Nyheter

Øisteins juleblyant fra Gamlebyen til hele verden

Øistein Kristiansen vil at alle skal tegne og bli kreative tenkere. 1.desember er julekalenderen «Øisteins Juleblyant» i gang – det kan feires med bløtkake, svære bløtkaker.

Hvem: Øistein Kristiansen (54)

Hva: Populær tegner og TV-personlighet,  best kjent som Øisteins blyant.

Hvorfor: Øisteins mål er å få alle til å tegne og bruke fantasien. Nå aktuell med Øisteins Juleblyant – hvor 24 episoder er spilt inn i Gamlebyen i Fredrikstad.

I Øisteins juleblyant lærer du oss hvordan vi kan tegne nisser og reinsdyr på 1-2-3. Er det første året du er ute med eget program og hefte i førjulstiden?

– Nei, allerede i 2009 var jeg på NRK Super med en førjulsserie som ble veldig populær. Serien gikk i reprise i seks år. Tydelig at den ble husket, hver sommer var det alltid noen barn som ropte til meg: «Er det du som er Øisteins juleblyant?»

Nå tar du opp kampen med Jens Petrus, Tøfflus og bakermester Snipp?

– He he, hele serien er spilt inn i Gamlebyen i Fredrikstad. Så det skal ikke stå på god julestemning. Det blir stemningsfullt og «smånostalgisk». Men det viktigste blir å engasjere barna, og prate litt om gjenbruk.

Julekalenderen «Øisteins Juleblyant» er spilt inn i Gamlebyen. Foto: Earthtree Media AS. All Rights reserved.

Kuldegradene kommer snikende, blir det shorts og T-skjorte i Øisteins Juleblyant også?

– Ikke i denne serien. Nå må jeg bli litt ordentlig jeg også, langbukse og rød julegenser er antrekket når vi skal telle ned dagene til jul.

Hva er det som er så fascinerende med å lære andre å tegne?

– Det er viktig at barn får bruke hendene og kroppen. Når vi får tilsendt haugevis av tegninger fra barn blir jeg lykkelig. Jeg mener det er viktig å ta vare på den tradisjonelle måten å tegne på, bruke logisk sans.

Det betyr fargestifter og papir – ingen digitale tegnebrett for Øisteins blyant med andre ord?

– Selv jeg kan jo ikke lukke øynene for den digitale verden. Jeg bruker både papir og digitale verktøy, barn bør kunne bruke begge deler mener nå jeg.

Jeg likte å tegne – men det ble aldri den lette streken. Vet vi ikke når vi skal stoppe å skravere?

– Det dreier seg om øvelse, da har du ikke øvd nok.

Øvelse gjør mester altså. I nabolaget mitt bodde Fredrikstad-illustratøren Sten Nilsen som var min store tegnehelt. Hvem har inspirert deg?

– Tegneren og illustratøren Gunnar Bratlie fikk jeg møte de siste årene han levde, det var inspirerende. Ellers har jeg fått mange tips av både Joker (Ragnar Pedersen, red.anm) og Thore Hansen. For ikke å glemme Gunnar Johnsen, han har lært meg mye.

Formgivingsfaget blir ofte en salderingspost. Tegner barn og unge for lite?

– Uten tvil. Det kan jeg si fordi jeg kjenner til alle fordelene som følger med å tegne eller drive med håndarbeid. Håper jeg bidrar litt til at trenden snur, flere skoler bruker mitt materiale i undervisningen.

Les også: Her kan du være frivillig i jula

Andreas Ihlebæk har skrevet og produsert musikken til Øisteins Juleblyant – tar du bare en kikk over Rolvsøysund bru når du skal finne samarbeidspartnere?

– Hele serien er produsert med hjelp av lokale mennesker. Andreas Ihlebæk har jeg samarbeidet med tidligere, dyktig musiker.

Man kan bli svimmel av seertallene på TV-seriene dine som har blitt vist internasjonalt, sett av 400 millioner mennesker. Når pakker du ryggsekken og reiser til Malaysia?

– Øisteins blyant selges globalt derfor er det viktig å promotere. I vinter går turen til Japan – men det er i Fredrikstad det skjer. Øisteins Juleblyant er for øvrig solgt til tre kanaler.

Les også: Kommunen lanserer gratis julekalender til en aktiv advent

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– På barneskolen fikk jeg låne en bok som heter «Lær å tegne» skrevet av Trygve M. Davidsen. Boka lærte meg alt det grunnleggende. Gode bøker er viktig – en bok kan forandre livet.

Forfatter Davidsen la i alle fall grunnlaget for ditt yrkesliv. Hva gjør deg lykkelig?

– Å tegne.

Hvem var din barndomshelt?

– Faren min. Jeg tenkte alltid at alt han gjorde var riktig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser mye bløtkake, svære bløtkaker.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt som omfatter ødeleggelse av miljøet. Miljøsaken har engasjert meg i minst 30 år.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke kjøpte meg et stort fint hus i Sarpsborg på 80-tallet. Den gangen hadde jeg råd til det, men i dag er jo prisen tidoblet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Leonard Cohen. Sittende på gulvet i heisen skulle vi ha sunget alle sangene hans.

Fikk du med deg denne? Fredrikstad-tenoren Henrik til domkirken med Sølvguttene