Nyheter

Løpet kjørt for tørkeskuret – Fylkesråden anbefaler riving

Nå er det trolig ingen vei tilbake for forkjemperne for det mye omtalte tørkeskuret på Gressvik. Overfor fylkespolitikerne anbefaler fylkesråden at bygget rives.

– Det vil være en beslutning jeg er tilfreds med, sier Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) etter at sakspapirene for Fylkesrådets møte 25. mars ble offentlige mandag ettermiddag.

Her står det svart på hvitt at fylkespolitikerne bør følge Fredrikstad kommunes planutvalg: å si ja til dispensasjon for riving. Og så lenge Ap også har flertallet i Viken-fylkesrådet, er det ingen ting som tyder på at Ap regionalt vil stemme annerledes enn Ap lokalt. Fylkesrådens anbefaling betyr også en tilsidesettelse av kampen Fylkeskonservatoren har kjempet for å redde det 93 meter lange trelast-bygget på Gressvik.

Om innstillingen sier lokalhistoriker og tidligere landskapsarkitekt hos Fylkeskonservatoren, Lars-Ole Klavestad:

– Jeg har stor forståelse for arbeidsplassene, men må likevel gi uttrykk for at jeg synes det er trist og beklagelig at det verneverdige skuret rives. I min jobb hos Fylkeskonservatoren hadde jeg en jobb med å argumentere for at vi skal ta vare på bygninger som er erklært verneverdige. Dette er jo dessuten et bygg som Fredrikstad kommune selv har bestemt skal vernes. Så har jeg selvfølgelig også respekt for de som ønsker næringsutvikling. Men det var ikke min rolle å målbære dette hos Fylkeskonservatoren, sier Klavestad til Demokraten.

Lars Ole Klavestad i Gamlebyen

– Ikke demontering og gjenreising slik kommunen først vedtok, men riving – var det ikke et bra alternativ å sette huset opp et annet sted?

– Dette var et forslag Ole Haabeth fremmet på egen hånd som et kompromiss. Men jeg har aldri hatt noen tro på det.

– Hvorfor ikke?

– Skal du reise et slikt omfattende bygg et annet sted, må du også ha en form for bruk på innsiden. Jeg vil nok tro at det ville vært svært vanskelig å finne noen som kan benytte et slikt spesielt bygg nede i vannkanten, hevder Klavestad bestemt.




Mer fra Dagsavisen