Nyheter

Bjørn (14) til aksjon for kveldsferger

Et skoleprosjekt har ført Bjørn Sundholm ut i gatene med signaturskjema og penn. Ambisjonen er ikke snau – han vil ha vedtak om senere fergeavganger til og fra Gamlebyen. – Fint at han engasjerer seg, synes reiselivssjefen.

Maya Nielsen, reiselivssjef for Fredrikstad og Hvaler, applauderer mer enn gjerne initiativet fra ungdomsskoleeleven. Hun er nemlig ikke i tvil om at fergetilbudet på elva er en nøkkelfaktor for turismen i Gamlebyen.

Det er nettopp det CIS-elev Bjørn også har tenkt. Og på bare noen få dager er han stadig nærmere målet om 300 underskrifter på forslaget sitt, om både senere og hyppigere gratisferger til og fra turistattraksjonen.

Med 300 underskrifter vil forslaget måtte behandles politisk.

– Jeg har ikke tenkt til å gi meg før jeg har 300. Så skal jeg kontakte en politiker, sånn at de må se på saken.

– Har du tro på at du vil få gjennomslag for forslaget?

– Ja, jeg tror og håper det. Politikerne vil forstå at mange ønsker seg flere og senere fergeavganger hele året, og da håper jeg også at flere politikere vil jobbe mer for å få det til, sier han.

Skoleprosjekt

Bjørn har gått til kamp for fergetidene i forbindelse med et skoleprosjekt ved Children’s International School på Kongsten, hvor Kråkerøy-gutten er elev. I «Community Project» har elevene fått muligheten til å velge seg et samfunnsnyttig prosjekt.

– Jeg valgte meg økt turisme til Gamlebyen som tema. Så har jeg tenkt på flere måter å få til det, blant annet flere fergeavganger. Og senere avganger, det er viktig, understreker Bjørn.

På agendaen hans står også flere innspill til Visit Fredrikstad og Hvaler, og forslag til nye aktiviteter gjennom hele året.

– Én ting kan være å ha flere dyr i Gamlebyen, noe som vil gjøre det mer spennende for barn og unge å komme på besøk. Det kunne vært både kjæledyr man kan kose med og for eksempel ponnier til å ri på og så videre, forklarer den engasjerte gutten.

– Et spørsmål om penger

I dag, vinterstid, går siste ferge fra Gamlebyen klokka 21.30 og fra Åle 20.45 på hverdager. Fra klokka 16.00 og utover er det for det meste halvannen times ventetid på ruta. Lørdager og søndager går siste ferge fra Gamlebyen henholdsvis 19.30 og 18.00 og fra Åle klokka 18.45 og 17.45.

– Jeg mener at ferga mellom Åle og Gamlebyen i alle fall burde gå til midnatt, så det blir et reisetilbud som passer bedre til at mange er ute på byen, spiser på restauranter og bruker utelivet, poengterer Bjørn.

Så spørs det da om skoleelevens gode intensjoner er nok til å få gjennomslag.

– Dette er selvfølgelig et spørsmål om penger, og jeg vet at det er et vanskelig regnestykke. For alle ønsker det samme som Bjørn, både politikere og administrasjonen i kommunen – også at ferga skal være gratis for passasjerene, som nå. Det har heller ikke vært noe uenighet om å ønske seg senere avganger, og jeg synes det er fint at Bjørn engasjerer seg i dette, sier reiselivssjef Maya Nielsen.

Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad & Hvaler på en balkong ved brygga

Hun er ikke i tvil om hva det ville fått av betydning for restauranter og uteliv.

– Senere ferger hadde vært gull! Da ville tilbudene i Gamlebyen blitt brukt mer, mener Nielsen, som også er takknemlig for fergetilbudet Fredrikstad allerede har.

– Fergene har jo forløst hele byen. Nye turister blir stadig positivt overrasket over at man i tillegg kan sitte på gratis, det er jo sjeldent. Fergene har løftet tilgjengeligheten til Gamlebyen betraktelig, og fergene skal også ha skryt for å være fleksible når det er behov for det i forbindelse med gruppereiser, slutter Nielsen.

Mer fra Dagsavisen