Nyheter

– Det er mye kjærlighet mellom nordmenn og svensker

Det mener lederen i Svinesundkommitén. Sammen med Föreningen Norden og Grensetjänsten Norge-Sverige håper hun nå at folk vil være med å vise den frem.

«Hjälp oss visa upp gränsfri kjärlek»

Det oppfordrer Svinesundkommitén nordboere til å gjøre på sin Facebook-side. Nå ber de folk legge ut bilder fra møtene mellom dem som ikke har sett hverandre på lenge grunnet stengte grenser, og bruke emneknaggen #grensefrikjærlighet og #gränsfrikjärlek.

– Vi vil prøve å se det positive. Kampanjen er til for å vise at det er mye kjærlighet mellom nordmenn og svensker. Det er mange som har familie på tvers av grenser som ikke har sett hverandre på mange måneder, og det er hytter og feriehus man ikek har fått besøkt på grunn av karantene og alt det har innebært. Vi håper å vise gleden det er å treffe hverandre.

Det sier sarpingen Linda Engsmyr som er leder i Svinesundkommitén. Kampanjen er et samarbeid med Föreningen Norden og Grensetjänsten Norge-Sverige.

Vant til å ferdes fritt

– Vi har jo sett hvordan de stengte grensene har påvirka mennesker som bor i denne regionen, både på godt og vondt. Mest vondt, med tanke på dette med at de har blitt tatt fra den friheten det er å bevege seg fritt over grensene, sier Engsmyr.

I forbindelse med kampanjen har de laget en kort film om tvillingbrødrene Ola og Pontus, som bor på hver sin side av grensa. Siden de ikke har kunnet reise og besøke hverandre, har de møttes hver lørdag på broa mellom de to landene. De forteller at det første de skal gjøre nå det åpner, er å dra til Dalsland og spise pannekaker.

– Nå har det vært så mye negativitet, vi har vært litt sånn “uh, går dette over?”. Nå så vi den muligheten her, så tenkte vi at vi skal snu dette til noe positivt. Snu det til sommer og kjærlighet, avslutter Engsmyr.

Se video av Ola og Pontus her:

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!


Mer fra Dagsavisen