Nyheter

56 elever på Nylende skole. – Besparelsen ved en eventuell nedleggelse blir for liten, sier rektor

Virksomhetsleder på Nylende skole, Steinar Herzeth Olsen, har tro på nytt boligfelt og et generasjonsskifte i området. – Det er selvfølgelig en grense for hvor få elever en skole kan ha, sier Arbeiderpartiets Victor Kristiansen.

Bilde 1 av 3

I budsjettforslag for 2021 varsler kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold kutt i Helse og velferd- og oppvekst-seksjonen. Til Demokraten sier hun at helse og oppvekst til sammen skal jobbe med kostnadsreduserende tiltak for totalt 164 millioner kroner.

Barn og unge blir ikke budsjettapere

Ca. 40 millioner kroner skal spares i seksjon for utdanning og oppvekst, forteller leder av oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune, Victor Kristiansen (Ap).

– I dette tallet ligger det noen økte inntekter, men det er ikke tvil om at det kommer til å bli en del kutt, sier Kristiansen.

– Færre lærere, ekstra ressurser til elever som trenger det og flere ikke-lovpålagte tiltak ligger inne i kommunedirektørens kuttforslag. Her blir det endringer.

– Hva mener du om kommunedirektørens forslag til budsjett for 2021. Det ser ut til at barn og pleietrengende blir taperne?

– Barn og unge kommer absolutt ikke til å bli noen tapere i budsjettet som flertallet legger fram. Strategien med tidlig innsats ligger fast, poengterer Arbeiderpartiets Victor Kristiansen.

Les også: Sparer på unge og gamle. Skjermer teknisk, kultur og administrasjon (+) 

– Fortsatt drift på Nylende skole har vært et tema i flere budsjettrunder. Henger grendeskolen på Rolvsøy i en ekstra tynn tråd denne gangen?

– I utgangspunktet har Fredrikstad Arbeiderparti ønsket å beholde skolen på Nylende. Men nå med 56 elever ser det for meg ut til at elevtallet er fallende. Nå er det vel et nytt boligfelt under opparbeidelse i området, i tillegg venter vi på en framskrevet skolebruksplan som vil gi oss svar på hvordan elevtallet vil utvikle seg i årene framover. Vi er tidlig i budsjettprosessen, når det er sagt er det selvfølgelig en grense for hvor få elever en skole kan ha, sier leder av oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune, Victor Kristiansen (Ap), og legger til:

– Det blir neppe tatt noen konklusjoner på denne siden av nyttår.

(Saken fortsetter under bildet) 

Victor Kristiansen

Ca. 40 millioner kroner skal spares i seksjon for utdanning og oppvekst, forteller leder av oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune, Victor Kristiansen (Ap).

Skal bygda leve må skolen bestå

Virksomhetsleder på Nylende skole, Steinar Herzeth Olsen, begynner å bli vant til at skolen har et nedleggingsspøkelse hengende over seg. Men med ny boligbygging i området frykter han ikke skolens framtid.

– I en etappevis utbygging kommer det nå 46 nye boenheter på Nylende. Dette i tillegg til et generasjonsskifte både på Rostadneset og i Ringstadåsen, vil garantert medføre flere elever på skolen, sier rektor Olsen, som i snart 21 år har vært øverste leder i den fådelte grendeskolen på Rolvsøy.

Med totalt 12 ansatte på 56 elever er heller ikke virksomhetsleder Steinar Herzeth Olsen overbevist om at en eventuell nedleggelse av Nylende skole vil føre til en stor besparelse i en allerede trang kommuneøkonomi.

– Besparelsen blir for liten, siden lærertettheten skal opprettholdes og elevene må transporteres til en annen skole, mener han.

Virksomhetslederen er også tydelig på skolens rolle i lokalsamfunnet.

– Skal det opprettholdes en bygd nord i Rolvsøy er det helt nødvendig at skolen består. Når det gjelder barneidretten i Nylende Idrettsforening er jeg sikker på at den kommer til å bli en saga blott, hvis skolen blir lagt ned. Med boligutviklingen vi ser nå er jeg optimistisk. I løpet av 3-4 år vil jeg faktisk tro at vi har et tresifret elevtall her på Nylende, og flere har vi faktisk ikke plass til.

Skal vurdere hele skolestrukturen

Det er mange tiltak av ulik karakter som ligger i forslagene til kutt i oppvekstsektoren, sier Marianne Bekker, direktør for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune.

– Nylende skole har i flere budsjettrunder vært et tema hvor nedleggelse kan bli et scenario. Er grendeskolen på Rolvsøy igjen truet?

– Det er for tidlig å si noe om på nåværende tidspunkt. Kommunen har gjennomført en tilstandsvurdering av skolebyggene og er i full gang med å gjøre en egnethetsvurdering. Vi jobber med å få inn konsulentbistand til å vurdere hele skolestrukturen i kommunen. Vi kommer tilbake til konkret forslag knyttet til dette punktet i revidert budsjett. For øvrig vil en anbefaling av skolestruktur foreligge senere i 2021 (eventuelt i 2022), svarer Bekker.

– I tillegg til den lille grendeskolen på Rolvsøy med 56 elever, har Årum skole 140 elever, Torsnes skole 154 elever og Slevik skole 170 elever. Hvilket fordeler har en liten skole, hva er utfordringene og hvilket elevtall ser du som det mest optimale for en god og læringseffektiv grunnskole?    

– Svar til alle disse spørsmålene er at dette skal prosessen med å se på skolestruktur og temaplan for skolebygg utdype og si noe om.  Det er ikke ønske fra administrasjonen å forskuttere noe rundt dette akkurat nå, avslutter Marianne Bekker, direktør for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune.

###

Marianne Bekker, direktør for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune, mener det er for tidlig å si noe om Nylende skoles framtid. – Kommunen har gjennomført en tilstandsvurdering av skolebyggene og er i full gang med å gjøre en egnethetsvurdering, sier hun. Foto: Fredrikstad kommune.  

nylende skole rinstadåsen rolvsøy

Nylende skole har i år kun 56 elever. Med 12 ansatte er skolen organisert som fådelt, hvor to og to trinn får undervisning sammen. Foto: Erik Wiggo Larsen 

Mer fra Dagsavisen