Kultur

Er det plass til menneskelige «feilvarer» på Rema 1000?

I ordinær åpningstid, og blant vanlige kunder i dagligvarebutikken, spilles forestillingen om menneskers store og små kriser.

Østfold internasjonale teater er på turne med «Feilvare». 20 tilskuere får plass i hver forestilling som settes opp i ulike Rema-butikker på Østlandet. Det eneste som skiller teaterpublikummet fra andre i butikken, er øreklokkene som deles ut ved framvisning av billett. Direktelyden utgjør en viktig del av forestillingen.

Butikken som møteplass

I ensemblet møter du en konsum-grublende butikkmedarbeider, en eks-alkoholiker og et par som er på vei til å gå fra hverandre. Umiddelbart føles det litt merkelig å vandre blant vanlige torsdagshandlende i Rema-butikken på Ås samtidig som du hører både samtalene og tankene til karakterene i stykket. Men ganske snart blir du dratt med i butikkmedarbeiderens pludring om vareutvalg og forbruk. Eks-alkoholikerens bitterhet og frustrasjon – til parets verbale og fysiske krangler og splittelse.

For kunder som ikke har booket plass i butikkteateret oppleves det unektelig ekte. Dagsavisen Demokratens journalist fikk flere spørsmål om alt gikk bra med personene, som de ikke visste var skuespillere.

Den alltid blide og tilstedeværende butikkmedarbeideren, spilt av Silje Lindberg, gjør det hun kan for å hjelpe eks-alkoholikeren (Oda Aunan) på beina.

Skuespiller og produsent Silje Lindberg forteller at tekstene som spilles av i hodetelefonene er samlet fra virkelige SMS-samtaler mellom to parter i en skilsmisse og fra et møte i Anonyme alkoholikere.

– Disse tekstene har vi bearbeidet og satt inn i stykket. Butikken er et møtepunkt for oss alle. Det skapte ideen om et teaterstykke med butikk som kulisse. Etter å ha satt opp forestillingen på en scene, tenkte vi at det kom til å bli tilført mange «feilvarer» ved å bruke dagligvarebutikken som arena. Tematikken som utspiller seg blir jo som en naturlig ting for de fleste av oss, forteller Lindberg som ikler seg rollen som Rema-medarbeider.

Utøver og produsent, Silje Lindberg.

Kunde ble skuespiller

Med suksess har scenekunstkollektivet Liavaag/Lindberg allerede spilt forestillingen i Drammen, Ås og Askim. 24. og 25. november sto Rema-butikker i Sarpsborg for tur. Fredag 26. og lørdag 27. november inntar skuespillerne Rema Stadion i Fredrikstad.

Tilbakemeldingene har vært gode, forteller Silje Lindberg.

– Uten tvil blir det en litt annerledes handletur både for publikum og andre kunder. Nylig var det en kunde som grep inn i handlingen og «hjalp» oss. Han fulgte faktisk med i hele forestillingen, uten å være klar over at det var et teater som utspilte seg. Når vi i etterkant fortalte hva som hadde skjedd flirte han godt.

Noen vanlige kunder velger å se en annen vei, andre spør om alt går bra, når scener som dette utspilles. Forestillingen «Feilvare» spilles i Rema-butikker, innenfor ordinær åpningstid.

Underholdende og tankevekkende

Trond Hannemyr er en av Grenland Friteaters grunnleggere, og tok turen fra Porsgrunn til Ås for å sjekke ut forestillingen «Feilvare», utspilt i en dagligvareforretning.

– I begynnelsen av forestillingen var jeg litt på leting. Men gradvis glir man med i hverdagsmenneskenes tanker og liv. Når man får tak i disse ser vi hele historien til personene, noe som ble veldig fint. Vakkert. Det er morsomt at stykket spilles i en butikk, og ikke minst se andre kunders reaksjoner etter hvert som ting utspiller seg. Forestillingen er både underholdende og tankevekkende. Anbefales, sier Hannemyr.

Trond Hannemyr arrangerer Porsgrunn internasjonale teaterfestival og tok turen over fjorden for å se stykket «Feilvare».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fortvilelsen over parforholdet som er i ferd med å gå i oppløsning gir utslag i de merkeligste situasjoner.
«Feilvare» av Liavaag/Lindberg er en stedsspesifikk forestilling.

---

Feilvare – en stedsspesifikk forestilling

Av: Scenekunstkollektivet Liavaag/Lindberg

Tekst og regi: Ingrid Liavaag

Medskapende utøvere: Petra Casale, Oda Aunan, Cecilie Solberg og Silje Lindberg

Dramaturg: Siri Løkholm Ramberg

Lyddesigner: Yvonne Stenberg

Komponist: Martin Rane Bauck

Kostyme: Jenny Hilmo Teig

Tekniker: Leik Raknes Finne

Produsent: Silje Lindberg

Co-produsent: RemoteControl Theatre

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: