Nyheter

Kjøttsmugler unngikk Svinesund og karantene – handlet på bestilling fra andre

Østfoldingen i 30-årene håpet å lure både tollerne og karantenereglene med 138 kilo kylling- og lammekjøtt i lasten hjem fra Sverige.

Tollerne fattet mistanke da en norskregistrert personbil krysset den lille grenseovergangen ved Berby mandag. Østfoldingen i 30-årene ble etter hvert stanset i Halden sentrum for kontroll.

– Da fortalte han at han hadde vært i Sverige for å besøke familie, og at han valgte å kjøre tilbake over Berby fordi han ikke orket alle spørsmålene fra politiet og militæret. Han ville også unngå karantene etter å ha vært utenlands – en forklaring vi har hørt før og som vi finner betenkelig med tanke på koronakrisen vi alle står i nå, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

LES OGSÅ: Korona-manøver slo feil for smuglere
LES OGSÅ: Kjørte gamle brua for å unngå E6-kø – midt i koronakrisen

Ikke første gang

Mannen i bilen oppga at han også tidligere hadde krysset grensa ved Berby etter at grensekontrollen ble innført som følge av koronapandemien.

– Så vi vet jo ikke hvor mange ganger han har gått under radaren og beveget seg fritt fram og tilbake over grensa uten å bli satt i karantene. Det overrasker meg at enkelte ikke respekterer reglene mer enn det, sier Grandahl.

TV-suksess for tollerne: – Får endelig vist at vi gjør mer enn å ta vinflaskene fra folk (Demokraten+)

Kylling og lam

Ved en enkel kontroll av bagasjerommet i bilen fant tollerne «en del kjøtt og annen mat». Derfor ble det en grundigere kontroll av bilen ved tollstedet på Svinesund. Det ga resultater. Til sammen fant tollerne 138 kilo kylling- og lammekjøtt i østfoldingens bil. Tollkvota per person er til sammenligning ti kilo. Skal man ha med mer, må man ha tillatelse fra Mattilsynet.

– Han fortalte at han hadde handlet på bestilling fra familie og venner hjemme i Norge, sier Grandahl.

Det er også en forklaring tollerne har hørt før.

LES OGSÅ: – Kvinne i 70-årene kjørte fast sigarettransport over grensa for bekjent

Nyeste fra Dagsavisen.no: