Nyheter

Fortsatt stor andel unge blant de smittede

Stabile smittetall og god oversikt, men kommuneoverlegen i Fredrikstad understreker igjen: Ta kontakt raskt ved symptomer.

– Vi er avhengig av at folk med symptomer raskt tar kontakt og får tatt en test.

– Ønsker dere at folk tester seg for det minste lille forkjølelsessymptom?

– Vi ønsker at folk heller tar kontakt og tester seg en gang for mye og litt for tidlig enn at de gjør det en gang for lite eller for sent, svarer kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Kommuneoverlege Berit Løkken Finess i Fredrikstad.

En skjør situasjon

Sist uke var antall påvist smittede i Fredrikstad fra dag til dag henholdsvis 13, 11, 11, 13, 14, 6 og 20. Tallene likner på uka før. Finess betegner smittetallene som stabile og det totale smittebildet per nå som relativt oversiktlig. Samtidig minner hun om at vi fortsatt står midt i en pandemi som vi må ta på største alvor.

Vi må være forberedt på at dette kan endre seg raskt.

—  Berit Løkken Finess, kommuneoverlege

– Vi har hatt forholdsvis stabile smittetall i noen uker, klarer å spore smitten i de fleste tilfellene, noe de ansatte på koronasenteret legger ned en formidabel innsats i – og vi har relativt god oversikt. Men kommuneoverlegene anser likevel situasjonen som skjør og vi må være forberedt på at dette kan endre seg raskt. Derfor er vi helt avhengig av å komme kjapt på banen og få rammet inn smittetilfellene ved å få satt folk raskt i karantene, understreker hun.

Derfor er anbefalingen fortsatt like tydelig når det gjelder å teste seg tidlig og i alle tilfeller av mulige forkjølelsessymptomer. Finess påpeker også viktigheten av at alle forsøker å ha et så lavt antall nærkontakter som mulig i tiden framover – spesielt å begrense antall nærkontakter man treffer privat og unngå å treffe folk flere dager etter hverandre. I tillegg oppfordrer hun innbyggerne til å laste ned smittestopp-appen.

– Vi ønsker at så mange som mulig gjør det for at den skal ha god effekt. Den hjelper oss alle til å få rask oversikt over nærkontakter. Det er ikke alltid like lett å huske hvem man har vært rundt eller sammen med flere dager tilbake, poengterer Finess.

Smittede fordelt på alder

Uka som gikk var fortsatt preget av at smitten holder seg i de yngre aldersgruppene. De totalt 88 smittede fordelte seg slik på aldersgrupper:

0-24 år: 39 prosent

25-49 år: 38 prosent

50-75 år: 20 prosent

over 75 år: 2 prosent

– Vi ser at det er flere skoler som affiseres av karantene nå enn tidligere. Det er også slik at de aller fleste, både unge og voksne, smittes hjemme. Men i de fleste tilfellene hvor barn er smittet og den smittede har vært på skolen i smitteførende periode, har dette ikke ført til videre smittespredning, forteller hun.

Hvor folk ble smittet i uke 10 fordeler seg slik:

Privat husstand / privat relasjon: 71 prosent

Jobb / skole / trening: 19 prosent

Ukjent smittevei: 8 prosent

– De 19 prosentene består i hovedsak av personer som er blitt smittet på jobb, og ingen sektorer skiller seg ut, opplyser Finess.

Viktige, grunnleggende tiltak

Når hun stresser at situasjonen raskt kan endre seg, også hva gjelder tiltak, er det med forbehold om at også nye, nasjonale retningslinjer kan komme til å gjelde Fredrikstad. Finess ble intervjuet før de felles koronatiltakene for Viken ble offentliggjort.

– Vi tilhører et fylke med flere kommuner som har et større smittetrykk enn oss selv, så vi avventer fortløpende nye beskjeder fra sentrale myndigheter. Det kan komme felles retningslinjer for regionen, men vi har ikke fått noen tilbakemelding om det på nåværende tidspunkt, sier Finess til Dagsavisen Demokraten mandag ettermiddag.

Hun minner om at de grunnleggende smitteverntiltakene fortsatt er viktige.

– Lavt antall nærkontakter, raskt test ved symptomer, god håndhygiene, avstand til folk – og det siste er like viktig når man er sammen med noen man kjenner godt, understreker kommuneoverlegen.

Mer fra Dagsavisen