Nyheter

Spiller seg ut av korpskrisa

For mindre enn to år siden var de nedleggelsen nær, Kråkerøy skolekorps. Så tok foreldrene, musikkorpsforbundet og sponsorene et krafttak.

Av: Arne Børresen

– Tenk at vi kan gå inn i 2020 med 20 musikanter! Er det ikke flott ‘a? uttrykker en stolt korpsleder, Charlotte Drøbak, som sammen med dirigenten Cato Angeland kan forsikre hele Kråkerøy om at korpset igjen skal ut i gatene på 17. mai. For bare to år siden så det dystert ut.

Torsdag var ensemblet på promoteringsturné fra Lunde skole, via Rødsmyra til Rød skole med tilsammen flere hundre tilskuere.

Ble et brassband

Det tradisjonsrike barnekorpset som ble etablert så tidlig som i 1963, var med bare åtte medlemmer våren 2018 nær ved å gå over i historien. Å spille «Gammel Jegermarsj» med knapt en håndfull musikanter, nyttet ikke. Da ble det ikke korps i gatene på nasjonaldagen, men i stedet en svært så begrenset 17. mai-konsert på øyas sykehjem, Solliheimen.

– Men nå går det oppover og framover for fullt. Vi har fått drahjelp fra Norges Musikkorps Forbund (NMF), vi har, blant annet med støtte fra Obos på Månen, kunnet kjøpe inn en masse nye instrumenter, og vi har omgjort oss selv til å bli et brassband, forklarer dirigent Angeland i forkant av barna med de glinsende sølv-instrumentene.

– Fra janitsjarkorps til brassband – kan du utdype dette nærmere?

– Vi er som ordet «brass» tilsier, blitt et rent messingkorps. Det vil si at vi ikke lenger har med oss klarinetter og saksofoner – det vil si treblåserne. Fordelen med en slik reduksjon er at du får færre instrumentgrupper å undervise. Når vi er såpass få, må også lærer-ressursene spisses. Men for oss har overgangen vist seg å bli en suksess, poengterer tompetisten og dirigenten Cato Angeland som selv var i aksjon på hornet da korpset spilte opp på barneskolene på Kråkerøy.

###

En fridag for å reise rundt fra skole til skole for å reklamere for skolekorpset var ikke Amalie Meek (10), Dodanim Dantel (9) og Mina M. Skeid (10) i mot! Foto: Arne Børresen

Les også: Viken har blåst en lang marsj i 150 år

– Bli med da vel?

Charlotte Drøbak, som har fulgt ferden fra den dypeste bølgedalen det 57 år gamle korpset noen gang har vært i, og fram til i dag, uttrykker også stolthet over frammarsjen:

– Det var jo egentlig aldri noe alternativ å legge ned. Vi MÅTTE bare få dette til. Og; når vi nå reiser rundt fra skole til skole midt på vinteren, tikker det alltid noen nye medlemmer inn. For korps er jo bare gøy! smiler korpsmammaen bredt før hun legger til:

– Det mest fantastiske er jo at ingen av de som har begynt her etter at vi var nede for telling, har sluttet. Det betyr selvsagt at korpset låter bare bedre og bedre.

– Er korpskrisa på Kråkerøy avlyst?

Cato Angeland: – Jeg tror vi skal være forsiktig med å si avlyst. Men veldig mye tyder på at vi med all positiviteten som rår skal klare å bygge videre på stammen vi har nå. Men fortsatt er det dessverre en krise som rår hvis du ser hele korpsmiljøet i distriktet under ett. Vi er mange som nå må jobbe beinhardt over lang tid for å få det til. Det er også det eneste som nytter, sier den erfarne musikeren.

###

En fridag for å reise rundt fra skole til skole for å reklamere for skolekorpset var ikke Amalie Meek (10), Dodanim Dantel (9) og Mina M. Skeid (10) i mot! Foto: Arne Børresen

Og flere av barna som hørte skolekorpset spille da Demokraten var innom på Lunde skole, kunne tenke seg å begynne i «musikken»:

– Jeg har veldig lyst. Dette ser gøy ut! Må bare høre med foreldrene mine om det er greit først, fastslo en engasjert Frida Arnesen (10) overfor avisa.

###

En fridag for å reise rundt fra skole til skole for å reklamere for skolekorpset var ikke Amalie Meek (10), Dodanim Dantel (9) og Mina M. Skeid (10) i mot! Foto: Arne Børresen

Onsdag 22. januar kan alle som har lyst til å bli med i Kråkerøy skolekorps, ta turen til Rød skole klokken 18.00.

– Da blir det også anledning til å prøve instrumenter i tillegg til å høre korpset spille. Ble med da vel! oppfordrer entusiastene Cato og Charlotte.

###

Korpsleder Charlotte Drøbak og dirigent Cato Angeland mener det kun er hardt arbeide over lang tid som må til for å bygge et barnekorps opp og fram. Foto: Arne Børresen

Les også: «Vi fyller konsertsaler, kirker, gymsaler og torg – med solister, kor, korps og julemarkeder»

Mer fra Dagsavisen