Nyheter

Så mange kan du be til fest 17. mai

Lov med romsligere antall gjester i Fredrikstad på nasjonaldagen, men merk at antallet gjelder utendørs.

Kreative sjeler som har lyst til å feire nasjonaldagen annet enn på digitalt vis kan samle inntil 30 personer for å skape fest og moro. Arrangementet må imidlertid foregå utendørs.

Lederen for 17. mai-komiteen i Fredrikstad, Margrete Kvalbein (MDG), fikk dermed gehør hos politikerne etter at hun for en tid tilbake ba administrasjonen og kommuneoverlegene lette på koronatiltakene så langt det er mulig på nasjonaldagen.

Søndag samlet formannskapet seg til ekstraordinært møte hvor innstillingen med denne ordlyden ble vedtatt enstemmig:

«Etter henvendelse fra 17. mai-komiteens leder, har kommuneoverlegene og kommunedirektøren vurdert muligheten for en ytterligere tilrettelegging for mindre markeringer og samlinger 17. mai. Det er vurdert som smittevernfaglig forsvarlig å åpne for gjennomføring av mindre arrangementer utendørs, med inntil 30 deltakere, avgrenset til nasjonaldagen».

17. maifeiring i Fredrikstad i 2020.

Kan voksne ta seg et glass til maten på en restaurant 17. mai, er det på sin plass å få til litt «slækk» i bestemmelsene for barna også.

—  Margrete Kvalbein, leder av 17. mai-komiteen

Margrete Kvalbein opplyser til Demokraten at hun er tilfreds med vedtaket i formannskapet:

– Mitt anliggende var å få balansert lettelsene i koronatiltakene. Kan voksne ta seg et glass til maten på en restaurant 17. mai, er det på sin plass å få til litt «slækk» i bestemmelsene for barna også. Så dette var bra.

– Hvis FAU, idrettslag og andre foreninger, som ofte tar initiativ til å lage 17. mai-arrangementer, ser en mulighet her – hva tenker du om det praktiske rundt gjennomføringen? Det kan fort bli 30 og flere som ønsker å delta?

– Jeg ser absolutt at dette kan bli en utfordring. Men jeg tror tommelfingerregelen må være slik enten du er privatperson eller for eksempel et FAU som vil lage et arrangement: Dropp det om du føler du mister kontrollen. For kontroll må det være med hensyn til registrering, påmelding og så videre. Likevel tror jeg dette vedtaket åpner opp for noen slags samlinger, som ikke minst kan gjøre barna glade på nasjonaldagen, poengterer Kvalbein.

Maksantallet på 30 gjelder kun 17. mai. Utendørsarrangementer ellers må inntil videre ikke ha flere enn 20 deltakere.

Nyeste fra Dagsavisen.no: