Sport

Benskes lange tak mot EM-sølv i roing

Fra kyssesyken og utmattelse, via noen gode råd fra legenden Olaf Tufte og masse sykkeltrening, har Fredrikstad-roer Lars Benske (21) endelig fått det han kaller gjennombruddet med en åre i hver neve. Nå lanseres han også som OL-kandidat.

Sølvmedaljen i lettvekt singlesculler i U23-EM i polske Kruszwica søndag har så visst ikke kommet gratis for Kråkerøy-gutten, som etter en rotløs idrettsbarndom tok årene fatt som 13-åring.

Det var gøy, det var opp til ham selv og i robåten kjente han på mestringsfølelse.

I helgen fikk han endelig bevist for seg selv og alle andre at han har talentet det har vært snakket om.

– Dette er helt klart den største prestasjonen min så langt og utrolig moro etter så mye motgang. Det kjennes vanvittig deilig nå og som en enorm lettelse da jeg kom på land, beskriver Benske overfor Dagsavisen Demokraten dagen derpå.

Sykdom og mesterskap som røk

Lars Martin Benske vet godt hva motgang er. Han ble syk før avreise til EM i 2019, og måtte kaste inn håndkledet. EM høsten 2020 gikk også fløyten, etter et år der han trodde at han var overtrent, men fant ut at han hadde hatt kyssesyken uten å vite det. Igjen ble sykdomsbildet klart da mesterskapet nærmet seg.

Ikke før på nyåret var kroppen klar for å starte den langvarige opptreningen. Tålmodigheten han nærmest ble pålagt av forbilde og ro-legende Olaf Tufte, kan ha vært nøkkelen til at kroppen var medaljeklar, mener Benske.

– Tufte støttet meg og ga gode råd, spesielt i den tidlige opptreningsfasen. Jeg var veldig ivrig etter å komme i gang, men han holdt meg i ørene og var opptatt av at jeg måtte være tålmodig. Han snakket av erfaring. Det ser ut som at han fikk rett. Jeg skulle heller trene litt for lite enn litt for mye, så jeg trente lenge veldig forsiktig og var ikke i god form før i mai, forteller Benske.

For et år siden var denne sølvmedaljen utenkelig.

—  Lars Martin Benske, fersk sølvmedaljør i U23-EM i roing

På fellestreninger kjenner han fort på konkurranseaspektet ved sporten. Men på vårparten var det verken klokt eller noe poeng å forsøke å henge på de andre på Årungen. Derfor valgte Benske heller alternative treningsformer.

– Ja, det var ikke kult å trene med de andre og dessuten fare for at jeg kunne bli overivrig. Det er lettere å trene smart og hele tiden lytte til kroppens signaler, slik Tufte rådet meg til, når jeg trener alene. Så jeg har blant annet tilbrakt mye tid på sykkelsetet. Jeg fikk bygget meg opp på den måten og var tilbake i robåten i slutten av mai. Da tok jeg teknikken ganske kjapt, forklarer Benske, som også takker landslagsledelsen for god oppfølging og støtte underveis.

Også konkurransene måtte han med tålmodighet la vente, som det siste U23-VM han hadde håpet å få med seg nå på sensommeren. Men ventetiden var verdt det.

– For et år siden var denne sølvmedaljen utenkelig, og nå føler jeg at gjennombruddet endelig er kommet. Jeg har fått vist hva som bor i meg, slår roeren fast, etter å ha innfridd den klare ambisjonen om medalje.

Nerver og en sterk spurt

Benske kjente på tvilen og nervene ved ankomst Polen – nervene som han tidligere har fortalt Dagsavisen Demokraten at kan ta overhånd. Spesielt før heatene var han nervøs.

– Det var lenge siden min siste konkurranse, og jeg hadde null anelse om hvordan jeg lå an i forhold til konkurrentene, så i starten av mesterskapet var jeg skikkelig nervøs. Men så bestemte jeg meg for å satse alt på medalje – ingenting annet ville vært godt nok. Da er det dumt å kjøre «safe», fant jeg ut. Og jeg var mer offensiv og selvsikker før finalen, forteller han.

I finalen fungerte også taktikken. Medaljen skulle hentes hjem.

– Tyskeren, som jeg knivet om sølvet med, slo meg i forsøksheatet. Så jeg måtte åpne hardt, men likevel kontrollert, og sørge for å være med i teten hele veien. Da det lyktes, visste jeg at jeg er god i spurten og hadde samtidig krefter igjen, beskriver Benske, og tar oss slik raskt gjennom finalen, som du kan se to minutter og ti sekunder ut i denne videoen, der Benske ligger ytterst til høye i oversiktsbildet og er sterkest mot slutten av langspurten om andreplassen:

Bulgareren i front (to sekunder raskere) kunne Benske gjøre fint lite med etter 2.000 meter, men spurten tok ham over målstreken mer enn sekundet raskere enn tyskeren på bronseplass.

OL og NM

Prestasjonen var nok til at sportssjef Daniel Lilletvedt Berge i Norges Roforbund i en pressemelding etter løpet lanserte Benske som en OL-kandidat til en norsk dobbeltsculler i Paris-lekene om tre år. Det passer godt med Benskes egne ambisjoner.

– Ja, jeg føler meg enig i det og vet at jeg har nivået inne. Det var deilig å bevise at jeg har noe i dette gamet å gjøre. OL i 2024 er en klar ambisjon jeg har, sier han.

Men først har Fredrikstad-roeren planer om å avslutte sin svært korte sesong med sitt første senior NM-gull utendørs, på Årungen kommende helg – i samme øvelse som i Polen.

– Jeg skal ta gull, ja. Det er målet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: