Nyheter

Kampen for ytringsfrihet

Så har jeg satt meg på flyet til Midtøsten nok en gang. Jeg reiser på oppdrag fra Institutt for Journalistikk i Fredrikstad og Utenriksdepartementet – i ytringsfrihetens tjeneste.

Frode Rekve på besøk hos den syriske radiokanalen Rozana.
###

Hensikten er å prøve å bidra til at folk i det krigsherjede arabiske Midtøsten også skal få tilgang til frie og uavhengige nyhetsmedier. Det har blitt mange turer og kurs ledet av fremragende norske journalister opp gjennom årene. De deler gladelig sin kunnskap, og mange såkorn er spredt. Men det gror sakte i ørkenen, og innhøstingen har dessverre vært mager.

I arbeidet vårt trodde vi at vi virkelig var i gang med noe svært lovende i Egypt. Men ropene på sannhet og frihet fra Kairos gater ble fort kvalt i et nytt og enda verre diktatur enn noensinne. I går rapporterte internasjonale presseorganisasjoner at hele 57 helt vanlige nasjonale journalister sitter fengslet i landet uten lov og dom. I NATO-landet Tyrkia er også fengslene fulle av journalister. De som fortsatt utøver sitt yrke, forteller oss at det er som å ha frigang med fotlenke utenfor cella.

Vi hadde også så mye fint og spennende på gang i mediene i Libanon. Nå er vakre, men akk så krigsherjede Beirut igjen i ferd med å bryte sammen i voldelige opptøyer. Og grepene om den frie presse strammes øyeblikkelig. Når krig og uro truer, er pressefriheten omtrent det første som ryker. Norge ga for få år siden fredsprisen til de lovende nye sivile demokratiske organisasjonene i Tunisia etter at den arabiske våren tok til nettopp her i 2011. Nå holder landet på å bryte sammen i opptøyer, vold og misnøye på ny, og ingen medier er til å stole på. «We want the truth», ropte kvinnene (!), som for første gang i livet gikk i demonstrasjonstog i gamle Kartago. De praktiserte og krevde ytringsfrihet. Den frie presse kom, varte en kort stund og forsvant.

I det store, mektige Saudi-Arabia innrømmer landets kronprins at han personlig «indirekte» ga ordre om å hogge fingrene og hodet av journalisten Jamal Khashoggi for en tid tilbake. Han var kritisk til saudiernes ulovlige krigføring i det lille nabolandet Jemen. Det gjør du ikke ustraffet der i gården. I Syria er det nok en gang full krig etter en kortvarig, men i hvert fall noe roligere periode. Tyrkias invasjon og jakt på kurderne i nordlige Syria slynger nye bølger av krigslidelser inn over den gamle kulturnasjonen.

Ulykkelige Irak blir igjen fylt opp med amerikanske soldater som skal jakte på IS. Og hva skjer med pressefriheten? Jeg bare spør. Svaret gir seg selv.

Det rare er at midt oppe i all denne elendigheten gir ikke våre modige arabiske kolleger rundt omkring i Midtøsten helt opp. De biter seg fast, lager små ulovlige nettsteder, jobber som gale på sosiale medier og prøver å holde koken i skjulte, hemmelige redaksjonslokaler. Sannheten om hva som skjer skal fram! Vi bistår dem så godt vi kan, men vi kan dessverre ikke vise til så veldig mange store, prangende framskritt på mediefronten. Men noe har vi tross alt fått til.

I dette nær sagt ugjennomtrengelige krigsmørket i den arabiske verden finnes det heldigvis noen få, viktige lyspunkter. Ett av dem er det arabiske kongedømmet Jordan. I hovedstaden Amman ligger vårt «brother in arms»-institutt, Jordan Media Institute. Det ledes av den meget oppegående og modige prinsessen Rym. Hun er selv journalist, og hegner om ytringsfriheten så godt hun kan blant alle motkreftene i landet.

Lille IJ i Fredrikstad har samarbeidet med dette instituttet i en årrekke, og mange i Fredrikstad har møtt våre arabiske journalistkolleger fra Jordan og Palestina når de nå i flere år på rad har besøkt byen vår for å lære mer om lokaldemokrati og medienes rolle i samfunnet. Det siste året har begge våre kvinnelige statsministere besøkt instituttet i Amman. Gro Harlem Brundtland i våres, og statsminister Erna Solberg tidligere denne uka. Begge var imponert over viljen til fri og uavhengig journalistikk i hele Midtøsten blant studentene.

Våre to kvinnelige statsledere roste også kunnskapsnivået om kritiske norske medier,  ytringsfrihet og demokrati i den norske hverdagen. Forhåpentligvis kommer denne innsikten våre arabiske kolleger til praktisk nytte i framtida.

Frode Rekve fra sidelinja:
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken