Nyheter

Fredrikstad bibliotek ønsker å nå flere på nett – starter digital foredragsserie

«Hvorfor sparer og investerer kvinner mindre enn menn?», er det første temaet som tas opp i bibliotekets nye digitale storsatsing. Folkeopplysning er stikkordet for de kommende arrangementene utover våren.

Det siste året har biblioteket måttet tenke nytt i møte med koronapandemien, og flyttet flere av sine faste arrangementer over i den digitale verden. Nå ønsker de altså å ta det et steg videre, og lanserer en serie med større foredrag som kan følges via PC og mobil.

Biblioteksjef Tora Klevås ramser opp tre hovedgrunner til at de nå satser enda hardere på nett.

– For å gjøre oss mindre avhengig av planlegging for forhold knyttet til pandemien, for å nå et større publikum og for å nå folk som vanligvis ikke kommer til oss, sier hun til Demokraten.

Les også: Koronavennlig bokreise fra sør til nord og tilbake igjen (+)

Myteknusing

Onsdag denne uka går det første foredraget i serien av stabelen, og det store spørsmålet som stilles i debuten er «Hvorfor sparer og investerer kvinner mindre enn menn?»

– Vi ser at mange er opptatt av sparing for tiden og at det kommer mye spennende litteratur om dette, forklarer Klevås om valg av første tema.

– På nettseminaret vil tilhørerne – som primært er kvinner – få tips til hverdagsøkonomi, sparing og pensjon, fortsetter hun.

I arrangementsbeskrivelsen på Facebook skriver biblioteket blant annet:

«Mens kvinner sparer «i madrassen» eier menn hele 80 prosent av verdiene på Oslo Børs. Hvorfor utnytter ikke flere kvinner sparepotensialet sitt? Undersøkelser viser at mange kvinner er redde for risiko og forbinder aksjer og fond med stor risiko. En annen myte er at man må ha mye penger for å komme i gang med sparing i aksjer og fond, mens i virkeligheten er det bare en hundrelapp som skal til for å få deg i gang.»

Les også: Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne (+)

Terese Troy Prebensen fra Sparebank1 Østfold og lokalbanksjef Annette V. Jønsson fra Sparebank1 Fredrikstad skal dele sine beste spare- og investeringstips.

Terese Troy Prebensen fra Sparebank1 Østfold og lokalbanksjef Annette V. Jønsson fra Sparebank1 Fredrikstad skal dele sine beste spare- og investeringstips. Foto: Sparebank1

– Smarte økonomiske valg

Til å innlede har de hanket inn lokale navn i form av Terese Troy Prebensen, som er direktør for privatmarkedet i Sparebank1 Østfold Akershus, og lokalbanksjef Annette V. Jønsson i Sparebank1 Fredrikstad.

– I annet halvår i 2020 så vi en formidabel økning i norske fondssparere, godt hjulpet frem av nullrente på ordinær sparekonto, men våre tall viser også at 61 prosent av fondssparerne i vår region er menn, uttaler Prebensen.

– Vi er veldig takknemlige for invitasjonen fra Fredrikstad Bibliotek for å snakke om ett av våre favorittemaer; smarte økonomiske valg. Kvinner tar stadig større ansvar for egen økonomi og kanskje kan en slik temakveld i regi av biblioteket være det som skal til for å kunne realisere flere drømmer for enkelte, legger hun til.

Les også: Smarte damer sparer selv

Stor interesse

Og Klevås tror potensialet er stort for at denne typen arrangementer gjør at biblioteket når ut til enda flere enn de ville gjort ellers – noe som gjenspeiles i oppslutningen rundt det første arrangementet på Facebook.

Ved 12-tida mandag var det allerede 761 personer som hadde meldt sin interesse, eller sagt at de ønsker å delta.

– Det passer ikke alltid for alle å dra ut, for eksempel småbarnsforeldre, da er det lettere å ta det hjemmefra på skjerm. Hadde vi hatt arrangementet under normale omstendigheter på hovedbiblioteket hadde vi hatt plass til 70, så det er en god mulighet for å nå flere, sier biblioteksjefen.

Les også: Utvider utlån av kunst med verk fra lokale navn (+)

Åpner for samarbeid

Utover våren planlegger de å tilby flere arrangementer i foredragsserien, med et vidt spekter av temaer.

– Blant annet ett om gaming, men også andre temaer innenfor segmentet «folkeopplysning», utdyper Klevås.

Biblioteket har fra før av et godt samarbeid på flere fronter med Litteraturhuset Fredrikstad, som allerede har et etablert tilbud med tanke på større digitale arrangementer. Biblioteksjefen kan absolutt se for seg at de to institusjonene slår hodene sammen også i denne sammenhengen.

Hun ser heller ikke bort fra at dette er et tilbud som har kommet for å bli, også etter at koronapandemien har roet seg, og ting går litt mer tilbake til normalen.

– Jeg tror vi kommer til å se at vi tilbyr publikum begge deler, avslutter Klevås.

Les også: «Alle skal med» i de unges egen film om Selbak (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: