut så hele salen hører det, legger hun til.

Fiolinist Julie Waaler Skogrand (17), vinner av Fredrikstad kommunes kulturstipend for 2021.

Perfekt formtopp

Lars Martin Benske har satset på roing siden tidlig i tenårene, og i mange år blitt ansett som ett av landets største talenter. Sykdom på verst tenkelige tidspunkt har imidlertid ødelagt flere av de siste sesongene, men i fjor løsnet det endelig på best tenkelige tidspunkt.

– 2021 var en berg-og-dalbane. I januar trente jeg vel bare fire timer i uka, og måtte bruke hele vinteren og våren på å trene meg opp. Så fikk jeg muligheten til å kvalifisere meg til EM, fikk til et godt resultat som gjorde at jeg fikk bli med, og leverte et kjempeløp da det gjaldt som mest.

Betalingen ble en sølvmedalje i klassen lettvekt singlesculler under U23-EM i Polen i september, men oppturen stoppet ikke der.

– Helgen etter var det NM, og da var det bare å bygge videre på den prestasjonen og formtoppen, sier Benske beskjedent om å ha sikret Fredrikstad sitt første NM-gull i roing på 70 år.

Og til tross for disse svært sterke resultatene, er han klar på at han fortsatt har mye å gå på.

– Mange har trodd at jeg var 100 prosent tilbake i fjor, men sannheten er at jeg var i kjempeform to helger. Heldigvis var det akkurat de to helgene det var EM og NM, for etter mesterskapene ble det en liten pause, og da datt formen kjapt.

– Det ble en reality check med tanke på at jeg fortsatt ikke er på et jevnt høyt nivå. Ja, jeg kan ro fort en helg eller to, men ikke over tid. Så det å bli mer stabil, er det vi jobber med nå, sier Benske.

Lars Martin Benske med sølvemdaljen han vant i klassen lettvekt singelsculler under U23-EM i Polen 2021.

Kamp om plassene

Tidligere har han konkurrert i både singlesculler og dobbeltfirer, begge lettvekt, men det er en annen båtklasse han ser for seg i årene som kommer.

– Lettvekt dobbeltsculler er en av OL-klassene, så det er den jeg har lyst til å satse på. Målet er som sagt å komme til OL i Paris i 2024, og da er det dette som er min mulighet.

– Vi er en gjeng på fire-fem stykker som er helt oppi der, og ganske jevne på både fysiske tester og det å ro fort på vannet. Nå må vi bruke sesongoppkjøringen til å finne ut av hvilke kombinasjoner som treffer best, og det er det trenerne som avgjør. Mye blir nok avgjort på de utenlands treningssamlingene, og da er det viktig at jeg nå får muligheten til å være med på dem, fastslår Benske.

Dersom han får en av de to plassene han sikter seg inn på, har han også satt seg noen klare ambisjoner for årets sesong – som forhåpentligvis ikke blir hemmet av nye uhell eller sykdomsperioder.

– Målet i år er å komme seg til en A-finale i verdenscupen, og klare en topp 9-plassering i VM. Det tilsvarer OL-kvalifisering, og selv om det ikke blir avgjort i år hvilke båter som får plass i OL, betyr det at man er på et nivå som tilsier at man skal klare å kvalifisere seg neste år, avslutter Benske.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen