Nyheter

Ingen sak å være småbarnspappa og FFK-spiller

Lille Sonja (snart 1 år) blir flasket opp på stadiontilværelsen. Nicolay Solberg (28) berømmer klubben for å gjøre det enkelt å være FFK-spiller og småbarnspappa.

Bilde 1 av 3

En gang iblant må fotballspilleren ha med seg datteren på jobb. Da begynner dagen omtrent som dette i huset i Engelsviken: Starte kaffetrakteren, skifte bleie, se litt barne-tv, spise frokost og pakke brødskive og frukt i podens matboks.

– Jeg er blitt god til å planlegge matpakker, til å kutte maten i biter og klargjøre flaska sånn at det går raskt å få melka drikkeklar på stadion, gliser Nicolay Solberg.

LES OGSÅ: «Paradise Hotel»-vinneren: – Det er ingen selvfølge å ha to bein å gå på

– Koser meg med smårollingene

Vel framme på stadion står enten Linda Gulbrandsen eller Anne Grethe Arntzen klar til å trille sjarmtrollet i søvn etter at hun først har fått en flaske melk av pappa, som nå gjør seg klar for trening. De er også i beredskap hvis Sonja våkner før treningsøkta er ferdig.

– Jeg synes bare det er helt fantastisk og koser meg med smårollingene. Det er jo klubben min – ikke bare et A-lag og spillere – så jeg gjør jo dette også med hjerte i klubben. Tidligere har jeg passet datteren til Kjell Rune Sellin (tidligere FFK-spiller, journ.anm.) i halvannet år. Jeg ser jo at det gjør det lettere for gutta, sier Linda Gulbrandsen.

FFK-spiller Nicolay Solberg trives i papparollen – også når lille Sonja (snart 1 år) må være med på jobb på Fredrikstad stadion. Linda Gulbrandsen i FFK har ingenting imot å passe storsjarmøren mens faren trener.

FFK-spiller Nicolay Solberg trives i papparollen – også når lille Sonja (snart 1 år) må være med på jobb på Fredrikstad stadion. Linda Gulbrandsen i FFK har ingenting imot å passe storsjarmøren mens faren trener. Foto: Martin Næss Kristiansen

Solberg er imponert av velvilligheten fra klubben.

– Selv Heier og Brovold (daglig leder og markedssjef, journ.anm.) har sagt de kan steppe inn med barnepass hvis det skulle knipe. Både klubbledelsen og trenerteamet har vist stor forståelse og fleksibilitet. Det gjør at jeg føler meg trygg og velkommen, og slipper å stresse med å få kabalen til å gå opp, sier Solberg.

– Ja, er det helt krise, så stepper vi selvsagt inn og finner en løsning. Vi er så heldige at vi har folk i klubben som bryr seg. Og det mest verdifulle for oss er jo spillere i aktivitet, så kan vi hjelpe til med å passe på det mest verdifulle spillerne har, blir det vinn-vinn, slår daglig leder Joacim Heier fast.

FFK-spiller Nicolay Solberg trives i papparollen – også når lille Sonja (snart 1 år) må være med på jobb på Fredrikstad stadion. Klubben viser mye fleksibilitet og forståelse, mener han.

FFK-spiller Nicolay Solberg trives i papparollen – også når lille Sonja (snart 1 år) må være med på jobb på Fredrikstad stadion. Klubben viser mye fleksibilitet og forståelse, mener han. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Gull verdt for oss

Selv om de fleste FFK-spillerne er heltidsansatte, er det ingen «fotballfruer» i norsk 2. divisjon.

– He-he, nei, vi forsøker å dele omsorgen og ansvaret så likt vi kan. Det er sånn det skal være, mener Solberg.

LES OGSÅ: FFK permitterer ansatte – spillerne skjermes enn så lenge (Demokraten+)

For øyeblikket er det bare han selv og angrepskollega Maikel Nieves i den unge FFK-stallen som har reprodusert. Begge har samboere i sykepleien, slik at klubben hele tiden har vært forberedt på at det må tilrettelegges for at kabalen i spillernes privatliv skal gå opp.

– Sånne situasjoner må vi selvsagt tilpasse oss som alle andre arbeidsgivere. Det er naturlig at vi bidrar til at spillerne får et mest mulig bekymringsfritt privatliv. Sykepleiere må på jobb og til viktige oppgaver, og det er gull verdt for oss at spillerne føler ro og trygghet. Så må jeg også få si at spillerne selv er veldig flinke til å legge til rette for at slike ting heller ikke blir en utfordring – enten det gjelder foreldreomsorg eller andre ting, sier Heier.

– Har fått mer energi

Nicolay Solberg har fram til i våres lagt bak seg full kvote, 15 uker, med pappapermisjon, noe som også enkelt lot seg kombinere med arbeidslivet som fotballspiller. Her har også dialogen mellom spiller og klubb sørget for en fleksibel kombinasjon av permisjonstid og helt nødvendig trening, før koronarestriksjonene slo inn og gjorde situasjonen enda lettere.

Han nyter papparollen til fulle om dagen, mens han samtidig har startet oppkjøringen til det han håper blir en snarlig retur til seriespill og sesongstart for FFK.

– Det er bare kos å være pappa. Det går mye i spise- og soverutiner samt å leke ute i eplehagen med Sonja. Jeg føler faktisk at jeg har fått mer energi selv om jeg ikke alltid har sovet nok og kan ha vært litt trøtt. Det gjør at jeg kanskje tar ut enda mer på trening, da vil jeg få maksimalt ut av det. Papparollen har også gjort meg mer effektiv. Nå kan jeg godt støvsuge, ta oppvaska og annet hjemmearbeid på den snaue timen Sonja sover. Dødtid har mistet verdi, rett og slett. Det gjelder å få ting gjort mens man kan, har han lært seg.

LES OGSÅ: Gresvik satser på jentene – har hentet inn FFK-spiller som trener (Demokraten+)

– Blir som et kuslipp

Om FFKs opprykksambisjoner, mener Solberg at laget skal være godt i rute til den dagen det blir lov å spille kamper.

– Ja, da tror jeg vi er i knallform etter å ha lagt ned grunnarbeidet både i koronapausen og i oppkjøringen. Det vil nok bli nesten som et kuslipp om våren når vi løper ut til den første kampen. Da skal det ikke stå på verken lyst eller ork. Målet er jo opprykk, og jeg er trygg på at vi blir et topplag, sier han.

KJELSÅS-TRENER: – Vi hadde jo gleda oss til 16. mai-kamp mot Fredrikstad. Det hadde vært dritkult. Utrolig synd at vi mister den (+)

Solberg har for øvrig vært aktiv ikke bare på babyfronten, men også på skolebenken. Strategien for framtiden er klar: Tilværelsen som fotballpensjonist skal ikke komme brått på økonomisk. Nylig avsluttet han en bachelor i økonomi og entreprenørskap.

– Så jeg er på jakt etter en jobb i tillegg til fotballen, hvor jeg kan bruke kompetansen. Jeg ønsker å gå over i en full stilling med solid lønn den dagen jeg får beskjed om at jeg ikke er god nok på banen lenger. Den tankegangen er det for øvrig en god kultur for i hele laget. Fortsatt vil FFK være prioritet nummer én for meg, men jeg har vel aldri prestert bedre enn de to sesongene jeg hadde jobb ved siden av både fotball og studier i Ull/Kisa, poengterer han.

LES OGSÅ: FFK presset KFUM i senk: – Dette er et lag på et høyere nivå (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen