Nyheter

Nygård klar for Stortinget

Uten en eneste motytring – eller langt mindre et benkeforslag – plasserte hele Østfold Aps nominasjonsmøte Jon-Ivar Nygård på førsteplass på den endelige stortingsvalgslista.

Av: Arne Børresen

– Dette er en hendelse i livet som jeg naturligvis kommer til å huske for bestandig, lød Nygårds første kommentar da Demokraten snakket med ham fem minutter etter møteslutt lørdag formiddag.

Samling i bånn

Dermed er det klart at 47 år gamle Nygård fra Selbak skal representere Fredrikstad, Østfold og Viken i nasjonalforsamlingen fra og med oktober 2021.

– Jeg gleder meg til å ta fatt, dette blir spennende. Nå skal vi først av alt drive en hard valgkamp. Vi skal gjøre alt hva vi kan for å få inn fire fra Østfold på Tinget, sier Nygård som ser fram til å drive en politikk som passer for vanlige arbeidsfolk enten det er lærere, sykepleiere, industriarbeidere eller renholdere, som han selv sier.

Om å ha hodet både på rådhuset i Fredrikstad og i den, etter alt å dømme, offensive valgkampen, sier han dette:

– Jeg er jo valgt til ordførerjobben og må selvsagt skjøtte den. Så må jeg også fram til høsten neste år også bruke mye tid på valgkampen. Meningsmålingene er som kjent ikke de beste, derfor må vi stå på hardt, poengterer en engasjert Nygård.

Les også: LO-avdelingene i Østfold har plukket ut sitt «vinnerlag» (+)  

Maktkamp og mobilisering                                                           

Som Demokraten tidligere har omtalt har det gjennom hele høsten foregått en maktkamp om hvem som skulle besette første- og tredjeplassen. Fra Fredrikstad har medlemmene kjørt hardt på at Nygård må toppe lista – kandidaten som både er ordfører i den største kommunen i gamle Østfold og som også har sittet i Aps sentralstyre i mange år.

Parallelt har mange fra Ap-grasrota i Indre Østfold argumentert sterkt for at den sittende representanten Stein Erik Lauvås – som var førsteplass-kandidaten i 2017 og som også er leder i fylkespartiet – må være nummer én på lista i 2021.

Andrekandidaten Elise Bjørnebekk-Waagen fra Sarpsborg har det aldri være noen diskusjon om, blant annet fordi partiet legger vekt på at kvinnene også skal være sikret en plass i listas toppsjikt.

Saken fortsetter under bildet. 

Elise Bjørnebekk-Waagen, Ap, Politikk

Sarpsborgs Elise Bjørnebekk-Waagen var en soleklar kandidat til andreplassen, etterfulgt av Stein Erik Lauvås, som i 2017 var førstekandidaten. Foto: Arbeiderpartiet

Så har mossingene underveis kjempet for at Shakeel Rehman skulle ha tredjeplassen – på bekostning av Stein Erik Lauvås, som nominasjonskomitéen hadde innstilt til tredjeplassen.

Under det avgjørende møtet lørdag fremmet mossingene et forslag på Rehman som tredjekandidat, et forslag som likevel ble trukket før voteringen fant sted. Dermed ligger veien åpen fortsatt for den tidligere Marker-ordføreren:

– Jeg vil først av alt takke alle som har støttet meg underveis. Det var jo ingen hemmelighet at nominasjonskomitéen ønsket noen andre enn meg på førsteplassen, sier Lauvås til Demokraten etter møtet.

– Hva tror du om tredjeplassen, er den sikker i en tid partiet sliter hardt på meningsmålingene?

– Jeg mener tre fra Østfold er noe vi skal klare. Så skal vi også strekke oss godt etter fjerdemandatet. Det viktigste nå blir likevel å få til et regjeringsskifte, understreker en kampklar Lauvås overfor avisa.

Les også: Valgkommentator om Østfold Ap: – Tredjeplassen er ikke sikker (+) 

Trakk forslag

Mossingen Shakeel Rehman sier dette om håpet om tredjeplassen som brast:

– Noen av mine partikamerater, som fortsatt mente jeg hadde en reell sjanse, ble ivrige og fremmet et benkeforslag på meg. Da ba jeg om ordet og ga uttrykk for at vi i istedet burde støtte nominasjonskomitéen enstemmige innstiling. Og slik ble det. Partiet og politikken – og at vi kan vise at vi står samlet er tross alt det viktigste, sier 36-åringen til Demokraten.

Saken fortsetter under bildet. 

9. oktober ble historiens første kommunestyre til nye Moss kommune avholdt. Det skjedde på Rygge ungdomsskole. Der ble blant annet Hanne Tollerud (Ap) formelt innvalgt som den nye kommunens første ordfører. Shakeel Rehman (Ap) fremmet nominasjonen hennes.

Moss Ap har jobbet hardt for å få kandidaten Shakeel Rehman inn på tredjeplassen. Under møtet fremmet kommunepartiet da også et forslag på ham som likevel ble trukket før voteringen fant sted. Foto: Kenneth Stensrud

Nominasjonsmøtets eneste benkeforslag som ble behandlet kom da AUF ville ha sin kandidat Maria Imrik på fjerdeplassen istedet for Haldens Solveig Vitanza. Imrik fikk 31 stemmer og tapte voteringen.

Frode Rekve: «Mer fres på rødgrønn side»

Nominasjonskomiteen sitt listeforslag til nominasjonsmøte i Østfold Arbeiderparti

1. Jon Ivar Nygård Fredrikstad 47
2. Elise Bjørnebekk-Waagen Sarpsborg 30
3. Stein Erik Lauvås Marker 55
4. Solveig Vitanza Halden 38
5. Shakeel Rehman Moss 36
6. Maria Imrik Fredrikstad/AUF 22
7. Sindre Martinsen-Evje Sarpsborg 39
8. Cecilie Agnalt Skiptvet 42
9. Marius Bjørndalen Halden 35
10. Therese Thorbjørnsen Sarpsborg 36
11. Rune Fredriksen Fredrikstad 48
12. Siv H. Jacobsen Moss 54
13. Knut Magne Bjørnstad Rakkestad 36
14. Camilla Aas Indre Østfold 31
15. Anne Otterbekk Råde 48

Les også: Da Charlie Jansson gikk imot partilinja (+) 

Nyeste fra Dagsavisen.no: