Nyheter

Utestengt fra skolene på ubestemt tid

Skolebarna har for lengst vendt tilbake til skolene. Men skolekorpsene blir bedt om å holde seg unna. – Veldig fortvilende å ikke ha et sted å øve, sier lederen i Rød og Hurrød skolekorps, Vibeche Møklegård.

– I en tid hvor alle korps sliter tungt med rekrutteringen, risikerer vi å miste de sårt tiltrengte medlemmene vi har når vi ikke får mulighet til å øve sammen. Dette er faktisk en veldig alvorlig situasjon. Ikke bare for vårt korps, men for alle korps som ikke har noe sted å være, sier Vibeche Møklegård.

Les også: Spiller seg ut av korpskrisa (+)

– Kontinuitet er viktig

Sist Rød og Hurrød skolekorps var samlet på Gressvik ungdomsskole var 10. mars. Nå må de trolig vente til over sommeren før de får tilgang til klasserommet igjen. Styremedlem og trommeslager i Kringkastingsorkesteret, Rune Halvorsen, deler Møklegårds fortvilelse.

– Kommunen er på ville veier når de ikke en gang kan fortelle oss når vi skal få komme tilbake. Skjer det i slutten av mai? Er det midt i juni? Til høsten? Denne uforutsigbarheten rammer oss voldsomt. Jeg er redd vi risikerer å miste musikanter når vi ingenting vet. Kontinuitet er viktig. Også for de unge, sier Halvorsen til Demokraten.

Han mistenker at økonomi kan spille inn, men presiserer at dette ikke er noe han vet med sikkerhet.

###

Rune Halvorsen, trommeslager i Kringkastingsorkesteret og medlem i styret ved Rød og Hurrød skolekorps, mener kommunen er på ville veier når de ikke tilbyr korpsene øvingslokaler. Foto: Arkiv

– Det er så rart dette med kommunen og korps. Det virker som om vi er gode nok å ha 17. mai. Ellers i året betyr vi liksom ingenting. Vi mener jo selv vi kunne hatt tilgang til skolen ved å bruke smittevernveilederen, sørget for god vasking selv og så videre. Men nei, sier Vibeche Møklegård.

– Hva gjør dere for å finne alternative løsninger?

– Vi prøver nå å finne privateide lokaler. Dette er den eneste muligheten vi har inntil vi får komme tilbake til skolen.

Bildespesial: 17. mai i Fredrikstad

Runddansen

Både Trosvik Veterankorps og Rød og Hurrød skolekorps har hatt korrespondanse med kommunen om situasjonen. På spørsmål fra korpsene om når de kan komme i gang igjen svarer konsulent Linn Johansen Huseby i kulturetaten dette 18. mai:

«Det jobbes med avklaringer rundt renhold og gjenåpning av våre lokaler til utleie ut denne sesongen. Saken skal behandles hos kriseledelsen i løpet av denne uken. Dette betyr at det enn så lenge er uavklart når og hvor vi kan åpne opp for trening og øvelser i de kommunale lokalene. Beskjed vil bli gitt så raskt som mulig.»

Korpsene har også vært henvist til Teknisk Drift som sier at skolen bruker lokalene sine selv, og dermed ikke er tilgjengelige gjennom utleie. Kriseledelsen, som det refereres til brevet fra kommunen, ledes av ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) og kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold. Nygård har fått oversendt en rekke spørsmål om problemstillingen av Demokraten, blant annet om hvorfor det er mulig å åpne opp for korpsøving på skoler i Oslo, men ikke i Fredrikstad. Han erkjenner at han ikke har inngående kjennskap til problemstillingen, og svarer slik på henvendelsen:

«Jeg har ikke noe innsikt i dette ut over at det har vært utfordringer med renholdskapasitet for all gjenåpning (mer ressurskrevende renhold). Sender spørsmålene dine videre til Kultur og teknisk for å få bedre svar.»

Kommunikasjonsrådgiver og lederstøtte i Kultur, miljø- og byutviklingstetaten, Tine Solberg Johansen, har så langt ikke svart.

Følg Demokraten på Facebook!

Mer fra Dagsavisen