Nyheter

Dieseltanken skjulte over 26 kilo hasj og marihuana

Tollerne stusset over at bilens drivstoffmåler viste halv tank, mens den så full ut på skannerbildene. Nå er en øst-europeisk mann i 40-årene dømt til 3,5 års fengsel for smuglingsforsøket, men dommen vil bli anket.

Det var i april i år at mannen i 40-årene kom kjørende over den gamle Svinesundsbrua i en britiskregistrert personbil. To tollere fra Svinesund tollsted rykket ut, og fikk stoppet ham få minutter etter grensepassering.

Ifølge en fersk dom fra Halden tingrett forklarte mannen til tollerne at han skulle møte en venn, men da han ikke kunne gi ytterligere opplysninger om vedkommende han skulle treffe, ble det besluttet å ta med både ham og bilen hans til tollstasjonen for kontroll.

Les også: Avslørte forsøk på smugling av ni kilo amfetamin

Mistenkelig tank

Det ble gjennomført søk med narkotikahund, som markerte for funn av narkotika, og det ble derfor besluttet at bilen skulle skannes. Tollerne bet seg merke i at bilens dieselmåler viste halv tank, mens det på skannerbilden så ut til at tanken var full.

«Vedkommende, som betjente skanneren, avdekket under kontrollen at det var fremmedlegemer i dieseltanken», heter det i dommen.

På bakgrunn av dette ble bilen tatt med til verkstedet på tollstasjonen for nærmere undersøkelser. Der viste det seg at alle skruene som holdt dieseltanken festet, var løse og kunnes fjernes med håndmakt.

«Da dieseltanken ble demontert kom det til syne pakker med hasj og marihuana, som var plassert i emballasje og pakket inn i dieseltanken», står det videre i dommen fra Halden tingrett.

Les også: Tatt med nesten 400 liter øl og sprit: – Han sa det skulle brukes til «party»

De 161 pakkene med hasj og marihuana var vakuumert før de ble plassert i dieseltanken.

FOTO: Tolletaten

– Skulle få betalt

Totalt ble det funnet 161 pakker med narkotika i tanken, og i en analyserapport fra Kripos ble det konkludert med at dette utgjorde drøyt 3,3 kilo marihuana og nesten 23 kilo hasj.

Mannen i 40-årene nektet straffskyld for narkotikasmuglingen, men forklarte i retten at han var i en vanskelig økonomisk situasjon og fikk tilbud om å kjøre bilen fra Spania til Norge. For dette skulle han få rundt 3.500 euro, tilsvarende rundt 35.000 norske kroner.

Videre forklarte mannen at han reagerte på at han fikk fylt svært lite drivstoff, og at han derfor mistenkte at det var noe plassert i dieseltanken. Han hevdet imidlertid å tro at dreide seg om alkohol eller tobakk, ikke narkotika.

Les også: Hevdet å ha vært på handletur – smuglet 61.000 sigaretter

Ble ikke trodd

I dommen påpekes det blant annet at mannen har gitt ulike forklaringer med tanke på hvor han overtok bilen. Det poengteres også at påstanden om at han trodde det dreide seg om andre smuglervarer framstår som oppkonstruert. Videre skal mannen ha nektet å bidra til at politiet fikk tilgang på telefonen han benyttet under smuglerturen, slik at innholdet kunne analyseres.

«Retten fester ingen lit til tiltaltes forklaring, som er helt uten troverdighet», konkluderes det.

I den ferske tingrettsdommen er mannen dømt til 3,5 års ubetinget fengsel for forsøket på å smugle betydelige mengder hasj og marihuana inn i Norge. Både bilen og telefonen han benyttet skal i henhold til dommen inndras, og han er samtidig fradømt retten til å kjøre bil i Norge for alltid.

Mannens forsvarer, advokat Håvard Flatland opplyser til Demokraten at dommen vil bli anket på bakgrunn av både skyldspørsmål og straffutmåling.

Tollerne oppdaget at skruene som holdt dieseltanken satt løst, og da de åpnet den fant de store mengder cannabis.

Tollerne oppdaget at skruene som holdt dieseltanken satt løst, og da de åpnet den fant de store mengder cannabis. FOTO: Tolletaten

Mer fra Dagsavisen