Fredrikstad-tenoren Henrik til domkirken med Sølvguttene

– Det er alltid spesielt å skulle vende hjem til Fredrikstad og Sølvguttene er jo ensbetydende med jula, sier Henrik Engelsviken.

Hvem: Henrik Engelsviken

Hva: Tenor fra Fredrikstad som er en av Nasjonaloperaens faste solister.

Aktuell med:  Konsert i Fredrikstad domkirke lørdag 7. desember sammen med Sølvguttene.

 

Du har hatt en fantastisk karriere med flere store og ledende roller de siste årene. Hvordan blir det å reise på juleturné med Sølvguttene?

– Sølvguttene er jo ensbetydende med jula, derfor blir det spesielt å synge sammen med dem i førjulstiden. Jeg har aldri vært Sølvgutt selv. Jeg sang i Glemmen kirkes barnekor. Min første solistrolle som liten guttesopran var Farao i et Egil Hovlands bibelspill. Det er også en artig utfordring å synge sammen med unge gutter. De er jo like ustyrlige som andre gutter på fritiden, men blir overraskende fort proffe når de står på scenen. Da synger de helt fantastisk.

Det er ikke første gangen du synger i Fredrikstad domkirke?

– Nei, der har jeg sunget mange ganger. Jeg har til og med hatt en orgelkonsert der for mange år siden, før jeg ble sanger.

Hvor spesielt er det å holde julekonsert i egen hjemby?

– Det er alltid spesielt å skulle vende hjem. En ting er nå at familie og venner kommer for å høre på, men i tillegg føler jeg et litt ekstra stort press til å prestere på hjemmebane. Det siste publikumet jeg kan skuffe er hjemmepublikum. 

Mange mener at opera er «finkultur» og kun for noen få. Enig?

– Opera er vel ennå ikke helt allemannseie, og selv om jeg selvfølgelig ønsker at flere skal få oppleve opera, er det ikke et mål at vi skal toppe strømmelistene. Men mange vil nok bli overrasket om de får høre mer opera, plutselig vil de dra kjensel på sanger og sannsynligvis finne mye de liker godt. At opera er så akademisk og vanskelig tilgjengelig er jeg ikke uten videre med på. Operamusikken taler etter min mening mere direkte til hjertet enn til hjernen. Denne julekonserten inneholder for øvrig musikk for enhver smak. Det blir kjent og kjær julemusikk i tillegg til et par berømte operasvisker.

Jeg husker barytonen Olav Eriksen fra Fredrikstad. Selv om han var minst en generasjon under deg – har tidligere lokale sangere gitt deg inspirasjon til å komme dit du er i dag?

– Min første sanglærer på Musikkhøgskolen var Olav Eriksen. Han var faktisk en viktig årsak til at jeg valgte å hoppe av kirkemusikkstudiet og satse på sang i stede. Han var helt fantastisk, kanskje litt for positiv noen ganger. Han stoppet meg mitt i en arie en gang, tok meg i hånden og ristet den energisk og sa: «Gratulerer med den fantastiske høye G.» Det har jeg aldri opplevd fra andre pedagoger.

Opera Østfold setter opp store oppsetninger på festningen i Halden. Fredrikstad med sitt rike kulturliv – burde byen tatt etter Kristiansund og Nordfjord og etablert et operahus?

– Fredrikstad er en stor by og har mer å gå på når det gjelder kulturutvikling. Det burde vært mulig å ta opp konkurransen med byene du nevner. Det er mange talenter fra regionen som hadde hatt godt av en arena for å kunne utvikle seg, og vist seg fram. Her har Halden sviktet litt i de senere år synes jeg. Når man glemmer viktigheten av den lokale forankringen og bare satser på «utenlandsimport» med proffe kor fra utlandet osv., ender man kanskje opp med å skyte seg selv i foten. Her kunne Fredrikstad ha kommet på banen og gjort noe annerledes.

Du har tidligere kjempet for faste stillinger og mot midlertidighet og åremål ved Den Norske Opera. Hvordan er situasjonen nå?

– Solistene på operaen er ikke imot åremålsstillinger, men det må være et supplement til et sterkt bærekraftig fast solistensemble. Det er det dessverre ikke i dag.

Hvem var din barndomshelt?

– Egil Hovland, fra tida hvor jeg virkelig begynte å interessere meg for musikk i 13–14 årsalderen. Jeg fikk øve på orgelet i Glemmen kirke, noe som var utrolig inspirerende.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Temperamentet og hissigheten min, samt at jeg kan være i overkant selvkritisk noen ganger. Det har nok hemmet meg karrieremessig også.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Enhver klok person vil jo si MacGyver. Han ville fått heisen til å kjøre igjen i løpet av 1-2-3. Hadde du spurt om hvem jeg ville endt opp på en øde øy med derimot, ville jeg svart som Kathrine Tallis nylig svarte i denne spalten. Hun tilbød seg å ta en for laget å velge Donald Trump.

Les også: – Erting av sarpinger har jeg slutta med