Nyheter

Har stengt det nasjonale ankomstsenteret for nye asylsøkere

Alle asylsøkere som ankommer Norge må vanligvis innom Ankomstsenter Østfold. Nå er det nasjonale senteret stengt for nye beboere på grunn av koronaviruset.

1 av 2

Fredag testet en av asylsøkerne på ankomstsenteret i Råde kommune positivt for covid-19. Det førte til at samtlige beboere ble satt i karantene og testet.

Til sammen dreier det seg om 47 asylsøkere, som nå sitter i karantene i senterets teltsal. Så lenge de oppholder seg der, kan ingen nye asylsøkere flytte inn på det nasjonale ankomstsenteret.

– Vi har rådet UDI til å avvente inntak inntil vi har fått oversikt over situasjonen, sier Sarah Frandsen Gran, kommuneoverlege i Råde.

Vil være stengt ut uka

Knut Jostein Berglyd, UDIs virksomhetsleder på ankomstsenteret, forteller at det har kommet sju nye asylsøkere til Norge siden fredag, som egentlig skulle vært innkvartert på ankomstsenteret.

– Det vi gjør med de som kommer, er å plassere de i andre mottak midlertidig, sier han.

Der må de vente inntil søndag 18. oktober. Da er beboerne på ankomstsenteret ferdige med karantenen - med mindre det skulle dukke opp noen nye smittetilfeller.

Les også: «Sterkere støtte til kulturlivet i Fredrikstad»

Testet alle beboerne – nå har svaret kommet

De 47 beboerne ble testet fredag. Samtlige har nå fått svar på prøvene.

– Ingen har testet positivt. Samtlige skal testes igjen i dag, sier Gran mandag.

Berglyd i UDI forteller at asylsøkerne har det etter forholdene bra.

– Vi hadde et møte med dem i dag morges. De var litt urolige i starten da smitten ble kjent, men de fikk gode nyheter på lørdag da prøvesvarene kom, så nå er stemningen god. Selv om noen av dem må være her litt lenger tid enn de trodde, sier han.

Ifølge kommuneoverlege Gran har bare én ansatt på senteret blitt definert som nærkontakt og testet for covid-19. Heller ikke det prøvesvaret skal ha vært positivt.

Les også: Positiv koronatest ved ankomstsenter i Råde

Flyttet 18 nærkontakter før de visste om smitten

I tillegg til de 47 beboerne, har ytterligere 18 asylsøkere som ikke lenger bor på senteret blitt definert som nærkontakter til den smittede. De 18 personene hadde allerede blitt overført til mottak i andre kommuner, deriblant Våler, da smitten på ankomstsenteret ble oppdaget.

Ifølge Gran er de aktuelle kommunene varslet.

Rune Davidsen, kommuneoverlege i Våler, forteller at de fikk overført 10 asylsøkere fra Ankomstsenter Østfold som var nærkontakter til den smittede. De ble også testet på fredag.

– Ingen av dem har testet positivt, så det ser veldig greit ut, sier han.

Sju av asylsøkerne bor på Kasper transittmottak i Våler, mens de tre siste er i permisjon i andre kommuner mens de er i karantene. Samtlige skal testes på nytt onsdag, ifølge UDI.

Knut Jostein Berglyd, UDIs virksomhetsleder på ankomstsenteret, forteller at asylsøkerne i karantene på ankomstsenteret har det etter forholdene bra. Her ved en tidligere anledning. Foto: Martin Næss Kristiansen

Fortsatt ukjent smittekilde

Når det gjelder smittesporingen, så jobbes det fortsatt med å kartlegge hvor smitten kommer fra.

– Den smittede personen har hatt innreisekarantene fra tidligere og har ikke vært utenfor ankomstsenteret siden hen kom, forteller Gran.

Den smittede personen har ifølge kommuneoverlegen gjennomført reise i røde land før ankomst til Norge.

Les også: Vil at kommunene skal bestemme hvor mange Moria-flyktninger Norge tar imot

Første smittetilfelle blant over 1 000 asylsøkere

Asylsøkere som ankommer Norge blir ikke testet for covid-19, med mindre de utvikler symptomer.

Ifølge Berglyd har det kommet cirka 1 100 asylsøkere til Norge så langt i år. De aller fleste har vært innom Ankomstsenter Østfold. Ett av få unntak er enslige mindreårige.

Personen som fikk påvist smitte fredag er ifølge Berglyd den første nyankomne asylsøkeren i Norge som har testet positivt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.