Debatt

Ny fiskeri-kai i Utgårdskilen

Leserbrev: Det er på sin plass å korrigere Hvaler Høyres Marita Wennewold Hollens påstander om at det er hun som har sørget for tilskudd til ny fiskerikai, skriver Mona Vauger, ordførerkandidat Hvaler Arbeiderparti.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På Hvaler er det stor enighet hos dagens folkevalgte på Hvaler at vi må jobbe for å videreutvikle Utgårdskilen fiskerihavn. Derfor er det er også på sin plass å korrigere Hvaler Høyres Marita Wennewold Hollens påstander om at det er hun som har sørget for tilskudd til ny fiskeri-kai, noe som er uriktig.

I 2016 ble Borg havn trukket inn i planene for havna. I 2017 ble det vedtatt at Borg havn skulle drifte Hvalers havner, og da ble søkelyset rettet mot Utgårdskilen. Borg havn har nå kjøpt tråleverkstedet slik at Egersund trål er sikret lokalene for sin virksomhet.

I nært samarbeid med Hvaler kommune, sendte Borg havn tidlig i 2018 en søknad til kystverket der behovet for ny fiskerikai i Utgårdskilen. Borg havn har også jobbet for å hente støtte fra de som har påvirkning på regionale og nasjonale prioriteringer. Formelt fremmes statstilskudd i Statsbudsjettet, altså en prioritering som senest er klart i september.

Det er Kystverket som mottar alle søknader om statstilskudd og sender søknadene til en regional prioriteringsprosess i fylkene. Fiskeridirektoratet og fylkene spiller inn næringspolitiske vurderinger til de enkelte søknader for å underbygge det enkelte tiltaks betydning for fiskerinæringen.

I den regionale prosessen tidlig på sommeren i 2018 sendte Hvaler kommune ved ordfører en høringsuttalelse der søknaden om fiskerikai ble fremhevet som svært viktig for kommunen.

Borg Havn og Hvaler kommunes næringskonsulent hadde eget møte med fylkeskommunen for å informere om behovet for kai.
Etter det vi vet fikk Borg Havn tidlige signaler om at søknaden om ny fiskerikai ville få høy prioritet, noe som ble formelt først med fremleggelse av statsbudsjettet. Dette er et godt eksempel på at politikk nytter, og at dagens folkevalgte på Hvaler har tatt de riktige grepene og et av de er at Borg havn skal drifte havnene på Hvaler. Det er et enstemmig kommunestyre på Hvaler som nå også har støttet Hvaler Arbeiderpartis forslag om å legge inn nye næringsarealer i Utgårdskilen og vi gleder oss over den optimismen som råder og at flere unge har satset på fiskeri.


Mona Vauger
Ordførerkandidat Hvaler Arbeiderparti

Mer fra: Debatt