Nyheter

Ny løsning skal gjøre det trygt å lade mobilen på natta

Fredrikstad-bedrift har laget mobillader med innebygget brannvarsler.

Bilde 1 av 2

Mobilladeren NightSafe er utviklet av Snø Designstudio og Fasvo etter idé fra Fasvo. De mener at en mobillader som oppdager og varsler om varmeutvikling og fare for brann, har manglet på markedet i lang tid.

– Mange, kanskje spesielt ungdommer, lader om natta uansett hvor mye det advares mot. Vi tenkte at da kan vi gjøre det tryggere, ved å lage et produkt som er tilpasset det, sier eier av Snø Designgroup Vidar Pedersen.

– Alle vil våkne 100 prosent oppladet.

Daglig leder i Fasvo Morteh Huth (t.v) og eier og designer i Snø Designgroup Vidar Pedersen har utviklet NightSafe, en mobillader med innebygget brannalarm.

Daglig leder i Fasvo Morten Huth (t.v) og eier og designer i Snø Designstudio Vidar Pedersen har utviklet NightSafe, en mobillader med innebygget brannalarm og varmesensor. Foto: Gry Catinka Wold

Lokalt engasjement

Fasvo er en vekstbedrift som tilrettelegger arbeid for mennesker med ulike utfordringer, og som ønsker og delta i arbeidslivet. I tillegg er de godkjent lærebedrift i ulike fag og tilbyr spesialundervisning i bedrift.

Arbeidet med NightSafe begynte i 2017, da monteringsavdelingen til Fasvo hadde dødtid.

– Det var litt tørke på avdeligen, så vi begynte å tenke på ting vi kunne gjøre eller lage, og det var da denne ideen kom opp. Så tok vi den med oss til Vidar Pedersen i Snø Designstudio, som har kunnskap og erfaring med produktdesign og -utvikling, forteller daglig leder ved Fasvo, Morten Huth.

– Vi så muligheten til å lage noe som ikke finnes fra før, sier Pedersen.

– Sånn jeg ser det, har det ikke noe å si om det er i Silicon Valley eller i Fredrikstad. Det er hodene som teller.

Selskapene omtaler produktet som en «verdensnyhet».

Produsert i Kina

For å holde kostnadsnivået nede i startfasen er selve produksjonen gjort i Kina, men både pakking og salg skal gjøres lokalt.

– Vi vil gjerne holde det så lokalt som mulig, så pakkingen blir gjort her på Fasvo, og vi har inngått avtale med Martinsen & Sønn Elektro om utsalg i butikk, sier Huth.

Så langt har partene investert omlag 2 millioner i produktutviklingen, og enheten selges for 799,-. Allerede er 22 av de første 500 enhetene solgt.

– Hva slags signal gir det om produktet?

– Det viser at vi har tenkt rett hele veien, når vi selger så mange bare på jungeltelegrafen. Men jeg er ikke overrasket. Jeg tror vi selger ut det første partiet veldig raskt. Det andre også, egentlig, mener Vidar Pedersen.

Stort undermarked

Det første opplaget er på 500 enheter, og det andre er på 4500.

– Av de 5000 er 3000 til iPhone, og 2000 til Android. Norge er et iPhone-dominert land, sier Huth. Enheten har støpsel og kobles i veggen.

– Det var viktig for oss med et støpsel, fordi det er i boksen som går til veggen at det oftest går varmt.

– Hvorfor har dere ikke laget en trådløs løsning?

– Det har med sikkerhet å gjøre, og hvordan vi kan implementere de løsningene vi trenger i produktet, sier Pedersen.

– Dette er den første modellen. Selskaper stopper ikke opp der de er, hvis de vil komme noen vei. Det er et stort undermarked, og vi ser for oss å utvikle en product range der vi blant annet ser på helsesektoren, sier han.

– Men vi kan ikke drive med produktutvikling fra egen bukselomme, skyter Huth inn.

Ydmyk selvtillit

Fasvo-styret sier at de har vokst i prosessen.

– Vi er jo en arbeidsplass som tilrettelegger arbeid for mennesker med ulike utfordringer. Og alle kjenner noen som har en utfordring, som befinner seg litt utenfor boksen. Det er dem det handler om, og de har vist at de har stor stolthet overfor det å jobbe her, og å få et verdig arbeidsliv. Denne prosessen har gitt selskapet stor selvtillit, en selvtillit med en stor dose ydmykhet.

På sikt ønsker de å bli hel-lokale fra A til Å.

– Vi skulle veldig gjerne hatt produksjonen hjem til Norge. Men da må vi selge noen hundre tusen enheter, så kan vi bygge hvor som helst egentlig, sier Pedersen.

Fasvo-sjefen er enig.

– Det er mange kloke hoder her. Humankapitalen er like viktig som den ordinæren kapitalen, sier han.

Laderen NightSafe vil være tilgjengelig i butikk og på nett fra 15. juli.

FAKTA OM NIGHTSAFE

Verdens eneste kombinerte mobillader og brannvarsler

Utviklet av Fasvo og Snø Designstudio

Varlser om enheten blir uvanlig varm

Varlser ved røykutvikling

NEMKO-godkjent

Pris 799,-

Nyeste fra Dagsavisen.no: