Nyheter

Nå kan gravlundssjef Amundsen puste lettet ut

Ny gang– og sykkelvei langs Haldenveien har vært etterlengtet. For gravlundssjefen er omlegging av veien noe han har ventet på i 25 år.

Bilde 1 av 2

I sommer sa gravlundssjef Bjørn Thore Amundsen følgende til Demokraten: – Vi har snakket om fylkesveien som deler Borge gravlund så lenge jeg har jobbet i Den norske kirke. Nå ser vi endelig en løsning på problemet.

Nytt kjøremønster permanent

Byggingen av 2.200 meter med gang- og sykkelvei langs fylkesvei 130 fra Begby til Borge skole, utbedring av krysset mellom Haldenveien og Vardeveien og omlegging av veien som har delt Borge gravlund er planlagt ferdigstilt neste sommer.

Nå kan byggeleder Hameed Ahmadi i Viken fylkeskommune glede både trafikanter og gravlundssjefen. Deler av prosjektet er allerede klart.

– Veien er klar, nytt kjøremønster ved Borge gravlund blir permanent. Det samme gjelder for krysset Haldenveien – Borgeveien (fylkesvei 130 – 113).

Les også: Dette har Bjørn Thore ventet på i 25 år (+) 

Kantstein gjenstår

Med fylkesvei rett gjennom gravlunden har kapasiteten i mange år vært begrenset. Gravlundssjef Amundsen har tidligere uttalt til oss at han bevisst har unngått å legge nye graver på østsiden av veien. Etterlatte som har hatt ønske om å få gravstedet på denne siden har likevel fått det. Da har kirken vært nødt til å sperre fylkesveien når de sørgende skal følge den avdøde til det siste hvilestedet.

I denne delen av prosjektet gjenstår det kun noen sluttarbeider, forteller byggeleder Ahmadi.

– Ved krysset Haldenveien – Borgeveien skal det legges kantstein og fylles på matjord. Videre mot Borge skole er arbeidene noe større, siden det skal bygges gang- og sykkelvei fra bensinstasjonen og mot skolen. I tillegg til to kryss i samme område.

(Saken fortsetter under bildet) 

Borge gravlund

Med fylkesvei gjennom kirkegården har kapasiteten i mange år blitt begrenset. Da gravfølge skulle over til den østre delen ble Haldenveien sperret. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Årets julegave fra byggeleder

– Det blir ingen flere planlagte stenginger på strekning, sier Hameed Ahmadi, som også kommer med en gladmelding for andre deler av prosjektet:

– Opprinnelig sluttfrist for hele prosjektet er 20. juni neste år. Men vi jobber med å planlegge en delovertakelse fra Begby frem til bensinstasjonen ved Borge. Noe som betyr at denne delen åpnes for allmenn bruk. Dette prøver vi å få til før jul.

Fakta: Fv. 130 Begby–Borge skole

Prosjektet: Del av Bypakke Nedre Glomma
Kostnad: Entreprisesum 56,8 millioner kroner. Anslått byggesum 87 millioner kroner.
Byggeperiode: Byggestart høst 2019. Ferdig sommer 2021.
Lengde: 2.200 meter

Mer fra Dagsavisen