Nyheter

Advarer mot å la oppstart av koronavaksineringen bli en hvilepute

– Det vil fortsatt ta lang tid før vaksineringen får noen effekt i form av immunitet i befolkningen, så vi må nok leve med tiltak og restriksjoner i mange måneder framover, fastslår Fredrisktad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Mandag ankom de første koronavaksinene Fredrikstad, og klokka 13 samme dag ble første sprøytestikk ble markert med en presseseanse på Østsiden sykehjem. I løpet av de gjenstående dagene av 2020 skal 545 sykehjemsbeboere i Fredrisktad og 24 på Hvaler få sin første av to doser mot covid-19.

– De fleste dosene blir satt i løpet av tirsdag og onsdag, men det er også noen som må vente til nyttårsaften fordi det må gå minst to uker etter man har fått den vanlige influensavaksinen, opplyste etatssjef for omsorgssentrene i Fredrikstad kommune, Birgitte Skauen Kopperud til Demokraten mandag formiddag.

Les også: Fikk den første koronavaksinen i Norge

Jack Johannessen ble den første i Fredrikstad til å få koronavaksinen. Her sammen med sykepleierne Lene Karlsen Ogre (t.v.) og Mary Helene Fageraune under seansen ved Østsiden sykehjem mandag ettermiddag.

Jack Johannessen ble den første i Fredrikstad til å få koronavaksinen. Her sammen med sykepleierne Lene Karlsen Ogre (t.v.) og Mary Helene Fageraune under seansen ved Østsiden sykehjem mandag ettermiddag. FOTO: Eivind Andrés Fjeldstad/Fredrikstad kommune

– Milepæl

Hun forteller at alle sykehjemmene i kommunen har god erfaring med å sette vaksiner på beboerne, og at de er godt rustet for gjennomføringen av koronavaksineringen.

– Det er en stor lettelse og spenning knyttet til at vi nå kan komme i gang. Vi har spurt alle beboerne, og vurdert samtykkekompetanse i de tilfellene det er nødvendig. Noen har valgt å takke nei, og det respekterer vi selvfølgelig. Samtidig vurderer vi fortløpende hvem av beboerne våre som er friske nok til å få vaksinen, og håper så mange som mulig ender opp med å ta den, sier Kopperud.

Også Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård er glad for at vaksineringen nå er i gang, og at det er de som bor på kommunens ni sykehjem som står først i køen.

– Det er en milepæl og historisk begivenhet. Jeg tenker det er viktig å se et lyspunkt i den tunnelen vi er inne i, og at dette er begynnelsen på slutten på pandemien. Dette er særlig viktig av hensyn til de eldre, med tanke på å gi dem noe av livskvaliteten tilbake i form av at det blir enklere å kunne få besøk av pårørende, så det er riktig at de får vaksinen først, fastslår han.

Les også: Som en ubuden gjest

Nytt dødsfall

Samtidig minner ordføreren om viktigheten av å ikke senke guarden for tidlig i den videre kampen mot koronaviruset.

– Det er viktig å huske på at det at vi nå starter opp vaksinering, i første omgang ved sykehjemmene, ikke får noen umiddelbar betydning med tanke på smitteverntiltak vi alle må forholde oss til i hverdagen. Det vil fortsatt ta lang tid før vaksineringen får noen effekt i form av immunitet i befolkningen som helhet, så vi må nok leve med tiltak i mange måneder framover, sier Nygård.

Søndag ble det registrert 26 nye smittetilfeller i Fredrikstad, og samme dag ble det femte koronarelaterte dødsfallet hos en person hjemmehørende i kommunen bekreftet.

– Det er alltid trist når noen dør, og det viser hvor alvorlig denne pandemien er, og at den i ytterste konsekvens tar liv. Heldigvis har vi hatt få dødsfall i vår kommune så langt, som nok skyldes en kombinasjon av at vi har vært både heldige og dyktige med tanke på å i stor grad holde smitte ute fra sykehjemmene. Men de få gangene det har skjedd har vi sett at det har hatt uheldig utfall, kommenterer Nygård.

Per 27. desember har det blitt påvist totalt 1.501 tilfeller av koronasmitte i kommunen. 273 av disse har blitt registrert i løpet av de siste 14 dagene.

– Situasjonen er fortsatt krevende, og smittetallene er stadig for høye. Nå er vi veldig spente på den videre utviklingen med tanke på framtidige restriksjoner, og vi følger situasjonen tett. Per nå er det ingenting som tyder på en oppmyking av forskriften som i første omgang gjelder fram til 7. januar, men det er heller ikke tall som tyder på at vi må bråstramme til, sier Nygård.

Les også: – Vi føler oss veldig satt pris på

Kommuneoverlegene Guro Steine Letting og Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad kommune.

Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen skulle gjerne sett at smittepresset i Fredrikstad var lavere. FOTO: Hermund L. Kjernli

Stabilt høyt press

Heller ikke kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen ser noe umiddelbart behov for å endre de lokale koronatiltakene, men poengterer at hva som vil skje over nyttår i stor grad avgjøres av smitteverninnsatsen fra hver enkelt innbygger.

– Dersom det skulle bli en betydelig økning i antall smittetilfeller eller andelen med ukjent smittevei, klarer man ikke å bevare oversikten gjennom testing og smittesporing, og da må vi dra i alle bremsene, sier hun.

– Samtidig er det sånn at tiltakene ikke skal vare lenger enn de må. Vi håper først og fremst å se en effekt av den forrige runden med innstramminger som ble innført rett før jul, det tar gjerne en uke-halvannen før man kan se resultater, og hva vi blir nødt til å gjøre i januar avhenger av hvordan vi sammen klarer å hindre videresmitte til nye husstander, utdyper Danielsen.

Kommuneoverlegen omtaler smittepresset i Fredrikstad som stabilt høyt, selv om det har gått litt opp og ned de siste ukene. Hun gjentar derfor oppfordringen om å delta i færre sosiale sammenkomster enn man kanskje ville gjort i et normalår.

– Før jul så vi at det var mye smitte knyttet til arbeidsplasser, og det har nok gått noe ned både fordi det er færre på jobb, og man er mer oppmerksomme på dette. Nå er det mer de sosiale sammenhengene som bekymrer, med flere treffpunkter. Det er viktig å huske på nærmest overdreven håndhygiene, med hyppig spriting. Hvis det ikke er mulig å holde to meters avstand, kan det være en idé å ha faste plasser, slik at man i alle fall klarer å holde meteren til de samme personene. Dette er noe vi må få ut enda tydeligere, for bare i forbindelse med fire ulike sosiale lag i uka før jul har vi i ettertid sett at det har blitt påvist 12 nye smittede, sier Danielsen.

– I sommer sa vi at det var svært liten sannsynlighet for å bli smittet i sosiale sammenhenger, men slik er det ikke nå. Hvis man går i et selskap, er det en reell risiko for at en av dem du treffer er smittet. Det er derfor vi ber alle om å holde den sosiale aktiviteten så lav som mulig, både gjennom forskriften som gjelder, og det vi sier. Så er det selvfølgelig forståelig at man har behov for å se andre mennesker, og det er viktig og nødvendig å treffe noen i løpet av jula, men at antallet nærkontakter begrenses så mye som mulig, legger hun til.

Les også: Slik ble Fredrikstad styrt under nazi-okkupasjonen (+)

Butikksmitte?

Den såkalte villsmitten har også gått litt opp og ned i Fredrikstad de siste ukene – fra 16 i uke 49 opp til 20 i uke 50, så ned til 15 i uke 51 og opp igjen til 20 i uke 52. Kommuneoverlegen forteller at det kan være mange årsaker til dette, men at de har noen mistanker om medvirkende faktorer til at de som tester positivt har ukjent smittevei.

– Både vi og Sarpsborg prater jevnlig med FHI, og har drodlet litt rundt årsaker til villsmitten. Noe av det kan skyldes at personer man har truffet har så milde symptomer at de ikke er erkjent, men det kan også være kontaktsmitte via felles berøringspunkter. Eksempler på dette kan være handlevogner og bankterminaler i butikker, og derfor er det ekstra viktig å være nøye med håndhygienene både før og etter man handler, og at man ikke tar seg i ansiktet underveis på handleturen.

– Nå er det også sånn at det er påbudt med munnbind hvis man ikke kan holde minst en meters avstand, og de aller fleste bruker det, men det er viktig å huske på den meteren også når man slår av en prat med folk man treffer i forbifarta – og en meter er gjerne mer enn man tror. Dette er ting vi alle kan gjøre noe med, sier Danielsen.

Avslutningsvis minner hun nok en gang om viktigheten av å bli hjemme dersom man føler på det minste snev av forkjølelse, og ta en test dersom symptomene vedvarer.

– Vi vet at man kan være smittsom før det har oppstått symptomer, eller at symptomene er så milde at man ikke erkjenner dem. En veldig stor andel av de registrerte smittetilfellene i Fredrikstad har begynt med helt vanlige forkjølelsessymptomer, så det er nesten umulig å skille. Derfor må vi holde oss hjemme selv om vi bare føler oss småforkjølet, for akkurat nå kan det bety covid som man kan spre videre til mange andre, sier Danielsen.

Les også: O' digital jul med din glede (+)

Mer fra Dagsavisen