Nyheter

Fikk gigantfisk i garnet

Kaptein Olav Iversen (46) og resten av mannskapet på Spjæringen fikk fire makrellstørjer i helgen, den største veide 340 kilo.

1 av 3

Det er ikke første gang kapteinen på Hvaler-båten Spjæringen får stor fangst, men forrige gang var i 1996 / 1997, da han var med på det siste hvalfisket med båten Villduen.

– Da tok vi fem vågehval, og de var jo større. Men hval er dyr, så dette er den største fisken man kan få - det er ikke større å få tak i, sier kaptein Olaf Iversen.

I helgen dro han og mannskapet opp fire makrellstørjer, den største på 340 kilo.

Se video nederst i saken!

Beiter langs kysten

Makrellstørje (Thunnus thynnus) er i følge Wikipedia den største tunfiskarten. De skriver at den er blant de største og raskeste av alle beinfisker, og at kroppen har praktfulle farger og er bygget for å svømme raskt i de frie vannmassene ute på åpent hav.

Den kan holde en toppfart på 70 km i timen og regnes som en av de dyreste fiskene i verden, og er særlig ettertraktet i Asia.

Arten har lenge vært overfisket, og var mer eller mindre borte fra norskekysten, men konservering og forvalting av kvoter - spesielt i middelhavet - har gitt resultater.

– De har blitt mye flinkere til å følge kvoter i middelhavet, der de vokser opp. Noe som fører til at flere fisk trekker hit på beitevandring. Nå er det mange av dem, flere tusen tonn i norske farvann, sier Iversen.

Les også: – I ytterste konsekvens er det framtida til næringen som står på spill (Demokraten+)

Olaf Iversen og mannskapet har dratt i land en monsterfisk: En makrellstørje på 340 kilo. – Det er den største matfisken som finnes, så dette var gøy, sier Hvaler-kapteinen. Foto: Privat

Opptil 400 kilo

Norge har i år en kvote på 311,95 tonn makrellstørje, og av disse har 32 tilfalt Hvaler-båten.

Storfisken fanget de vest for Slåtterøy fyr, ved Bømlo. Med en matchvekt på 340 kilo ligger den ikke langt unna det som antas å være maksvekt på arten.

– De sies å bli opptil fire hundre kilo, sier den erfarne kapteinen, som til vanlig fisker sild, makrell og brisling.

Men det er et stykke unna rekorden fra 1979, da det ble tatt en makrellstørje på 679 kg og en lengde på 384 cm utenfor Nova Scotia.

– Det er den største matfisken som finnes, så dette var gøy, sier Hvaler-kapteinen.