Nyheter

Nå er den nye fiskerikaia offisielt åpnet

Den etterlengtede kaia på Utgårdskilen ble åpnet fredag.

Bilde 1 av 5

Fredag 2. oktober sto endelig den nye fiskerikaia klar på Utgårdskilen. Det politiske arbeidet med å få gjennomført en utvidelse av anlegget, og dermed legge til rette for videre drift og vekst i næringen, har pågått siden 2016.

Det praktiske arbeidet har derimot gått raskt; Borg havn overtok kaien den 21. august, og i begynnelsen av oktober står den altså klar til bruk.

Les også: Ny fiskerikai på Utgårdskilen

Fortsatt kystfiske på Hvaler

Fra Utgårdskilen går det i hovedsak reke- og krepsetrålere, og den nye kaia fungerer som utrustningskai for fartøyene.

- Der kan de legge til når de henter og leverer utstyret sitt, som not og garn. Og hvis de trenger å reparere en trål, kan sette akterenden inn mot trålverkstedet som ligger på siden der, forteller teknisk sjef ved Borg Hanv, Pål Erling Johnsen.

Selskapet overtok Utgårdskilen Tråleservice 1. januar 2019, enkeltpersonforetaket til Harald Haraldsen som frem til da leide ut bygg og fasiliteter til Egersund Trål. Målet var å sikre fortsatt fiske på Hvaler.

Beliggenheten rett ved Fjordfisk i Utgårdskilen er spesielt heldig.

Video: Se hva sildefiskeren fikk i garnet!

###

Den nye kaia er 53 meter lang og 7,3 meter bred. Den består blant annet av 374 tonn betong og 65 tonn armeringsjern. Foto: Gry Catinka Wold

En næring i vekst

Etter at satsningen på Fiske og fangst som yrkeslinje på Kalnes videregående skole feilet i sommer, har ordfører på Hvaler, Mona Vauger, blitt ekstra fokusert på at de nå må legge til rette for at engasjerte ungdommer får lære seg yrket.

- Det er stor interesse for å bli fisker i dag, og det engasjementet må vi ta vare på, sa hun i sin åpningstale.

- Vi må rekruttere ungdom, og det må være mulig å bli fisker i framtida, mente hun.

I tillegg til Kystverket, Hvaler kommune og Borg havn, har NRC, Såbåthavner AS, Egersund Tråleverksted, Nyvoll Consulting, NGI og Julsen & Poppe vært engasjert i prosjektet.

Les også: Millioner til sjøørreten i Oslofjorden

Mer fra Dagsavisen