Nyheter

Professor: Derfor kan tomme koronatribuner ha bidratt til FFK-suksessen

Forskning viser at stort forventningspress til idrettslag, spesielt klubber med en sterk og god historie, kan tynge mer enn det løfter i avgjørende kamper. Det tror idrettspsykolog Geir Jordet kan ha vært tilfellet i Fredrikstad.

Bilde 1 av 3

Fredrikstad Fotballklubb var aristokraten som underpresterte under et enormt forventningspress. Nedtur på nedtur. Sesong etter sesong. Tilbake på nivå tre – var vi her igjen? 2017 var like dystert som 2002 og 2003 var grensesprengende gledesfylt. Nå forsøker FFK på tredje året å klatre tilbake til 1. divisjon og nivå to. Og hvilken pangstart laget har fått! Foran tomme koronatribuner har FFK ni strake seirer – den beste sesongstarten Plankebyens kravstore publikum har sett siden 2000.

Med seier hjemme mot opprykksrival Alta lørdag, vil elleve røde og hvite «kællær» til og med tangere den 69 år gamle klubbrekorden, ifølge Fredriksstad Blad.

Har koronastengte tribuner rett og slett tatt presset av de unge spillernes skuldre og sluppet løs potensialet?

– Ja, umiddelbart kan det virke sånn, med støtte fra amerikansk forskning, mener idrettspsykolog og professor ved Norges Idrettshøgskole, Geir Jordet.

FFK-trener Bjørn Johansen peker senere i denne saken på faktorer han mener er langt viktigere for den sterke seiersrekka.

Idrettspsykolog og professor ved Norges Idrettshøgskole, Geir Jordet.

Idrettspsykolog og professor Geir Jordet. Foto: Norges Idrettshøgskole

«Home choke»

Geir Jordet har selv forsket på blant annet idrettspsykologi og prestasjon under press, og viser til amerikansk forskning fra en del år tilbake fra andre idretter, som tar for seg det såkalte «home choke»-fenomenet, altså at man «kveles» av forventningene på hjemmebane og svikter under press når det gjelder som mest.

Forskningen er basert på sluttspillseriene i amerikanske idretter, hvor hjemmelaget svikter i avgjørende kamper når presset er på det høyeste.

– Da snakker vi om at hjemmebanefordelen blir en ulempe, og det er først og fremst tilfelle i lag med en sterk og god historie, som Boston Celtics i basketball og Montreal Canadiens i hockey, forklarer Jordet, og drar på den måten en parallell til FFK.

Jordet tror at hjemmekamper, nesten rensket for publikum, for FFKs del har bidratt til «å vippe ting i riktig retning».

– Det betyr ikke at jeg tror FFK har overprestert i år, men at de har fått ut potensialet sitt uten presset de vanligvis kjenner på. I enkelte situasjoner, for enkelte spillere, kan det nok oppleves som ganske greit å slippe litt av presset. Men det er vanskelig å være veldig kategorisk og tydelig om dette. De tomme tribunene vil oppleves individuelt og ulikt fra kamp til kamp. Først og fremst er det jo positivt å spille hjemme, hvor man får støtten fra publikum i ryggen. Men i koronakrisen er hjemmebanefordelen blitt svekket for mange, påpeker han.

Les også: Sju år senere var Oscar (10) best (Demokraten+)

– Større belastning enn hjelp

Professoren har tidligere skrevet forskningsblogg om «Å prestere på hjemmebane».

– Når presset er høyt, spesielt i en by hvor forventningene er virkelig høye, så kan jeg tenke meg at det er tilfellet i Fredrikstad at laget ofte har opplevd det som en større belastning enn hjelp. Det kan ha ført til at FFK har underprestert de siste årene. Men nå spekulerer jeg, presiserer han, og legger til:

– Det er sikkert en del andre faktorer som spiller inn også, både når laget har underprestert og nå som det går så bra, men det er en logikk i denne teorien som støttes av forskning.

FFK-trener Bjørn Johansen har her avsluttet den siste treningsøkta før lørdagens hjemmekamp mot Alta.

FFK-trener Bjørn Johansen har her avsluttet den siste treningsøkta før lørdagens hjemmekamp mot Alta. Foto: Martin Næss Kristiansen

Ikke borte

Men presset og forventningene fra omgivelsene i Fredrikstad er ikke borte selv om tribunene er nærmest tomme under kampene, påpeker FFK-trener Bjørn Johansen.

Han tror det er en faktor som har hatt minimal effekt på suksessen laget hans nå opplever. Den sterke seiersrekka er det flere andre og viktigere grunner til, mener han.

– Vi ser nyanser i spillet vårt kontra i fjor som vi har klart å forbedre, og ikke minst har laget en trygghet og en selvtillit som resultat av at vi har jobbet godt over tid. Jeg tror gruppedynamikken er en mye viktigere faktor for oppturen vi nå er på, sier Johansen, og utdyper:

– Det snakkes mye om komplementære ferdigheter i et fotballag, men vel så viktig er det at man trives i garderoben. FFK har en sulten gjeng som unner hverandre alt vel, og det er ikke bare-bare å bygge en slik garderobe. Vi ser at spillerne er like konsentrerte inn mot Fløya-kampen som de er før møter med Kvik og Alta, og det forteller i alle fall meg en del om denne prestasjonsgruppa, påpeker FFK-treneren.

Se: Bildene fra FFK - Fløya (Demokraten+)

I tillegg trekker han fram den sterke troppen, med beintøff konkurranse om alle posisjoner.

– Vi har alltid noen som er skuffet over ikke å få starte kampen, poengterer Johansen.

– En av de kuleste klubbene

Han opplever ikke at engasjementet og forventningene til FFK har vært en tyngende faktor for verken ham selv eller spillerne. Snarere mener han det er en styrke.

– FFK er jo en av de kuleste norske klubbene å være i på grunn av engasjementet rundt. Det motsatte ville vært mye verre, mener han.

Les også: – Ikke verdens undergang om vi skulle gå på et tap (Demokraten+)

Det er mye positiv energi både i byen og klubben om dagen når det gjelder FFK, opplever treneren, som naturlig nok har en svært god følelse inn mot toppoppgjøret mot Alta.

– Det hjelper alltid å vinne kamper, og vi skal gjenskape det vi har gjort i en lang periode nå og har fokus på oss selv. Vi forbereder oss som før Fløya-kampen, men vet også at en toppkamp selvsagt trigger det lille ekstra. Vi trenger ikke å framprovosere noen følelser for å få gutta klare til dette, for å si det sånn, avslutter Johansen.

Les også: «Bummen»: Derfor er FFK bedre rustet for opprykk (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen