Nyheter

Sofie, Simen, Selma, Grace, Hedda og Tomine angrer ikke på valg av videregående skole

Tiendeklassinger står overfor et viktig valg i disse dager: Hvilken videregående skole skal de gå på de neste tre årene? Søknadsfristen er rett rundt hjørnet, og mulighetene er mange.

Av: Thyra Kjeldsen Ekker 

Å velge videregående skole er for de fleste det første steget til å stake ut kursen for en fremtidig yrkeskarriere, men det er også et viktig valg for tilværelsen de neste tre årene. I Fredrikstad er både Glemmen, Frederik II, Wang, Greåker, Hans Nielsen Hauge, Akademiet og andre studietilbud aktuelle.

Hvor venner går og hvordan miljøet på skolen er kan ha stor betydning for trivselen. Egne interesser og ambisjoner for fremtida skal vektes og vurderes før valget tas. Vi tok tatt en prat med de aller beste ekspertene: De som sto overfor samme valg i fjor.

– Trening bryter opp dagen litt

###

Sofie Berard Solli startet på den ferske toppidrettslinja ved Frederik II nå i høst.

– Jeg var i utgangspunktet veldig usikker på hva jeg skulle velge, men føler jeg traff veldig bra. Jeg hadde lyst på en hverdag med variasjon hvor jeg samtidig fikk drive med idretten min – håndball – og annen fysisk aktivitet. Derfor passer denne linjen perfekt for meg.

Hverdagen på idrettslinja på Frederik byr på utrolig mye. Noe av det jeg vil si er aller best med en slik linje er at det er mye trening. Treningen «bryter» på en måte dagen litt, og jeg får i tillegg drive med det jeg liker. En vanlig hverdag på idrettslinja på Frederik II består av klasser med utrolig bra miljø, gode vennskap, mye trening og lærerike skoletimer. Jeg kommer fra Kråkerøy ungdomsskole, en fantastisk skole med mye skolearbeid og jobbing. Det faglige gikk derfor veldig fint, og skolearbeidet minket veldig sammenlignet med det jeg er vant til fra før. Fritiden min består derfor av mindre skolearbeid enn før. Jeg startet på en linje med relativt få fra min gamle skole, men man blir fort kjent med nye i slike gode miljøer som det er på Frederik II. Jeg vil anbefale denne linja til personer som liker å være i fysisk aktivitet og drive med idrett samtidig med skolegang. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte idrettslinja på Frederik II.

Etter tre år på idrettslinja på Frederik II, får man spesiell studiekompetanse med muligheten for å ta høyere utdanning på høyskole eller universitet. Frederik II videregående skole tilbyr også studiespesialiserende, fire s-er, YSK, og IB.

Les også: 19 lokale lag og foreninger deler på Loppeberget-inntektene (Demokraten+)

– Du blir behandlet mer voksent og kan diskutere med lærerne

###

Simen Finstad går i førsteklasse på Elektrolinja, ved Glemmen vgs.

– Jeg valgte elektro fordi jeg ville gjøre noe litt annet enn å bare sitte i et klasserom, lese og gjøre oppgaver hele tida. Elektrofagene tilbyr mye praktisk arbeid, samtidig som vi har mye teori, og forståelse for hvordan ting fungerer. Det er en linje der lærerne legger vekt på at elevene skal kunne gruble og tenke selv også. Hverdagen på Glemmen er innholdsrik og varierende. Det er lett å trives, med et godt samhold i klassen, der man fort får venner. Overgangen fra ungdomsskolen til videregående var ganske stor. Det du legger mest merke til er at du blir behandlet mer voksent og rettferdig, man har lov til å diskutere med lærerne og bli enige sammen med dem, i mye høyere grad enn på ungdomsskolen. Elektro er en linje for deg som trenger en pause fra å sitte ved en pult hele dagen for å lese og gjøre oppgaver. Og som heller liker å bruke hendene og for deg som er glad i fysisk arbeid.

Elektrofag på Glemmen Videregående Skole er en yrkesfaglig linje med flere muligheter. Etter ferdig skolegang på elektro kan du ende opp med fagbrev, men også avslutte etter påbygg med generell studiekompetanse.

Les også: Emma Steinbakken klar for Idyll 2020

– For deg som er villig til å jobbe

###

Selma Leander-Østhagen går i første klasse på en av de nyere linjene på Glemmen: Helse-TEK.

– For meg var det er et enkelt valg. Jeg vil ha en høy utdanning innen helsefaget, og da ble avgjørelsen opplagt.
På Helse-TEK får vi spesiell studiekompetanse, med mye realfag, noe praksis og varierte skolehverdager. Noen dager har vi kun praktiske øvelser, andre har vi bare fellesfag, men de fleste er det en kombinasjon av begge. Jeg bor nærme byen og har kort vei til skolen, det er også et pluss, men jeg har en motorsykkel jeg bruker om sommeren, for gledens skyld. På ungdomsskolen var de veldig flinke til å hele tiden gi oss klare forventninger gjennom både arbeidsoppgaver og forandringene vi kunne merke, så overgangen til videregående har ikke vært så stor – utenom friheten jeg føler er større på videregående. Dette er en linje som passer for dem som er villige til å jobbe, og mange i klassen vil bli leger, men det er også noen som vil bli fotballjournalist eller advokat. Vi får nemlig kompetanse og muligheter til å gå mange veier, som er det beste med linja, spør du meg.

Helse-TEK på Glemmen Videregående Skole gir spesiell studiekompetanse (realfagsfordypning) for å komme inn på høyere utdanninger som krever dette. Glemmen har tre TEK-tilbud hvor tilbudene er virkelighetsnære gjennom at realfagene og fellesfagene kobles sammen med de mer praktisk rettede programfagene på henholdsvis teknikk og industriell produksjon, elektrofag og helse- og oppvekstfag.

Les også: «Forest art» på Glommastien ved Nabbetorp

– Kjent for godt miljø, men dårlig busskorrespondanse

###

Grace Ada Deng valgte Science-linja, et studiespesialiserende løp, på Greåker vgs i fjor høst.

– Hverdagen på Science består av 35 varierte skoletimer i uka. Fag som teknologi, forskningslære, eller entreprenørskap er programfag som gjør at hverdagen blir en innholdsrik vei til studiekompetanse. Jeg valgte skolen og denne linja først og fremst fordi jeg hadde hørt at det var bra skolemiljø her, og fordi det var veldig godt tilrettelagt for videre studier etter VGS, med tanke på at jeg vil studere medisin. Lærerne her er utrolig flinke til å legge opp pedagogiske læreplaner. De fokuserer på at vi faktisk skal få jobbe med stoffet og få bruk for det videre, i stedet for at alt skal pugges og videre gå i glemmeboka. Det som ikke er like bra, er tilretteleggingen for å komme seg til skolen. Det går to skolebusser til Greåker vgs kl. 7:25 og 07:35. Det er altfor dårlig. Mange av elevene ved Greåker mener at det er helt nødvendig med flere skolebusser. Flere dager i uka er det elever som blir kjørt forbi på holdeplassen eller som må stå på bussen en god stund fordi bussene er stappfulle. Likevel vil jeg anbefale Science på Greåker for dem som liker realfag, og de som ønsker å ha et klassemiljø som er samlet og fri for grupperinger. For deg som er arbeidsvillig og liker å diskutere problemstillinger, men også for deg som ønsker et klassemiljø der ikke alt må være konstant seriøst.

Science-linja på Greåker er en fylkeslinje, og du finner den kun på Greåker vgs. Gjennom å kombinere fagområdene innovasjon og realfag får elevene mulighet til å tilegne seg kunnskaper og erfaringer i nær kontakt med lokalt næringsliv. På linja gjennomføres det flere innovasjonscamper og besøk fra næringslivet. 

Les også: Idyll-festivalen tildeles Plankebærer’n 2019 (Demokraten+)

– Du får tur til Berlin og Paris

###

Hedda Lessum Skarsvåg er en av førsteklassingene ved Hans Nielsen Hauge vgs, et privat tilbud som tilbyr spesiell studiekompetanse etter et treårig løp.

– Jeg valgte HNH fordi det er liten skole som ligger sentralt i Fredrikstad. Det er et godt faglig og sosialt miljø der, og lærerne bryr seg virkelig om deg. Hverdagen her er utrolig fin. Det er variert undervisning, noe som gjør at timene blir veldig spennende og lærerike. I tillegg benytter mange av lærerne seg av noe alternative læringsmetoder, noe som også hjelper på interessen for skolefagene. Jeg tar ferja til skolen hver dag, noe som er veldig lettvint. I tillegg er det busstopp nesten rett ved siden av skolen, for de som bor litt lenger unna. Jeg vil anbefale HNH til deg som ønsker et studietilbud som er individuelt tilrettelagt for deg, og som byr på gode venner og pedagogiske lærere. Ved Hans Nielsen får du også tur til både Spania eller Berlin, og Paris, i tillegg til andre goder, noe som er verdt å glede seg til!

Hans Nielsen Hauge vgs. tilbyr studiespesialisering. Studiespesialisering gir generell eller spesiell studiekompetanse for videre på utdanning ved høyskole eller universitet etter videregående, i Norge eller utlandet. Studiespesialisering består av fellesfag og programfag. 

– Faglig er det litt mer krevende enn jeg forventet

###

Tomine Bekke Berger går VG1 på Wang toppidrett, et privatskoletilbud for elever som vil satse på sin sport. 

– Jeg valgte Wang fordi jeg ønsket å gå på en skole som tilbød meg trening. I tillegg tilrettelegger Wang både skole og trening, slik at jeg får tid til alt jeg ønsker. Skolen har et godt og variert miljø, med fint samhold mellom de forskjellige idrettsutøverne. Vi lærer alle av hverandre. I tillegg er lærerne og trenerne på skolen godt strukturerte og flinke. Til skolen sitter jeg på med foreldrene mine som kjører samme vei da de skal på jobb samtidig. Det er også Wang-busser som sørger for at vi kommer oss fra skolen til de ulike treningsarenaene, så det fungerer veldig bra. Overgangen til videregående var ikke stor for min del. Jeg begynte på en skole som er like langt unna meg som ungdomsskolen jeg gikk på, og jeg kjente mange folk som skulle begynne her. Med hensyn til fagene, er det litt mer krevende enn forventet, men ikke så ille at det blir et problem for meg.

WANG Toppidrett tilbyr studiespesialiserende utdanningsprogram med mulighet for spesiell studiekompetanse. Treningen på WANG Toppidrett er lagt opp i henhold til de kvalitetskriterier som er definert av Olympiatoppen. Læreplaner og vurderingssituasjoner legger noen rammer for treningen på skolen, men som utgangspunkt er det treningen utenfor skolen som er styrende for hva elevene trener på skolen.

Mer fra Dagsavisen