Nyheter

– En solnedgang har alle tid til

Linken Raeng vil formidle gleden ved dra på tur med lave skuldre og uten agenda. Nå er den turglade Fredrikstad-forfatteren er ute med sin tredje bok, «Nye turperler i Østfold og Bohuslän».

Boken byr på noe for alle som ville komme seg ut, enten det er i skogen eller ved sjøen – langt eller kort. For det er nettopp dette hun brenner for, at lista skal legges lavt slik at det å komme seg på tur blir noe vi enkelt prioriterer.

– Her i vårt distrikt har de aller fleste noe grønt i nærheten av der de bor, og litt er langt bedre enn ingenting. De aller fleste kan komme seg ut, sier Linken entusiastisk.

###

Den nye boken gir både skildringer fra turene og informative turfakta. Foto: Bokomslag/Ask forlag

Hun mener det er ekstra viktig nå – av flere grunner. Pandemien tvinger nok en gang flere og flere av oss til et hjemmekontor der kosebuksa og sofaen er farlig nærme. Og i motsetning til i vår, går vi kortere og kortere dager i møte. Tungsinn og engstelse er noe mange kan kjenne på i denne perioden, og da er det ekstra viktig både for hodet og kroppen å bruke naturen. Men hvordan får vi det til i praksis?

– Gjør det morsomt og ukomplisert sånn at du får lyst, er turekspertens enkle råd.

Les også: En avstikker fra Bratliparken er Linkens lokale pusterom

Middag og tur – multitasking med lave skuldre

Det høres jo så logisk ut, men likevel er det mange som kjenner på at dørstokkmila er lang etter en dag med jobb, barnehage, skole og plikter. Men også for oss som kjenner at vi spinner i hamsterhjulet og sitter fast i tidsklemma har den erfarne turgåeren noen tips.

– Det skal ikke så mye til. Ta med deg en niste eller kjøp med take-away og ta middagen ute. Barna elsker det, du slipper oppvasken, og mat smaker alltid godt ute. Selv bruker vi nærområdet vårt masse, og det gir oss akkurat det lille pusterommet i hverdagen som er så viktig, sier Raeng, og minner om at selv om har fine tips å by på i sin ferske bok, er det lurt å velge seg et turområde du kjenner godt når skal få det til å passe inn i en hektisk hverdag.

– Du kan oppdage noe nytt om du bare passer på å bruke sansene og ta til deg det området ditt har å by på. Og når du så har vært ute en liten stund, er det så velfortjent å synke sammen i sofaen når du kommer inn i varmen igjen.

Les også: Unik svabergtur i Torsnes (+)

Et rom uten prestasjonsjag

Linken mener mange av oss glemmer akkurat dette med opplevelsen når vi er på tur. Kanskje bruker vi tiden til å prate eller tenke så mye at vi ikke klarer å ta sanseinntrykkene innover oss. Selv slår hun et slag for det å gå i stillhet.

– Prøv å være tilstede og nyte denne «skogsbadinga» med lydene, luktene, følelsen av en kvist som kjekker under tyngden av foten din, ja hele stemningen rett og slett. Her ute er du på et sted, i et rom der du ikke trenger å prestere.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Linken selv føler hun finner en helt egen ro i skogen som hun ikke opplever ved sjøen i sommerhalvåret. – I skjærgården er det alltid så mye mer som skjer. Til gjengjeld er det helt fantastisk å være ved havet om vinteren med forlatte strender, langstrakte svaberg og kanskje til og med lyden av isen som sprekker i fjæra. Foto: Henriette Ydse Krogstad

Forskning viser at det å være i grønne omgivelser har en positiv effekt på både den fysiske og psykiske helsen – selv når du tar vekk mosjonsbiten.

– Du trenger ikke en gang å gå tur, du kan «sitte» tur hvis du vil, sier Linken, og legger til med et smil:

– Det kan ha like stor verdi som en topptur.

Les også: Arkitektens historiske rundtur i Fredrikstad

Turglede smitter

Skal barn ha glede av å være med ut, er det to ting Linken er overbevist om: Du må selv vise turglede og droppe et pedagogisk opplegg.

– Om du liker å være ut selv, vil det smitte over på barna, men de har også travle hverdager og trenger skogens ro like mye som oss voksne. Gi dem tid. Tid til å se og sluntre og snuse og snakke. Kanskje kan dere ta bilder sammen eller lete etter morsomme pinner og steiner, men ikke styr aktivitetene eller prøv å lære bort så mye. Da får de bare enda mer av det de allerede får i hverdagen. Dra på tur uten en agenda, er vel det jeg vil si.

Vi voksne bør imidlertid ha gjort leksen vår før vi får med familien ut, for er det en ting som kan ta knekken på entusiasmen så er det bomturer. Linken har selv hatt en del av dem, og slår fast at det ikke er gøy for noen – verken store eller små.

Testede turer

For at vi skal unngå bomturer, har Linken selv gått turene i boken sin opptil flere ganger. For henne er det viktig å kvalitetssikre turene og sørge for at vi som leser boken skal vite hva vi legger ut på.

Hun har fått erfaring med dette, det er tross alt hennes tredje turbok. Tilbakemeldingene er mange: Noen har gått systematisk gjennom de første bøkene og «samlet» på turer. Andre forteller at de sammen med venner slår opp i boken i blinde, og den siden som åpner seg, er den turen de tar.

– En gang fikk jeg et postkort fra en eldre dame som ikke lenger kunne gå, men som likevel hadde stor glede av boken. «Nå går jeg tur på nytt igjen», skrev hun. Det syns jeg er hyggelig, at bøkene kan gi gode «turopplevelser» fra godstolen også, avslutter Raeng.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen